Shock!

január 26.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Therion - Budapest, 2018. március 13.

0319therion1Az elmúlt hét kifejezetten sűrű volt koncertfronton, így bár megtehettem volna, mégsem siettem, hogy odaérjek a Budapestre pár év kihagyás után visszatérő Therion előzenekaraira. Az Imperial Age-hez volt már szerencsém korábban, és az előzetes belehallgatások alapján a Null Positiv sem csigázott fel túlzottan; később aztán, látva Elli Berlint, ahogy elhörgi a Dint a Therion szettjének elején, már bántam kissé, hogy kihagytam őt saját csapatával. Legközelebb...

Christofer Johnsson, a Therion atyja és agya pár évvel ezelőtt fejébe vette, hogy összerak egy monstre metaloperát, így csapata működését is jegelte egy időre. A Beloved Antichrist megjelenése előtt kiszivárgott információk alapján pedig már jó előre felkészülhetett mindenki, hogy valóban egy grandiózus anyaggal kell majd megbirkóznia a tábornak. A kérdés csak az volt: fenn lehet-e tartani a figyelmet egy 180 perc összjátékidejű, tripla kiadvány esetében? Lehet-e érdekes a Therion ekkora dózisban? Nos, a válasz esetemben egyértelmű és határozott nem. És sajnos nem is a mennyiség az egyetlen probléma, hiszen a dupla Lemuria / Sirius B simán ott van a kedvenc Therion-cuccaim között, de sajnos az Antichrist annyira középszerűre és parttalanul hömpölygőre sikeredett, hogy egyetlen diszkjét is nehezemre esik végighallgatni, nemhogy a teljes kiadványt.

időpont:
2018. március 13.
helyszín:
Budapest, Barba Negra Music Club
Neked hogy tetszett?
( 12 Szavazat )

Mivel koncertprogramjuk dereka eléggé adott, fentiek ellenére mégis az új anyag dalait vártam leginkább, hátha élőben jobban eltalálnak majd. Sajnos azonban a véleményem nem változott: a sok esetben kifejezetten egybites riffekre épülő, középtempón cammogó dalok élőben sem érték el a kívánt hatást, így azt hiszem, végérvényesen leszögezhető, hogy a Beloved Antichrist és én nem leszünk igazán jó barátok soha. A 2017-es dobosváltást leszámítva az utóbbi években megszilárdult felállásban játszó zenekar egyébként az új dalok mellett tulajdonképpen a szokásosat hozta a szokásos formában: a Lepaca Kliffoth utáni korszak nyilvánvaló közönségkedvenceit tolták el az állandósult vokalisták, Thomas és Linnéa Vikström, valamint Chiara Malvestiti segítségével.

0319therion2

Legutoljára tavaly nyáron láthatta a magyar közönség a zenekart, így érthetően nem volt dugig a Barba, a szellős félházat jelentő publikum viszont láthatóan jól érezte magát, a zenekar ugyanis feszesen és jól vezette le a slágerparádét. Az 1998 és 2001 között egyszer már itt játszott Sami Karpinnen dobos visszatérése egyértelműen jót tett nekik, az argentin gitáros, Christian Vidal kapcsán pedig már sokszor hangoztattuk, hogy képességei alapján egy ennél komolyabb gitározást igénylő produkciókban lenne a helye. Ha jól számoltam, az Antichristot összesen öt tétel képviselte, de a Thelitől indulva valamennyi nagylemezüket megidézték, leszámítva a diszkográfiában egyébként is kakukktojás Les Fleurs du Malt. Számomra a legjobban a már említett Din sütött, amelyben a Null Positiv hórihorgas énekesnője, Elli Berlin tette tiszteletét a színpadon, aki amellett, hogy nagyon jól hozta a durva énektémákat, még színpadi egyéniségnek sem utolsó. Christofer helyében a Typhon hörgős témáit is simán rálőcsöltem volna, Linnéa erőtlen előadása ugyanis évek óta kiheréli élőben ezt az egyébként lemezen kifejezetten húzós dalt. Elli azonban nem tért vissza többet a harmadikként érkező Din után, a Therion viszont még tizenhét dalt játszott el, amelyek közül mi más is lehetett volna a záróakkord, mint a To Mega Therion.

Előzetesen nem voltam ugyan túl lelkes ezzel a bulival kapcsolatosan, de aztán ahogy szép sorjában érkeztek a slágerek, hamar belelkesedtem én is. Hiába láttam már őket ezerszer, egy Therion-buli minden egyes alkalommal jó.

0319therion4

Fotó: Polgár Péter

 

Hozzászólások 

 
+2 #6 Monológ 2018-03-19 13:37
Idézet - rögdög:
Idézet - én vagyok:
Ennyi ? És az előzenekarok?

Valószínű ugyanolyan giccs lehettek mint a főbanda.


Az Imperial Age tuti.
Idézet
 
 
+7 #5 rögdög 2018-03-19 12:43
Idézet - én vagyok:
Ennyi ? És az előzenekarok?

Valószínű ugyanolyan giccs lehettek mint a főbanda.
Idézet
 
 
+5 #4 Thasaidon 2018-03-19 11:27
Szerintem jók voltak a Beloved Antichrist számai a koncerten, pedig az előzetes dalok miatt nem mertem még végighallgatni a teljes anyagot. A Temple of New Jerusalemnek pláne örültem, az azért egy nagyon jó szám, és oda is vert koncerten. Engem sem érdekeltek az előzenekarok, pedig amúgy a The Devil kifejezetten jópofa, hangulatos muzsika, csak hát elsők voltak, és ez idő alatt inkább a Trapézban olvastam zabálás közben. A Din csakugyan vadbivaly módjára ütött Ellivel. A Typhonhoz annyit, hogy ha jól láttam, azt a basszeros is hörögte (én ezt elég jól hallottam), így ez az előadás távolról sem volt olyan becstelen, mint a Fezenes, és ami azt illeti, végre legalább volt hörgés, mert az sem volt sokkal jobb, amikor Mats Levén tiszta éneke tiporta sárba a dal méltóságát. De akárhogy is, bivaly koncert volt ez. A Deggialról az Invincible helyett el bírtam volna viselni mondjuk a Seven Secrets of the Sphynxet vagy az Enter Vril-Yát.

A Therion szerencsére még mindig kurva jó koncertbanda, remélem, lesz izgalmasabb anyaguk is a Beloved Antichristnál. És remélem, legközelebb nem úgy szervezik a bulit, hogy el kell jönni az utolsó két számról, hogy az ember elérje az utolsó vonatot haza.
Idézet
 
 
+3 #3 BahnScorper 2018-03-19 10:30
Az Imperial Age-et kár volt kihagyni, most is ugyanolyan kellemes volt hallgatni (és a két csaj miatt látni is), mint két éve. Igaz, hogy nem ők találták fel vagy értelmezték újra a szimfonikus metalt, de meggyőző és fejlődőképes utánpótlást jelentenek ebben a műfajban.

Linnea pedig nem próbálkozik olyan régóta a Typhon-nal, hosszú szünet után a FeZen-es bulin került elő újra ez a dal, de abban egyetértek, hogy az Arch Enemy-be sose fogják meghívni hörögni.

Ettől még a Therion most is hozta a szintet, azt már két éve is megállapítottam , hogy jól összeszoktak... igaz viszont,hogy azért még egy férfi operaénekest elbírnának, Nalle vokálozása kevés oda.

Amit azonban igazán tudok szeretni bennük, hogy mindig elő tudnak venni valamit, ami régen volt a repertoárban. Ezek egy része ugyan már Fehérváron el lett sütve (pl. Khlysti Evangelist), de az An Arrow From The Sun és a Der Mitternachtslöw e pont ilyen volt.

A rockopera számai pedig jól hozzák az előző évtized hangulatát, de attól még koncertre kevésbé valók, mert egyenként ugyanúgy nem értelmezhetők, mint egy Ayreon-lemez tételei. Talán ha tényleg színpadra állítanák... de Christofer megmondta a koncert után, hogy ez pénz kérdése - ugyanúgy az is, hogy a komolyzenei rész élőben szólalna-e meg mögötte.
Idézet
 
 
+4 #2 artschi 2018-03-19 09:54
Idézet - én vagyok:
Ennyi ? És az előzenekarok?


Lásd bevezető szöveg.
Idézet
 
 
-3 #1 én vagyok 2018-03-19 07:31
Ennyi ? És az előzenekarok?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Wendigo - Budapest, Rocktogon, 2007. április 29.

 

Wendigo - Budapest, Kultiplex, 2006. október 14.