Shock!

május 27.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Meshuggah, Scarve, Neck Sprain - Budapest, 2005. május 31.

Mivel sikerült pont a Subscribe búcsúzására megérkezni, így sajnos lemaradtunk az utóbbi hónapok egyik legcombosabb magyar lemezét megjelentető brigádról, amire nincs mentségem. Sajnáltam a dolgot, de hát majd legközelebb.

meshuggah_p2005_026

A Neck Sprain visszatérő koncertjét már elejétől fogva volt szerencsém látni - és nem bántam meg. Új felállás miatti lámpaláz ide, mélyvíz oda, Nagy Leviék bizony aláztak, az az igazság - a magyar mezőny nagy részét, és számos külföldi csapatot egyaránt. Az A38 hajón eleve jó szokott lenni a hangzás, de a Neck Sprain még ehhez képest is feltűnően vastagon, töményen szólalt meg a maga egyetlen gitárjával, Pityesz teljesítménye pedig teljesen meggyőző volt. Jó őket ismét látni, ezzel a teljesítménnyel hamar visszaverekedhetik magukat az underground élbolyba, még a hosszú szünet dacára is.

időpont:
2005. május 31.
helyszín:
Budapest, A38
Neked hogy tetszett?
( 2 Szavazat )

A francia Scarve nem volt rossz, de egy cseppet feleslegesnek és jellegtelennek éreztem, amit csináltak. Tipikus européer pszicho-thrash zenét vezettek elő durva riffekkel, törésekkel, hisztérikus részekkel, de sok minden nem maradt meg belőle. Eleve előítéletes vagyok a két énekessel felálló bandákkal szemben, ezek az arcok pedig tipikusan bemutatták azt, amikor a két vokalistának tényleg nincs semmi külön funkciója, egyszerűen csak többen vannak a színpadon. Nem volt azért rossz a zene, ahogy néztem, a többség el-elbólogatott rá, de aligha rohanták meg utána újdonsült rajongók seregei a standokat Scarve CD-kért és pólókért. Itt a sound sem volt olyan ütős, mint a Neck Sprainnél.

scarve_p2005_12

Hát ezt is megértük: végre magyar színpadon állt a világ egyik legbetegebb és legeredetibb metal zenekara, a Meshuggah. Bevallom, svéd barátaink nagylemezei közül elsősorban az első kettőt teszem fel gyakrabban, és ugyan bármikor elismerem a Chaosphere vagy a Nothing értékeit - az új lemezt a koncertig nem volt szerencsém lefülelni -, de igen ritkán érzek késztetést arra, hogy hallgassam is őket. MeshuggahNa most, ehhez képest a koncerten egy darab nótát sem játszottak a zseniális Contradictions Collapse-ről, és mindössze két gyöngyszemmel képviseltette magát a Destroy Erase Improve is - ennek ellenére nem volt hiányérzetem. Semennyi.
Egyszerűen döbbenetes, amit ez az öt arc művelt a színpadon. Tipikusan ez volt az a koncert, amit nem lehet leírni szavakkal: mintha a kezdőhangoknál a fejemhez illesztettek volna egy vasbeton-gerendát, amit aztán a végére módszeresen bele is döngöltek az agyamba.

Az elején kicsit erőtlenebb hangzás a harmadik-negyedik szám idejére agyszaggató, kristálytiszta és brutális töménységű masszává állt össze, az elmeháborodott skandinávok pedig mindent meg is tettek azért, hogy maradandó károsodásokat okozzanak. Nem mozogtak sokat - egyedül a szigorú tekintetű Jens Kidman járkált fel és alá a deszkákon, szinte alig szólt, mégis azt kell mondanom, hogy az egyik legkarizmatikusabb frontember, akit az utóbbi időben látni volt szerencsém. A többiek közül leginkább Fredrik Thordendal volt látványos, aki beteg grimaszokkal kísérte éteri szólóit. Természetesen halálpontosan játszottak, Tomas Haake követhetetlen dobjátéka különösen a helyén volt.

Setlist:

The Mouth Licking What You’ve Bled
Soul Burn
Rational Gaze
Perpetual Black Second
Stengah
Sane
Catch 33
New Millenium Cyanide Christ
Organic Shadows
Straws Pulled At Random
Future Breed Machine

Nem látom értelmét dalokat kiemelni: az egész koncert egy egybefüggő hangtámadás volt, elöl óriási beindulással. Legyen elég annyi, hogy amikor 70 perc után kötelező ráadás nélkül eltűntek a semmiben, egyáltalán nem éreztem úgy, hogy vissza kellene jönniük. Erre a tökéletes teljesítményre egy Sickeninggel vagy egy Gods Of Rapture-rel sem lehetett volna már gombot varrni - mi több, megszólalni sem nagyon sikerült utána pár percig. Nem mondom, hogy ez volt életem legjobb koncertje, de hogy a legtöményebb és az egyik legemlékezetesebb, az száz százalék.

meshuggah_p2005_068

További fotók:
Meshuggah
Scarve

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Mátyás Attila Band - Budapest, A38, 2011. július 2.

 

Riverside - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 6.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.