Shock!

április 20.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Queen + Adam Lambert - Krakkó, 2015. február 21.

A fejemben motoszkáló kisördög végül csak győzedelmeskedett, így néhány héttel a zseniális bécsi Queen-koncert után ismét kocsiba pattantam, hogy másodszor is átéljem az élményt, ezúttal a lengyeleknél. A bulinak otthont adó Kraków Aréna Lengyelország legújabb és egyben legmodernebb létesítménye, amely gyakorlatilag a mi Papp László Sportarénánk mása, épp csak nagyobb, egy további karéjjal kibővített kivitelben.

0225queen

időpont:
2015. február 21.
helyszín:
Krakkó, Kraków Arena
Neked hogy tetszett?
( 2 Szavazat )

Bár Krakkó sincs annyira messze innen, sok esetben kétszer egysávos szakaszokon kell megtenni az odáig vezető majd négyszáz kilométert, ez pedig kissé nehezebben kalkulálhatóvá teszi a menetidőt, mint a sógorok fővárosa esetében. Mivel ennek ellenére is viszonylag jó időt futottunk, volt időm kissé körbenézni a koncert helyszínének közelében. A zenekar iránti érdeklődést jól mutatja, hogy már három óra környékén, azaz a meghirdetett kapunyitás előtt majd négy órával gyülekeztek a rajongók, akik közül többen is beálltak egy fényképre az Aréna nyitott parkolójában sorakozó turnékamionokkal. A Queen + Adam Lambert felirattal díszített erőgépekből tizennégy darab állt egymás mellet, ami döbbenetes mennyiség, főleg ha figyelembe vesszük, hogy legutóbb a Slipknot budapesti, szintén nem kispályás showjának kellékeit mindössze kilenc ugyanekkora jármű fuvarozta.

Ahogy legutóbb, a bécsi koncerttel kapcsolatban is írtam, Brian May és Roger Taylor igencsak komoly hangsúlyt fektettek tehát a látnivalókra is. A színpadkép természetesen ugyanaz volt most is, annyi kiegészítéssel, hogy ezúttal egy helyett kettő extra kivetítő segítette a távolabb állók/ülők dolgát. Ezt leszámítva azonban minden változatlan volt úgy a körítés, mind a lényeg, azaz a setlist tekintetében is. A banda ezúttal sem váratta sokáig a publikumot, de a vérmes lengyel kollégák így is tűkön ültek, így már a 20:20-as kezdés előtt jóval belekezdtek az éneklésbe, tapsolásba és hullámzásba, jelezve, hogy náluk finoman szólva is más a vérmérséklet. A nyitó One Visiontől aztán egészen a záró We Are The Championsig nem is lankadt a lelkesedés, a nagyjából 17 ezer főnyi közönség óriási energiákat felszabadítva, lankadatlanul tombolt.

Gyakorlatilag ide is leírhatnám ugyanazt, amit a két héttel korábbi koncert kapcsán egyszer már olvashattál, de ehelyett legyen elég annyi, hogy a buli ezúttal is lélegzetelállító volt. Bár a hangzás sajnos nem volt tökéletes – lehet, hogy én ültem nagyon fönt, de borzalmasan visszhangos volt a sound –, a koncert élvezeti értékéből ez vajmi keveset vett el. Sőt, a közönség felöl érkező mérhetetlen lelkesedés mintha az öregekre is átragadt volna, ugyanis a múltkori koncert kapcsán említett apró hiányosságok ezúttal sokkal kisebb számban jelentkeztek. Brian May például egyedül a Bohemian Rhapsody második részében hallható gyors riff eljátszásakor vált kissé darabossá, a többi dal esetében szinte kisiklottak ujjai alól a tempósabb dolgok is. Az este legemberibb, leginkább megható pillanata is hozzá köthető, miután ugyanis a Freddy Mercury által énekelt sorok lecsengtek a Love Of My Life végén, meg mernék esküdni rá, hogy néhány könnycseppet morzsolt el a szeme sarkában. És épp ezek azok a pillanatok, amelyek hitelessé, őszintévé teszik Briant és Rogert. Lehet persze károgni, hogy ez a turné csak a kaszálásról szól, de ha akár csak egy pillanatot is láttál valamelyik fellépésből, rögtön világos lesz számodra is, hogy nem így van. Egész egyszerűen süt erről a két emberről (meg persze az ezúttal is zseniális Adam Lambertről) a zene és a közönség szeretete, valamint az alázat. Az pedig, hogy a klasszikus Queen dalokat ilyen minőségben, ilyen lélegzetelállító körítéssel hozták el nekünk, ráadásul majd két és fél órában, valóban azt mutatja, mindössze egy céljuk van: szeretnék még egyszer megadni a Queen élményt mindazoknak, akik kíváncsiak rá. Ha pedig mindeközben még egy kis pénzt is keresnek, annak személy szerint kifejezetten örülök.

God Save The Queen!

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.