Shock!

december 10.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

L.A. Guns, Stone Trigger - Tatabánya, 2017. november 6.

1110lag2Nem jártam utána, pontosan mi a története annak, hogy Budapest helyett Tatabányán lépett fel az L.A. Guns, de miután mindenki túlesett az első meglepetésen, végső soron már nem is érdekelt annyira. A lényeg úgyis annyi, hogy jönnek, nem? Vidékről Budapestre is utazni kell, Tatabánya meg abszolút nincs messze a fővárostól, szóval akit igazán érdekelt a másfél évtized után ismét együtt zenélő Phil Lewis és Tracii Guns, azt adott esetben aligha tartotta vissza néhány plusz kilométer. A Roxxy egyébként összességében jól vizsgázott ezen a hétfő estén, a jegyek pedig mind elkeltek, szóval el tudom képzelni, hogy látunk majd még itt hasonló előadókat a jövőben.

Az ír Stone Trigger tipikus örök előzenekar. A lelkesedésük rokonszenves volt – Tommy Rockit énekes még az oldalsó állványzatot is megmászta, mintha nem egy fürtnyi, hanem egy arénányi ember figyelné őket –, nyilván tinédzserként 24/7-ben hallgatták és kívülről fújták az összes Sunset Strip-klasszikust, szóval élik ezt a világot, de a saját dalaik így sem sütöttek igazán. Imádom ezt a fajta zenét, szóval megeszem belőle az ezerszer hallott kliséket is, ha valaki megnyerően tálalja őket, ez a csapat viszont legjobb esetben is maximum középszerű. Egyes riffeknél, refréneknél már-már szabályosan kínosan éreztem magam, annyira iskolás módon tálalták bennük az alapból is banális ötleteket. Így aztán nem meglepő, hogy messze a Backstreet Boystól feldolgozott Larger Than Life bizonyult a programjuk legerősebb darabjának, csak az a baj, hogy utóbbit is elég bárdolatlanul ültették át a maguk stílusába, lehetett volna ennél sokkal-sokkal ütősebb is. Pedig ezt a Max Martin által írt slágert alapvetően már a maga idejében is bírtam (gyakorlatilag egyedüliként Nick Carterék repertoárjából), simán játszhatta volna az akkori Bon Jovi is az It's My Life-korszakban. Vagyis még csak nem is mondanám műfajidegennek...

időpont:
2017. november 6.
helyszín:
Tatabánya, Roxxy Music Café
Neked hogy tetszett?
( 19 Szavazat )

Másokkal ellentétben nem igazán lepett meg, hogy gyorsan elfogytak a jegyek az L.A. Guns fellépésére. Oké, eleve nem nagy a hely sem, de a csapat még sosem játszott Magyarországon mindkét főemberrel, másfelől pedig az egyik zenekarváltozat tíz évvel ezelőtti, Paul Blackkel abszolvált buliján sem volt ciki a nézőszám. Heringezni szerencsére így sem kellett, de a hangulatnak jót tett a teltház. Azon persze el lehet kezdeni lamentálni, vajon mit jelent és mit nem jelent, hogy miközben Tracii Guns 2017-ben egy rockkocsmában nyomul Tatabányán négyszáz embernek, addig egykori társa, akivel először kezdték nagyban tolni az ipart, éppen három teltházas Madison Square Gardent tol az óceán túlpartján, de sok értelme nincs. A rockbiznisz sosem az igazságosságáról volt híres, nem jöhet össze mindenkinek minden, szép évei meg azért az L.A. Gunsnak is akadtak. Ha pedig Phil és Tracii most már kibírja egymás mellett, simán mehetnek még tovább évekig ilyen forró hangulatú fellépésekkel.

1110lag3

Mert a koncert bizony kimondottan nagyszerűen sült el. Nem mintha másra számítottam volna – mivel nagyon szeretem a zenekart, már az említett blackes haknit is élveztem, de akkor is Phil Lewis az L.A. Guns igazi hangja, szóval itt nem nagyon lehetett mellényúlni. Eleinte persze akadtak kisebb hangzásbeli anomáliák, pont az éneket nem lehetett igazán jól fogni odalent, de Lewis sem hallotta magát a színpadon. Emiatt volt is némi gúnyos kiszólogatás a keverőpult irányába („c′mon, I know you can do it, boy″), sőt, még némi mikrofongebasz miatti énekmentesség is becsúszott a Bitch Is Backben, de összességében azért semmi olyanról nem tudok beszámolni, ami ne férne bele egy élő koncertbe. Az említett dal idején pedig már a tetőfokára hágott a hangulat, hiszen addigra két új nóta mellett túl voltunk már az Electric Gypsyn, illetve minden idők leghatalmasabb L.A. Guns-számán, az Over The Edge-en is... Ez az osztálytalálkozó-atmoszféra pedig természetesen végig kitartott, és a közönség jelentős része érezhetően még az új dalokat is ismerte.

1110lag5Ami magát a csapatot illeti, láthatóan jól egyben vannak, különös tekintettel Philre és Traciire, akik végig hálás mosolyokkal zsebelték be a kettejüknek szóló euforikus reakciókat. Bár előbbi még így sem bizonyult annyira lelkesnek, mint tíz éve Paul Black, aki a Wigwam deszkáin szabályszerűen kicsattant az örömtől, hogy végre részt vehet valami értelmes dologban is. Viszont vele ellentétben Phil meg énekelni tud, szóval valamit valamiért... Sosem volt persze ötoktávos torok, dallamvilága azonban összekeverhetetlen és utánozhatatlan, az meg forma és attitűd alapján is egyenesen hihetetlen, hogy januárban már 61 (!) éves lesz... A nála egy szűk tízessel fiatalabb Traciit nem akarom túl sokat fényezni: mindenki tisztában lehet vele, hogy a teljes '80-as évekbeli Los Angeles-i mezőny egyik legfeelingesebb játékosa – és nem mellesleg egyik legnagyobb egyénisége – volt, ebbéli minőségében pedig pontosan azt hozta, amit mindenki várt tőle.

Ugyanakkor a többieket sem nevezném sima epizodistáknak. A már tányérsapkájával is a klasszikus hollywoodi érát idéző Michael Grant gitáros például kimondottan komoly státuszt kapott Tracii mellett (ha már itt tartunk, meggyőződésem, hogy annak idején Mick Cripps is sokkal nagyobb szerepet játszott a banda felfutásában, mint amennyit utólag emlegetjük), de alaposan kivette a részét a vokálozásból is. Akárcsak Johnny Martin basszer, aki mintha csak Johnny Ramone és Joe Lynn Turner összekeveréséből, majd miniatűr méretűvé zsugorításából jött volna létre. Mindketten jelen voltak a deszkákon, és ugyan nagy rohangászásra nem adott lehetőséget a kevés belakható tér, azért sokszor rájuk tévedt a szemem. Shane Fitzgibbon meg nem különösebben nagy dobosfenomén, de a kötelezőt végül is hozta, szóval rá sem lehet panaszkodni.

1110lag1

Ami a dalokat illeti, összességében természetesen a '80-as évek végére helyezték a hangsúlyt, volt One More Reason, Sex Action (micsoda dzsuva egy riff!), Never Enough, The Ballad Of Jayne, sőt, Malaria is. Hogy a No Mercy és a Rip And Tear műsor legvégére tartogatott kettőséről már ne is beszéljek, amelyek – naná – az egész este legeuforikusabb pillanatait hozták a fináléra. A Hollywood Vampires mélyebb, agyasabb anyagát az Over The Edge mellett a Kiss My Love Goodbye képviselte (óriási csúcspontnak bizonyult), de a The Missing Peace-ről is aránylag sok, konkrétan öt témát vezettek elő. Utóbbiak közül egyértelműen a Speed ütötte a legnagyobbat, ez érzésem szerint akár hosszabb távon is megkapaszkodhat majd a szettben, de még az albumon számomra kevésbé érdekes dalok is működtek, különös tekintettel a Sticky Fingersre. Kivéve a House Of The RisThe Flood's The Fault Of The Raint, amit viszont itt sem éreztem át. De befért még egy meglepő – és meglepően jó – Purple Rain-feldolgozás is Grant plusz ritmusszekció felállásban, előbbi énekével, gondolom, hogy a két főhős pihenhessen közben egy cseppet.

Összességében tehát nagyon megérte leruccanni Tatabányára erre a hűvös hétfő estére, az L.A. Guns meghálálta a törődést a fanatikusoknak, ha megint jönnének, megint mennék. Ennek a két embernek egyszerűen közösen kell zenélnie, és kész.

1110lag4

Fotó: Bertli Zoli

 

Hozzászólások 

 
+3 #13 Bertli Zoli 2017-11-09 18:14
Idézet - kopaszktya:
Idézet - Draveczki-Ury Ádám:
Idézet - kopaszktya:
Ádámnak fekete pont azért, mert utazással, vidékezéssel kezdi a cikket. Munka után utaztam 3.5 órát, majd vezettem haza, másnap reggel pedig melóztam, szó nélkül...Debrecen - Tatabánya -Debrecen, szóval ne sírjunk, ha egy jó buli nem helyben van :D

Senki sem sírt, és pláne nem VIDÉKEZETT, pont azt írtam, hogy akit igazán érdekelt a zenekar, azt nem tarthatta vissza a helyszín. Budapesten lakom, szóval a magam szempontjából alapvetően budapesti perspektívából néztem a dolgot, ezzel nem nagyon tudok mit kezdeni. Olvasd el figyelmesen még egyszer. :) Bertli kolléga például Hajdúszoboszlór ól vezetett Tatabányáig a koncert kedvéért.

Hallottam már régebben, de nem jutott eszembe. Ez azért lényegesen jobb a Stone Trigger verziójánál. :)Okés, jogos, mindenki a saját szempontjából nézi, de akkor is fura volt olvasni.
Bertli kollega igazán felvehette volna a kapcsolatot velem, vagy 2x kiírtam az esemény FB oldalára, hogy megyek, ilyesmi :D
Na mindegy, jó buli volt, utazni meg nyűg, bár tudom, Budapesten is előfordulhat, hogy táblán belül A-ból B-be eljutni 2-3 óra.


Ha már megszólíttattam :
Bertli kollégának is megvan a saját munka- és napirendje, időbeosztása, így aztán nem feltétlenül olvassa az adott esemény oldalát, és bár biztosan frankó utunk lett volna, de ezer más ok miatt egyedül kellett mennem, visszafelé pedig egy másik ismerőssel egy darabon.
Kérem szíves megértésedet!
A koncert pedig maradéktalanul beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, sőt, túl is lőtte. Ha holnap jönnének, mennék megint.
Idézet
 
 
+1 #12 kopaszktya 2017-11-09 17:14
Idézet - Draveczki-Ury Ádám:
Idézet - kopaszktya:
Ádámnak fekete pont azért, mert utazással, vidékezéssel kezdi a cikket. Munka után utaztam 3.5 órát, majd vezettem haza, másnap reggel pedig melóztam, szó nélkül...Debrecen - Tatabánya -Debrecen, szóval ne sírjunk, ha egy jó buli nem helyben van :D

Senki sem sírt, és pláne nem VIDÉKEZETT, pont azt írtam, hogy akit igazán érdekelt a zenekar, azt nem tarthatta vissza a helyszín. Budapesten lakom, szóval a magam szempontjából alapvetően budapesti perspektívából néztem a dolgot, ezzel nem nagyon tudok mit kezdeni. Olvasd el figyelmesen még egyszer. :) Bertli kolléga például Hajdúszoboszlór ól vezetett Tatabányáig a koncert kedvéért.

Hallottam már régebben, de nem jutott eszembe. Ez azért lényegesen jobb a Stone Trigger verziójánál. :)Okés, jogos, mindenki a saját szempontjából nézi, de akkor is fura volt olvasni.
Bertli kollega igazán felvehette volna a kapcsolatot velem, vagy 2x kiírtam az esemény FB oldalára, hogy megyek, ilyesmi :D
Na mindegy, jó buli volt, utazni meg nyűg, bár tudom, Budapesten is előfordulhat, hogy táblán belül A-ból B-be eljutni 2-3 óra.
Idézet
 
 
#11 Draveczki-Ury Ádám 2017-11-09 16:49
Idézet - kopaszktya:
Ádámnak fekete pont azért, mert utazással, vidékezéssel kezdi a cikket. Munka után utaztam 3.5 órát, majd vezettem haza, másnap reggel pedig melóztam, szó nélkül...Debrecen - Tatabánya -Debrecen, szóval ne sírjunk, ha egy jó buli nem helyben van :D

Senki sem sírt, és pláne nem VIDÉKEZETT, pont azt írtam, hogy akit igazán érdekelt a zenekar, azt nem tarthatta vissza a helyszín. Budapesten lakom, szóval a magam szempontjából alapvetően budapesti perspektívából néztem a dolgot, ezzel nem nagyon tudok mit kezdeni. Olvasd el figyelmesen még egyszer. :) Bertli kolléga például Hajdúszoboszlór ól vezetett Tatabányáig a koncert kedvéért.

Hallottam már régebben, de nem jutott eszembe. Ez azért lényegesen jobb a Stone Trigger verziójánál. :)
Idézet
 
 
+7 #10 kopaszktya 2017-11-09 16:23
Ádámnak fekete pont azért, mert utazással, vidékezéssel kezdi a cikket. Munka után utaztam 3.5 órát, majd vezettem haza, másnap reggel pedig melóztam, szó nélkül...Debrecen - Tatabánya -Debrecen, szóval ne sírjunk, ha egy jó buli nem helyben van :D

A beszámoló többi részével egyet értek
Ádám ezt nem tudom ismered-e, Jaded Heart - Larger than Life

https://www.youtube.com/watch?v=lPMPnrz7enw
Idézet
 
 
+8 #9 voltsomogyi 2017-11-09 16:00
Amúgy az összes cikkben (nemcsak itt) a zenekar fellépésével kapcsolatban, felmerült hogy miért nem BP-en. Itt is hogy, Budapest helyett Tatabányán. Ez akkor lenne helytálló, ha Budapest eredetileg szóbakerült volna. De ilyen nem volt. A tatabányai klub szervezői ügyesebbek voltak. Jó az irany. Az ilyen kaliberű bulikat vidékre (Pécs, Tatabánya, Szeged és a tovább)
Idézet
 
 
+5 #8 lacc 2017-11-09 14:39
A Whiskey a Gogo, Rainbow Bar és a Roxy L.A.-ben sem nagyobb, ahol rendszeresen fellépnek....
Idézet
 
 
+5 #7 voltsomogyi 2017-11-09 13:56
A Headbangers Ball-ban láttam őket először (Malaria), rögtön be is szerztem (kazettán) a Cocked & Loaded albumot. Jugóban anno (ma horvát rész) minden újjat is be lehetett szerezni. Na ma előveszem (mp3) az albumot, kicsit nosztalgiázom. Koncerten nem voltam, jó lehetett.
Idézet
 
 
#6 Draveczki-Ury Ádám 2017-11-09 12:28
Idézet - Killbox:
Halkan megjegyezném, hogy nem 300 voltunk 400 fölött volt a nézőszám.
És persze az érdem sem csak az enyém, hogy az L.A. Guns nálunk lépett fel, ezúton is hatalmas Csók barátnőmnek Gyürki Zsuzsannának a rengeteg Email-ért és telefonért, amit a managerrel megejtett, tiszteletem a Roxxy főnök Pfau Károlynak és a Roxxy Team minden tagjának, mert nélkülük nem jöhetett volna létre ez a felejthetetlen este. :D

Köszi, nem kértem hivatalos infót, csak ránézésre becsült tipp volt, javítottam a cikkben. És tényleg max respekt a buliért!
Idézet
 
 
+3 #5 Mezei Mihály 2017-11-09 12:16
Én az előzenekart nem értettem csak. A főhősöknek nem kínos, hogy ilyen középszerű csapatot hoznak? Még ha valaki magyar benyalja magát, azt érteném, de egy egész turnéra elvinni ezt a se nem jó, és koruknál fogva fejlődőképesnek sem tűnő brigádot... Bár emlékszem, a pesti Winger előtti olasz rettenetet nem sikerült alulmúlniuk, de basszus.. főleg olyan helyen kellemetlen az ilyesmi, ahol nem lehet elbújni, kinn meg hideg van:D

A főzenekar viszont nagyon rendben volt. Amikor a gitárosnak ilyen hangja van, ott nagy baj nem lehet:D
Idézet
 
 
+12 #4 Killbox 2017-11-09 12:08
Halkan megjegyezném, hogy nem 300 voltunk 400 fölött volt a nézőszám.
És persze az érdem sem csak az enyém, hogy az L.A. Guns nálunk lépett fel, ezúton is hatalmas Csók barátnőmnek Gyürki Zsuzsannának a rengeteg Email-ért és telefonért, amit a managerrel megejtett, tiszteletem a Roxxy főnök Pfau Károlynak és a Roxxy Team minden tagjának, mert nélkülük nem jöhetett volna létre ez a felejthetetlen este. :D
Idézet
 
 
+7 #3 QRman 2017-11-09 09:46
Nekem kimondottan bejött, amikor a Bitch is back-et instruban tolták, micsoda betonozás volt...
Idézet
 
 
-36 #2 Slaxl 2017-11-09 09:04
parókás faszkalapok
Idézet
 
 
+14 #1 Generica 2017-11-09 08:26
Tökéletes este volt, hatalmas "ríszpekt" Varga Norbertnek, hogy tető alá hozta ezt a bulit.

https://www.kemma.hu/kultura/helyi-kultura/chaten-hivta-el-tatabanyara-hollywoodi-rockikonokat-es-igent-mondtak-882085/?utm_content=buffer22109&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2006. április 25.