Shock!

március 02.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Moby Dick, Hungarica, Bloody Roots - Budapest, 2019. október 12.

Gőbl Gábor, a Moby Dick fáradhatatlan basszusgitáros-szervezőembere betöltötte az ötvenet, ezt pedig mi mással is ünnepelte volna meg, mint egy speciális szülinapi bulival, ahol ráadásul nem csak anyazenekara, hanem a Moby Dick-tagsághoz köthető egyéb formációk is felléptek. Szokás feléjük az ilyesmi, gondoljunk csak a nem is olyan rég tartott Mentes 50-re, és ezek az alkalmak mindig remekül is szoktak sikerülni, így hiába láttam a soproni ászokat vagy háromszor az elmúlt pár hónapban, nem is volt kérdés, hogy ide is jönnöm kell.

1027md1

időpont:
2019. október 12.
helyszín:
Budapest, Barba Negra Music Club
Neked hogy tetszett?
( 18 Szavazat )
A maratoni programot az Innistrad kezdte, még meglehetősen korán, én azonban csak a Bloody Rootsra értem le, akik a tőlük megszokott energikussággal vezették le rövid, ám annál ütősebb programjukat. Smici, illetve fia, Schmiedl Balázs vezetésével hazánk egyik legfeszesebb koncertbandájává fejlődtek, és természetesen most is maximálisan odatették magukat. Mivel második, eddigi utolsó nagylemezük, az Ígéretek földjén 2012-ben jött ki, igencsak ideje lenne már a folytatásnak. Persze az ember addig is örül az olyan gyilkos tételeknek, mint a Ne add fel és társai, de jó lenne végre új dalokat is hallani tőlük.

A Hungarica kifejezetten markáns, konkrét üzenettel rendelkezik, amely sokaknak szívet melengető, míg másoknak épp ellenkezőleg, túlontúl szélsőséges. A magam részéről igyekszem kerülni a konkrét politizálást (itt, az oldalon mindenképpen), de tény, hogy mostani koncertjükkel kapcsolatosan ilyesmiről a színpadon sem volt szó. Annak ellenére, hogy az önkormányzati választások pont a buli másnapjára estek, semmiféle konkrét megnyilvánulás nem érkezett a csapattól; csupán egymás után játszották a láthatóan népszerű, sokszor a közönség által szóról szóra énekelt, hazafias témájú dalokat. Bár egyértelműen nagyobb érdeklődés övezte őket, mint a Bloody Rootsot, a magam részéről megcseréltem volna a két zenekart, hiszen Smiciék kíméletlenül gyaluló műsora után a Hungarica szellősebb, lazább szerkezetű dalai kicsit erőtlennek hatottak.

A Moby Dick rendszeresen előrukkol valamilyen speciális műsorral, amely általában egy-egy régi klasszikus megjelenési jubileuma vagy éppen az egyik tag kerek szülinapja köré szerveződik. Ilyenkor a megszokott, kihagyhatatlan klasszikusok mellett a rendszerint legalább kétórásra hizlalt programban ritkán vagy szinte sosem játszott tételekkel is kényeztetik a rajongókat, illetve menetrendszerű a különleges vendégek felbukkanása is. Bár vendég ezúttal mindössze kettő akadt, meglepetésekben azért igencsak bővelkedett a műsor. Kezdésnek rögtön az Indul a boksz egyik legjobb, valamiért azonban régóta hanyagolt dalával, a Politikussal indítottak, ami a választás előtt egy nappal nem is lehetett volna aktuálisabb. Miközben lemezminőségű sounddal tolták a rég nem hallott klasszikust, a ledfalon látható lemezborítót a hazai és külföldi „elit" képei keretezték, ütős elegyet alkotva a dalszöveggel, egyben világosan kifejezve a zenekar érintettekről alkotott véleményét.

1027md2

Ahogy az a nyári koncerteken is történt, a buli első felében most is az újabb dalok voltak túlsúlyban, köztük természetesen jó sok terápiás darabbal. Ugyan a csapat az augusztusi, Testament előtti bulin már megkapta az aranylemezt az aktuális megjelenésért, kicsit most is megünnepeltük, hogy csaknem négy évtizeddel a hátuk mögött végre nekik is összejött az első aranylemez, ugyanis a zenekar ötödik tagja, a szövegíró Pusztai Zoli itt, a színpadon kapta meg saját példányát. Ő volt tehát az egyik vendég, és ezúttal ugyan nem énekelt, mint anno a csapat búcsúbuliján, természetesen azért mondott egy rövid, ám annál lelkesebb beszédet. A másik meglepetés Sziva Balázs felbukkanása volt, aki A demokrácia álarcát énekelte a csapattal, a hangsúly azonban most inkább a program különlegességekkel való teletűzdelésén volt. Ezek közül kétségtelen, hogy a demós korszak balladája, a Zokog a lelkem felbukkanása volt a legmeglepőbb húzás, ezt ugyanis a mostani turnét leszámítva talán valamikor 1994, a Memento című válogatáslemez megjelenése körül játszhatták utoljára. A csúcspontot viszont nem is ez, hanem a Fejfa helyett címadója, illetve a rögtön utána érkező Romlott rendszer jelentette. Az a lemez talán a személyes kedvencem a csapattól, a címadó pedig kétségkívül a valaha született legnagyobb dalaik egyike. Ennek ellenére mégis mostohagyerek valamiért, így idejét sem tudom, mikor hallottam utoljára.

Már csak ezekért a ritkaságokért megérte volna eljönni, de persze a program közel sem fújt ki ennyiben, hiszen gyakorlatilag az összes kötelezőt felsorakoztatták, és az ilyenkor szokásos ünneplés sem maradhatott ki. Gőbl Gabi torta helyett a rétesre esküszik, így természetesen társai is ezzel lepték meg, elnézve pedig a tepsi méretét, bőven jutott is belőle mindenkinek a backstage-ben. A főhős meg is lehetett illetődve egy kicsit a koncerten, a Legyél jót ugyanis eggyel korábban konferálta fel, mint kellett volna, sőt, egy alkalommal a testi épsége miatt is aggódhattunk, hiszen még a buli első harmadában lelkesedésében épp csak elkerülte a felcsapó, az egész koncerten bőséggel adagolt lángcsóvákat.

Ezek az apró bakik azonban csak hozzátesznek a hasonló, spéci koncertek hangulatához, a Moby Dick pedig tényleg minden tekintetben profi az ilyen jeles alkalmak megünneplésében. Már csak azt remélem, hogy amint a korábbi hasonlóak, úgy valamilyen formában ez a koncertfelvétel is napvilágot lát majd.

1027md3

Fotó: Barba Negra Music Club

 

Hozzászólások 

 
#5 imi 2019-10-29 15:09
"mark out moment" - eszem, f.szom megáll!
Idézet
 
 
#4 tubakos 2019-10-27 21:53
Idézet - dreambarker:
A "Fejfa Helyett" dal pár éve a Kreator előtt játszották. De máshol nekem sem rémlik, hogy hallottam volna tőlük.


2013-ban is játszották a Club202-ben, azzal kezdtek.

https://www.setlist.fm/setlist/moby-dick/2013/club-202-budapest-hungary-63c77e1f.html

Egyébként a Zokog a lelkemet is többször hallottam tőlük az elmúlt években, legutoljára 2016-ban, vendégként Szasza énekével, amit én nagyon sajnáltam.
Idézet
 
 
#3 klapp 2019-10-27 20:52
Idézet - dreambarker:
A "Fejfa Helyett" dal pár éve a Kreator előtt játszották. De máshol nekem sem rémlik, hogy hallottam volna tőlük.


A 30 éves bulin - ahol szintén vendég volt az Aurórából azóta sajnos kiebrudalt Pusztai Zoltán, akinek volt egy jópofa mondása: van egy jó és rossz hírem: a jó hírem az, hogy a Moby Dick dalok még ma is aktuálisak és a rossz is ugyanez - szóval ezen a bulin konkrétan emlékszem a Fejfa helyettre és a setlist.fm is igazol. Sosem felejtem el, mekkora mark out moment volt, mert hasonlóan a cikkíróhoz imádom én is azt a lemezt, utána jött sajnos a Dick zenei lágyulása, ami azóta is tart pár dal kivételtől eltekintve. Szóval a bizonyíték:

https://www.setlist.fm/setlist/moby-dick/2011/club-202-budapest-hungary-1bfafd00.html

Nem rossz a Dick, félre ne értsen senki, de nem mozgatnak meg az új dalok, az első 4 lemez színvonalát várom tőlük tempóban és feszességben. A szövegek zseniálisak, Pusztai Zoltánt nem lehet eleget dicsérni.
A cikk is nagyon jó volt, köszönet a beszámolóért!
Idézet
 
 
#2 sanyi 2019-10-27 13:21
Sziasztok!

Egy pontos setlist-et tud valaki írni.
Előre is köszönöm.
Idézet
 
 
#1 dreambarker 2019-10-27 10:37
A "Fejfa Helyett" dal pár éve a Kreator előtt játszották. De máshol nekem sem rémlik, hogy hallottam volna tőlük.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.