Shock!

június 18.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Ulver - Krems an der Donau, 2017. április 30.

0503ulver2Legjobb barátunk, az Ulver legutóbb három éve járt a környékünkön, akkor Bécsben, most pedig Kremsben, a Donaufest keretében lehetett a farkasokat megtekinteni, tehát párszáz kilométert ismét utaznunk kellett, ha úgy akartuk... és természetesen nagyon akartuk. Esetükben az ár-érték arány soha nem lehet kérdéses, a több mint zseniálisra sikerült új (pop)lemez fényében pedig egészen egyértelműnek tűnt, hogy ott a helyünk a Duna partján. Az időzítés is tökéletes volt április legutolsó vasárnapjára, amit egy kellemes munkaszüneti nap követett, okkal reméltük tehát a legjobbakat, melyek szép sorban be is érkeztek az este folyamán.

időpont:
2017. április 30.
helyszín:
Kresm an der Donau, Donaufestival
Neked hogy tetszett?
( 5 Szavazat )

A Donaufestival maga egy bő egyhetes összművészeti happening, amelynek idei felhozatalában olyan kultikus nevekkel is találkozhattunk, mint például az Einstürzende Neubauten, ellenben ezen kívül a fellépők neve zömmel leginkább semmit sem mondott nekem, így ezen a számunkra kirendelt vasárnapon is csupán egyetlen attrakcióra hegyeztük magunkat. Láttuk, ahogy a Wachau kapujában álló kisvárost estére gyakorlatilag ellepik a jellegzetesen elvont művészlelkek, és a kellemes tavaszi idő okán annak sem volt semmi akadálya, hogy kedélyállapotukat már a parkok padjain beállítsák. Az idő meglehetősen lassan telt, végtére már a hétfőbe is átfordultunk, mire Kristoffer Rygg és társai végre a Stadtsaal színpadára léptek, hogy egy az egyben felkínálják számunkra fogyasztásra a legfrissebb anyagukat.

0503ulver3

A külsőre gyárépületnek tűnő helyszín belül inkább a klasszikus művházak poros-nosztalgikus világát idézte, ellenben kellemesen nagynak bizonyult, hogy a komótosan gyülekező közönség kényelmesen elférjen odabent. Csakúgy a zenekar, amely ez esetben öt tagot számlált, ami létszámában és a fellépők személyében is megfelelt a Bécsben látott társulatnak, leszámítva Daniel O'Sullivan gitárost (aki pedig pár napja, a Roadburn fesztiválon még velük volt). A szokott úriemberes modorát ezúttal is hozó Tore Ylwizaker billentyűst szépen kipakolták a színpad elejére, míg a „frontember" Garmot/Rygget némi vokállal is kisegítő DJ, Ole Aleksander Halstensgård megbújt a háttérben. Kétoldalt egy-egy dobos/ütőhangszeres kolléga tette teljessé a színpadképet, de hogy a ritmus valóban töretlenül áradhasson, ezúttal a szakállas falkavezér kezében is dobverőket láthattunk.

A főhősök nem csináltak belőle titkot, hogy a komplett Caesar lemezt próbálták össze erre a néhány kiemelt fesztiválos fellépést tartalmazó körre, és hogy ezen kívül mást nem is szándékoznak eljátszani. Ezzel a gondolattal a magam részéről ki is tudtam békülni, csupán az aggasztott, hogy önmagában a lemez hossza nem éri el a háromnegyed órát sem, ami azért nem egy fullos koncert versenytávja. Az urak azonban az utóbbi időben meglehetősen mélyen behatoltak az improvizáció felségterületére (az ATGCLVLSSCAP album ennek a kirándulásnak a fő emlékműve), így okkal remélhettük, hogy nem szorítkoznak itt sem a lemezre préselt szett szolgai eljátszására. Igazunk is lett, főként a mintegy negyedórás záró, instrumentális outro miatt végül bő órásra hízott a program, vagyis nem lehetett különösebb hiányérzetünk.

0503ulver1

Valamilyen érthetetlen helyi rendelet miatt a lézereket viszont nélkülöznünk kellett, és hát összehasonlítva mondjuk a már emlegetett roadburnös fellépés vizuális képével, fényben valóban szegényesebb volt itt ez a műsor, ráadásul a háttérvetítés is zömmel egy-egy, a lemez bookletéből már ismerős állókép bemutatását jelentette, de mindez a zenéhez képest aztán sokadrangú tényezővé vált. Eleve olyan tökéletes hangzással szólaltak meg a dalok, ami egészen elképesztő volt, és a ritmusszekció munkájával gazdagított muzsika ezen a késői órán is feledtetett minden fáradságot. Garm ugyan nem hozott persze mindent ugyanúgy, ahogy a lemezen hallható, és amíg bele nem melegedett a dolgába, akadt némi intonációs gubanc is nála, ez a fellépés összességében maga volt a szónikus tökéletesség, ami a hajadnál ragad meg, és kiránt a valóságból.

Mit is mondhatnék? Harmadszor láttam koncerten az Ulvert, és ez a brigád gyakorlatilag tényleg bármilyen környezetben képes referenciaértékű munkára. Ennek a fellépésnek is olyan íve, majd olyan katartikus végpontja lett, amilyet rajzolni sem tudok, nemhogy beszélni róla. Mindeközben a kis csapat hozta a szokásos introvertált formáját, és némi „thank you"-n kívül nem is nyilvánultak meg egyáltalán. Tőlünk ne számítson senki szentbeszédre, dalvégi pacsizásokra, de már az A38-as merchpultos közönségtalálkozó hét évvel ezelőtti szép emléke is a múltba vész, sőt, ezúttal merchpult sem volt egyáltalán. Nem örültünk ennek, de minden egyébnek igen. Mi az hogy, nagyon is! Már a lehetőséget is rendkívüli szerencsének tartom, hogy ha igaz, egy hónap múlva újra átélhetem mindezt.

0503ulver4

Fotó: David Višnjić

 

Hozzászólások 

 
#2 Garm 2017-05-05 15:05
Idézet - Gazdag Illés:
Nem voltatok Parkway Driveon?


Ez hogy jön ide?
Idézet
 
 
-1 #1 Gazdag Illés 2017-05-05 13:30
Nem voltatok Parkway Driveon?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Wackor - Budapest, Wigwam, 2005. március 18.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.