Shock!

február 26.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Intense, Gire - magyarországi turné, 1997. ősz

Cegléd - 09.19.

Nem valami szerencsésen indult ez az őszi túra, ugyanis Pesttől pár km-re, Üllőn sikerült rögtön lerobbannunk. A frankó kis Barkasunknak először elszakadt a kuplungbovdenje, majd szétment a váltója. Feszültté vált egy kicsit a hangulat, mivel ezzel a géppel kellene végigjárni az országot, s már az első buli előtt problémák adódnak.

Szerencsére Sanyi meg tudta javítani, így csak másfél órát késtünk, A Makondo klub az egyik kedvenc helyünk az országban, mivel mikor tavasszal játszottunk, elég szépen összejött a közönség. Most nem voltak annyian, de aki lejött, láthatóan jól érezte magát. A Gire-t itt láttuk először élőben, s amit csináltak, az baromira tetszett nekünk. A buli után egy ceglédi srácnál tanyáztunk le, lehettünk úgy 15-en szobában, s egy jót buliztunk.

Jászberény - 09.20.

Másnap úgy délután el is indultunk Jászberénybe szép lassan, mivel rengeteg időnk volt. A Galéria klub valójában nem is alkalmas fellépésekre, az egész egy dohos pincehelyiség. Eléggé leszakadt egy hely, nem igazán törődnek vele, de a kocsma része jól megy, mivel pont egy disco mellett van, így megéri fenntartani. Gyér volt a nézőszám, a megszólalás is gyengére sikeredett, s ide csak azok jönnek el, akiket kifejezetten csak a két zenekar érdekli, nem pedig a szórakozás kedvéért. A buli után mi sem maradtunk, húztunk haza.

Esztergom - 09.26.

A Molotow klub szintén egyik kedvenc helyünk az országban itt mindig jól sikerültek a fellépéseink eddig, a szervező srác is baromi rendes, nem úgy, mint néhány más helyen. Hivatalos vendég olt ezen a bulin a tatabányai Mind Control, akiknek ez volt az utolsó fellépésük. Őszintén szólva nem tudom miért fejezik be, mivel le sem akartak jönni a színpadról. Állítólag azóta újból együtt van a csapat. Mindhárom zenekar számára nagyon bejött ez az este. A közönség elejétől a végéig vette a lapot, a zenekarok pedig - ahogy mondani szokás, s mindig röhögök, ha valahol ilyet olvasok egy cikkben -, zúzott, mint az állat. Erről jut eszembe, hogy egyszer Salgótarjánban odajött egy srác hozzánk, s ilyet szólt tök részegen, hogy: "csühöljetek". Ha-ha, esküszöm vannak kataszrofális arcok! Külön köszönet annak a srácnak, aki kölcsönadta az énekcuccát erre a bulira, s rohadjon meg az, aki lenyúlta a Norbi hátitáskáját.

Gödöllő - 09.27.

Ez egy katasztrofálisan szar buli volt, szarul szólt a cucc, a keverős nem értett hozzá semmit, a hazai pályás Empire rá sem kötötte magát a kierősítésre. Egy időben velünk volt egy Big Party a GATE-n, így eléggé kevesen gyűltek össze, kb. 50-en. Valahogy erre a helyre rendkívül jellemző a közömbösség. Ha nem jön össze elég ember, akkor az a kevés mag zárkózott marad. Megfigyeltem néhány arcot, akik távozásunkig ugyanazon a helyen ültek, még csak egy pohár sört sem fogyasztottak. Nem tudom, ezeknek a srácoknak így tökéletesen jó, így érzik jól magukat?

Orosháza - 10.03.

Úgy volt, hogy ezt az állomást a szentesi Diafragma megszervezi, akik szintén jó haverjaink, de elpasszolták, így hát elmaradt.

Csongrád - 10.04.

Szeretjük ezt a helyet, de nem valószínű, hogy megyünk még egyszer a Music Box-ba. A buli jól sikerült, csak nagyon későn játszottunk, mivel Sanyi Barkasával megint gond támadt. A fellépéssel a probléma az volt, hogy megalázóan nekünk kellett szednünk a belépőket, ahogy Jászberényben és Esztergomban is, és már nagyon untuk ezt a módszert. Valamivel többen lehettek, mint tavasszal, de akit érdekelt, azt úgy 40-50 emberre saccolnám. Házigazda a Diafragma volt.

Sopron - 10.10.

Internetes page-ünkön úgy volt meghirdetve, hogy ezen a napon Kapuváron játszunk, de Sopi, a szervező srác felhívott, hogy rakjuk át más dátumra a T-Rex-es fellépést, s erre a napra beszervezett minket a soproni West End Pub-ba, ahol eddig még nem játszottunk. Sopi amúgy magasan az egyik legrendesebb szervező, akivel eddig dolgunk volt. A Gire erre a bulira nem jött el, helyettük egy helyi csapat játszott, lelkesen nyomták a Metallica számokat és a sajátjaikat. Debütáló buli volt nekünk ez Sopronban, a közönség nem igazán ismert minket. A műsor feléig kóstolgattak bennünket, majd teljesen eleresztették magukat, s beindultak (nem az ajtó felé). Ráadásként megismételtünk néhány számot a műsor elejéből, s így már ismerősebben csengett nekik. Elég szép számban jöttek össze, legalábbis a mi viszonylatunkban, ha 80-an felül vannak, az már jó, itt kb. 120-an voltak a törzsvendégekkel együtt. A klub is kiváló magyar viszonylatokban, parkolóval, kerti résszel, játékteremmel, galériával, rendes szervezők, olcsó pia, nulla hangosítás. Ide biztosan megyünk idén is.

Mosonmagyaróvár - 10.11.

Óváron már többször jártunk, ez az a hely, ahol az extrém/vad zenéket bírják, s van rá igény, de a kísérletezősebb témákat inkább figyelemmel kísérik. A Gire igazoltan hiányzott, helyi csapattal játszottunk, a Zombie Holocausttal. Ők - csúnyán fogalmazva -, kő death metalban utaznak. Harmadszorra léptünk fel az Intense-zel a Csónakházban, jól bezabálva, teli gyomorral, ugyanis a fellépés előtt valami gyereknap volt, s jó kis bográcsos gulyáslevest nyomtak a szülők. Hát ebből nem maradhattunk ki, bepofátlankodtuk magunkat a 6-10 évesek közé, s ami belefér... A Zombie tagjai is követték példánkat, s mire a beállásra került a sor, mozdulni se bírtunk. A közönségből rengeteg ismerős arc volt. Én úgy gondolom, ebből lehet következtetni igazi rajongókra. Itt megváltoztattuk egy kicsit a műsort, előrébb vettük a pörgősebb számokat pont a közönség típusa miatt, s annyira bejött nekik, de főleg nekünk, hogy ezután az új sorrenddel folytattuk a többi állomáson is.

Budapest, Riff-Röff - 10.17.

Ezt a budapesti bulit már nagyon vártuk, s hatalmas előkészület előzte meg mind a Gire, mind a mi részünkről, de sajnos úgy el lett b...va, ahogy kell. Végül is nem volt rossz, maga a koncert jól sikerült, csak baromi kevesen voltak, nem mintha a 100 körüli nézőszám rossz lenne, de nem a Riff-Röff-ben. Az történt, amiről megfeledkeztünk, de ki gondolt volna előre erre, másnap ugyanis munkanap és suli volt okt. 23.-a miatt, ráadásul az MHH-ban valamit a hirdetésben nagyon elkúrtak, vagy a klub adta le rosszul a szerkesztőségnek. De öröm az ürömben, itt ezen a napon ünnepeltük, hogy az Intense 2 éves lett, s egy kedves barátnőnk, akinek szintén szülinapja volt, hozott két nagy finom tortát. A fellépés után felvágtuk, s benyomtuk mindkettőt a Gire-ral, meg a haverokkal. Együtt biliárdoztunk és buliztunk hajnalig. Ez volt a legjobb buli az ősz folyamán.

Berettyóújfalu - 10.24.

Parola klub, egy művelődési ház pinceklubja. Sanyi egyetlen olyan hétvégéje volt, ahol nem a saját dobján játszott. Nagyon kevesen voltak, kb. 20-an, ez volt a legkisebb nézőszám a turné alatt. Sajnos nem ismertük a berettyóújfalui lehetőségeket, csak egy telefonszámunk volt, de a helyi srácok, s a jegyszedők szerint nem ide kellett volna jönnünk, hanem egy másik helyre. Mondjuk itt láttam igazán rendesen kiplakátozva a bulit, van olyan hely, ahol a rendezők leszarják a plakátozást. A dobcucc egy emelvényen volt, s a műsor harmadik számánál Sanyi a hátamba rúgta a nagydobot. Innentől teljesen megtört a repertoár, mivel számoként újra kellett rendezni. Bulin kívül még a Tandem rádióba kaptunk meghívást egy interjú erejéig. A buli után valami horrorfilmet néztünk a tévében szűk családias hangulatban a helyi arcokkal. Az éjszakát a műv. házban egy előadóteremben töltöttük, ahol kib...ott hideg volt, majdnem megfagytunk.

Békéscsaba - 10.25.

Nagyon korán átértünk Békéscsabára, s a tulaj megengedte, hogy lepihenjünk egy kicsit, mivel éjszaka a hideg miatt nem sokat sikerült aludnunk. A K.O.-ba a békéscsabai Carwashtagnacht egy kisebb fesztivált szervezett 5 zenekarral, az Ektomorf és még egy békéscsabai csapat is játszott, akiknek a nevére nem emlékszem. Rettentően jól megszervezték, s a hely szűke miatt zsúfolódásig megtelt, mozdulni nem lehetett. Végig nagyon szoros volt a program, mindenki elég gyorsan belőtte a cuccát, s így kevés csúszással , harmadik zenekarként úgy fél kettő körül kerültünk sorra. Első bulink volt ez a K.O.-ban, s a csabaiak eléggé rámozdultak. Az énekmotyón kívül minden ott volt a helyén, s mielőtt hazaindultunk, megnéztük a Carwashtagnachtot, ők olyan Godflesh-féle zenében utaznak, ami nekem nagyon bejött.

Mohács - 10.31.

Úgy volt, hogy ezen a napon Dombóváron játszunk, de a szervezők pár nappal a buli előtt lemondták, pedig még a Sziget alatt lett leszervezve. Inkább az Akelára szavaztak, így nem maradt más megoldás, telefon Dajka Tibinek, s ő berakott minket Mohácsra. Ez a hely kb. olyan volt, mint a berettyóújfalui, s szintén baromi hideg volt, nulla fűtés, szar énekcucc, végül is akár otthon is maradhattunk volna, azt a 30 embert aki betévedt, nem igazán érdekelte a Gire és az Intense.

Pécs és Bonyhád - 11.01.

Ez a szombat nap baromi kemény volt, két buli egy este, valahol ekkor sejtettük, hogy milyen lehet egy igazi turné, mikor átértünk Bonyhádra, hullák voltunk. A pécsi buli a Gyárban szar volt, a keverős állandóan össze-vissza effektelte az éneket, erről ennyit, bár itt volt a legjobb kierősítés és fénytechnika, amivel eddig találkoztam. Viszont a bonyhádi fellépés klassz volt, olyan éjszaka kettő körül futottunk be a Vakegér nevezetű helyre, sokan már hazamentek, de a mag megvárt, úgy 70 fő. Dajka Tibi szerint ugyanennyien mentek el. Rekord gyorsan összeraktuk a motyót, s egy hatalmas bulit adtunk a Gire-ral, akik a mi fellépésünknél ott tomboltak előttünk. Ez volt az utolsó közös bulink velük, mivel ők csak idáig vállalták.

Szlovákia, Sala - 11.08.

Ezt a fellépést szintén nagyon vártuk már. Viszonylag zökkenőmentesen átléptük a határt, ugyanis a határőrök hiányolták az Ata Carnet-t, a fuvarozási okmányt a hangszerekre, de végül is egy kiviteli engedély kitöltésével beérték. Nagy nehezen megtaláltuk a Metro klubot, ami hatalmas volt. Körülbelül négyszer nagyobb lehetett, mint a volt Lyuk, 200 ülőhellyel, kierősítéssel, stb. Megközelítőleg 200 ember verődött össze erre a rendezvényre, amin a házigazda a Suffocate volt. A közönség java szlovákiai magyar volt, így Gábor végig magyarul konferált. Különös dologgal szembesültem mikor a helyi lányokkal, fiúkkal leültünk beszélgetni. Valójában nem volt különös, csak meglepő, mivel ezek a fiatalok ugyanolyan helyzetben élnek, mint ahogy én nőttem fel. A szlovák és a magyar nyelvet társalgás közben észrevétlenül keverik. Nem mindenki, de találkoztam ilyennel, hogy a mondat közben egy magyar szó helyett szlovákot mondanak, vagy fordítva. Mivel én Moszkvában születtem, s 5 éves koromig kint éltem, s mindkét nyelvet anyanyelvi szinten beszéltem, szintén állandóan kevertem. Ez nem tudatos dolog, ezt egy kisgyerek nem veszi észre, de ez nálam megoldódott, miután visszaköltöztünk. De ez a salai srácoknál maradandó, ami nem baj, csak észrevehető. A buli amúgy nagyon jó volt, annak ellenére, hogy a tulaj megpróbált anyagilag átverni minket.

Zalaegerszeg - Crazy Klub

Hatalmas kavarás előzte meg ezt a bulit. Ugyanis úgy volt, hogy nov. 28.-án Szombathelyen a Végállomás klubban játszunk a Carbon Cage-el, másnap pedig Lentiben egy fesztiválon. A szombathelyi szervező arc azzal az okkal, amit egy korábbi Cold Shower 'zine-ben ecseteltem, indulás előtt két héttel lemondta. Telefon Zalaegerszegre Turcsi Tiborhoz, aki nyáron a Faterock fesztivál főszervezője volt és "nagy maffiózó". Nos, ő beszervezett egy bulit nekünk erre a napra a Motoros klubba. S milyen az élet, Sanyi a frankó kis Barkasunkkal megtalált egy fát, s összetörte magát, így vissza az egész, le kellett mondani ezt a hétvégét, s egy korábbi állomást is. Miután rendbejött, bepótoltuk az zalaegerszegi bulit a Crazy klubban, ahol az Electric Connectionnel játszottunk volna, de ők közben visszamondták. A Crazy elég jó hely, ami nagy előny, hogy van külön öltöző a zenészeknek, s ahová buli után leülhetünk egy jót dumálni, mivel ez volt az utolsó bulink ebben az évben, legalábbis ezt hittük, mert dec. 25-én Dajka Tibor meghívott minket Szekszárdra egy karácsonyi fesztiválra. Visszatérve a Crazy klubra, amit szintén fontos megemlítenem, hogy viszonylag jó hangcucc volt, de kicsi színpad. Itt ugyanaz volt jellemző a közönségre, mint Sopronban és Mosonmagyaróváron. A műsor közepe felé mozdultak rá az emberek, s szintén találkoztunk ismerős arcokkal, kiket a Faterock fesztiválon ismertünk meg. Vagy háromszor hívtak vissza bennünket, ami nagyon jól esett, s mi játszottunk még, meg jammeltünk egy kicsit.

Ennyi volt az őszi túránk, ami '97 09.19.-11.01.-ig tartott. A Gire-ral adtunk még egy bulit Budapesten, de említésre se méltó, a szervezők még a nevünket se tudták pontosan leírni. Összegezve, az őszi túra jobban sikerült, mint a tavaszi, pedig az is nagyon jó volt. A két menet között a különbség annyi volt, hogy ősszel visszatértünk több olyan állomásra, ahol tavasszal először játszottunk. Végül is a 21 leszervezett állomásból 18 meg lett tartva, elmaradt a szombathelyi, ajkai és a lenti fellépésünk, amelyeket mindenféleképpen szeretnénk majd bepótolni.

Aki mindezt lejegyezte: Lalátka Lajos, az Intense gitárosa

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.