Shock!

május 20.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Hobo - Budapest, 2022. február 13.

Ahogy nagyjából minden nagyobb rendezvény, úgy Hobo születésnapi koncertje is elég sokat csúszott, mire végül megtarthatóvá vált: a Hobo 75-nek hirdetett esemény végül Hobo 77-ként valósult meg. Ellentételezésként a sors megadta, hogy a dátum február 13-ára essen, azaz nem csak nevében volt születésnap, Hobo ugyanis épp aznap töltötte be a 77-et. Ez önmagában is nagy fegyvertény bármilyen színpadi műfajban, különösen egy aktívan fellépő/koncertező előadó esetében.

hobo_2

időpont:
2022. február 13.
helyszín:
Budapest, Papp László Sportaréna
Neked hogy tetszett?
( 35 Szavazat )

A folyton változó szabályozásnak köszönhetően nem igazán voltam naprakész, mire is számíthatok majd az Arénában: decemberben a Mobilmánia még ültetett volt a küzdőtéren is, és bár ezúttal a jegyemen simán csak állóhely szerepelt, nem vettem volna mérget rá, hogy végül nem érkezési sorrendben elfoglalható széksorokkal kell majd szembesülni a helyszínen. (Tudom, nem nagy kunszt az aktuális szabályozásnak utánakeresni, de a pontos infó se így, se úgy nem befolyásolta volna a részvételem.) Ezúttal azonban nem voltak székek, úgy élhettük át az élményt, mint a boldog békeidőkben, és hogy annak ellenére is közel telt ház lett, hogy a teljes nézőteret és az összes lelátót korlátozás nélkül megnyitották, szintén önmagáért beszél.

Persze aggasztó volt, hogy novemberben Hobót is elkapta a koronavírus, olyannyira, hogy napokat töltött az intenzív osztályon, és ahogy több interjúban is elmondta, az orvosok szerint, ha csak egy nappal később kerül be, a helyzet még ennél is rosszabb lehetett volna. Genetika talán, vagy a medvetermet, esetleg az egészséges életmód, netán ezek együttállása, ám végül rekordidő alatt sikerült újra úgy formába hozni magát, hogy még ez a monstre jubileumi koncert is gond nélkül lemehetett.

hobo_1

Már jó előre tisztázta, hogy ezúttal egy vidámabb, dalközpontú este várható, ahol nem lesznek versek, sem sötét, önpusztító bluesok. Örömünnepre készült, önmagának, de főként a közönségnek, a sötét időkben pedig valóban el is kél a pozitív töltés. Már a kezdés megindító volt: mielőtt bármi történt volna, az egy szál magában besétáló Hobo úgy mondott köszönetet a betegsége hírére a közönségtől minden fórumokon „rázúdított" szeretetért, hogy a meghatottság szemmel látható volt. A felvázolt koncepció végül több ponton mégis megbillent. Rögtön a Halál Apa Blues kezdésnél, amivel a közelmúltban elhunyt pályatársakra, barátokra, Baksa-Soós Jánosra, Kóbor Jánosra és Póka Egonra emlékeztek, majd a rendes műsoridő végén is, amikor a Középeurópai Hobo Blues zenei alapját felvételről játszották be a májusra ígért új dupla lemezről, Presser Gábor, Charlie és Kóbor János vendégénekével – utóbbinak ez az utolsó hangfelvétele. És hát a Circus Hungaricus lemezről származó Kisember sem az a vidám darab – mégis mindnek megvolt a létjogosultsága a programban.

Aki egyébként a felvezetés kapcsán azzal számolt, hogy klasszikus ős-HBB programot kaphat, talán csalódott, de ez a fajta múltidézés sosem volt Hobo kenyere, és egy ekkora karrierhez nem is illett volna. Az arányok számomra így egészségesebbek voltak, bőven kaptunk a régiségekből, még olyan ritkán játszott darabokat is megidézve, mint az És jött a két Latabár, a 45-ös Blues, vagy a Rolling Stones Blues, de érzésem szerint törekvés volt, hogy picit el is rugaszkodjanak a standardnak mondható tételektől, már ha ilyesmi értelmezhető egyáltalán egy a „normál" koncertek esetében sokszor meglehetősen improvizatív összeállítású programokkal operáló művész esetében. És ez itt már rég nem a HBB, jogosan volt hát több tétel a Hé, Magyar Joe! albumról és a Rejtő Dekameronról is, meg a már említett Circus Hungaricusról. A Stones Gimme Shelter klasszikusához pár bónusz strófát is hozzátett, a Hajtók dala pedig még egy vicces átiratban is elhangzott, élces módon odaszúrva a sajtónak és az újságíróknak – az évtizedek alatt lerakódott negatív tapasztalatok lenyomata, ami azzal együtt is jópofa volt, hogy magam is újságíróként írom most mindezt. Akinek nem inge, ugyebár...

hobo_3

Akadt némiképp bizarr pillanat is, nevezetesen, miután Hobo, a maga pikírt, sokszor önironikus módján megfeddte a szervező cég Broadwayt, amiért Bangó Margittal szemben neki nem intézték el, hogy e jeles eseményen még Schmuck Andor is tiszteletét tegye, majd bő fél, szűk egy órával ez után egyszer csak megjelent Schumck Andor egy tortával a színpadon... A jó ég tudja, honnan és hogyan rántották oda ilyen hirtelen,mindenesetre Hobo is a meglepetten kacagott, azaz a humorérzék legalább a helyén van mindenkinél. De azért na, Schmuck Andor és Hobo egy színpadon... A jövőben óvatosabban a kívánságokkal, hehe.

Szintén csalódhatott, aki a nagy volmenű buli miatt egykori zenésztársak, nagy nevű meghívottak tömkelegét várta, ilyesmi itt egyáltalán nem volt. Az a csapat állt végig mögötte, akikkel az utóbbi lemezeket is készítették (Igali Csanád billentyű, György Attila basszusgitár, Kiss Zoltán gitár és Gál István dob), kiegészülve a szinte már állandó vendégnek minősíthető Bűdi Szilárddal, aki egy személyben játszott gitáron, herflin, és vokálokban is sokat tett a produkcióhoz. És akinek a torkában (ahogy azt utóbb meg is villantotta) még Deák Bill megidézése is benne rejtőzik. A vendégek hiányát számomra ellensúlyozta a mögöttük lévő, három részre bontott gigantikus kivetítőre megálmodott vizuális körítés: ez jóval látványosabb, formabontóbb volt, mint Hobo bármelyik eddigi Aréna-buliján, sok esetben pedig találó és mókás is. Ezzel együtt nem kendőzhetem el, hogy jelen csapata bár kiváló zenészekből áll (nyilván nem véletlen vannak ott, ahol), az a mágia azért nincs a kezükben, ami egy Tátrai Tibinél, Tóth János Rudolfnál, vagy szegény néhai Póka Egonnál szinte sütött a színpadról. Vagy akár a poszt HBB időkből ifj. Tornóczky Ferinél (még sorolhatnám, most elsőre ők jutottak eszembe), ez pedig egyes pontokon, például a földbe döngölő, feszes súlyú bluesoknál, vagy a Gimme Shelter ikonikus gitártémáinál azért hagyott bennem hiányérzetet.

hobo_4

Az, hogy a koncert vége felé Hobo még a közönség közé is kimerészkedett, hogy közöttük sétálva énekelje végig a Hetediket, konkrétan meglepett, főként annak tudatában, hogy nem igazán az a vegyülős fajta, itt meg, ahogy a kivetítőn követhettük, alaposan körbetapogatta a nagyérdemű, még ha szeretetből is. Volt már erre példa korábban nem egyszer, de ezúttal erre nem számítottam, szép gesztus volt tőle, egyben igen merész is, lévén épp csak felépült az ominózus covid-fertőzéséből. A ráadás ráadásaként érkező Johnny B. Goode pedig, a mögé vetített Kopaszkutya-jelenetekkel valóban keretbe is zárta a teljes karriert. Van az a jelenet a filmben, amikor Schuster Lóri, mint menedzser vitába kerül Hobóval, mondván, a Johnny B. Goode-ot el kell már felejteni. Hobo pedig azt válaszolja: ő bizony még nyolcvan évesen is... Szemernyi kétségem sincs, ha a vírus és az egészség engedi, ez a „jóslat" három év múlva beteljesül majd.

77 évesen, egy intenzív osztályos kaland után, műtétre váró térddel két és háromnegyed órás bulit tolni egy telt ház felé kacsintgató Arénában nem csak példaértékű, de tiszteletreméltó is. A grandiózus életműhöz illő koncert volt.

Fotó: PP Rock Photo

 

Hozzászólások 

 
#10 Trebron79 2022-02-27 10:33
A box set csalóka, az csak annyi volt, hogy az öt normál műanyanyagtokos CD (pont ugyanabban a formában ahogy külön is megjelent) egymás mellé volt pakolva és kapott egy plusz ráhúzható slipcase papìrtokot, ami "összefogta" őket. Szóval ez nem valami spéci kiadás volt, inkább egy vedd-meg-mind-az-ötöt-olcsóbban típusú árukapcsolásos sztori.

Köszi az infót!
Idézet
 
 
-2 #9 Gergely Szilvás 2022-02-22 22:12
Lelàtó stimm, akkor nem teljes alapossaggan néztem felfelé.
Viszont az utóhírek szerinti 8 ezer ember így akkor pláne közel teltház :-)

A box set csalóka, az csak annyi volt, hogy az öt normál műanyanyagtokos CD (pont ugyanabban a formában ahogy külön is megjelent) egymás mellé volt pakolva és kapott egy plusz ráhúzható slipcase papìrtokot, ami "összefogta" őket. Szóval ez nem valami spéci kiadás volt, inkább egy vedd-meg-mind-az-ötöt-olcsóbban típusú árukapcsolásos sztori.

Idézet - Trebron79:
Sziasztok!

Nem kötekedésképpen , de a rendezői bal oldalon a 2. emeleti szektorok nem voltak megnyitva, fekete lepel fedte a széksorokat.

Szerintem a Schmuk Andoros sztori megrendezett lehetett, eleve az épületben tartózkodhatott , Hobo tudott róla, aztán csinált egy ilyen poént, de ez csak tipp.

Más. Biztos van köztetek discogs felhasználó. Volt egy "box set" az első 5 HBB albummal "A szocialista blues múzeuma" címmel, de ezt sehogysem találom a discogson. Csak én vagyok a béna?
Idézet
 
 
-2 #8 Trebron79 2022-02-19 11:19
Sziasztok!

Nem kötekedésképpen , de a rendezői bal oldalon a 2. emeleti szektorok nem voltak megnyitva, fekete lepel fedte a széksorokat.

Szerintem a Schmuk Andoros sztori megrendezett lehetett, eleve az épületben tartózkodhatott , Hobo tudott róla, aztán csinált egy ilyen poént, de ez csak tipp.

Más. Biztos van köztetek discogs felhasználó. Volt egy "box set" az első 5 HBB albummal "A szocialista blues múzeuma" címmel, de ezt sehogysem találom a discogson. Csak én vagyok a béna?
Idézet
 
 
#7 Gergely Szilvás 2022-02-19 09:34
1. Prológ
2. Halál apa blues
3. 45-ös blues
4. Lakájdal
5. Csillagok ne ragyogjatok
6. Ki vagyok én?
7. Gazember
8. Rolling Stones blues
9. A család
10. Operett
11. És jött a két Latabár
12. Leila, az arab démon
13. Gorcsev Iván elvtárs
14. Kisember
15. Circus Európa
16. Az oroszlánszelídí tő vallomása a balerinának
17. A fattyú reménytelen szerelme és halála
18. A lakoma
19. Hajtók dala
20. Mesél az erdő
21. Farkashajsza
22. Blues Jim Morrisonnak
23. A vadászok kivonulása
24. Éjszakai Budapest blues
25. Az új Magyarország
26. Hashajtó sajtó
27. Adj menedéket (Gimme Shelter)
28. Országút blues
29. Torta
30. A hetedik
31. Kerítés mögött fegyveresek (benne József Attila: Gyönyörűt láttam)
32. Európai Hobo blues II. (Charlie, Presser, Kóbor, Hobo)

Ráadás
33. Túl az Óperecián
34. Johnny B. Goode

quote name="Judas Beast"]Jó kis beszámoló, köszi szépen! Valaki írhatna egy setlistet, a setlist.fm-en sajnos nincs semmi.
Idézet
 
 
-4 #6 Carcass1969 2022-02-18 10:34
Idézet - Abigél:
Ez az az ember Hobo, aki egész pályafutása alatt semmit sem fejlődött az ének terén, sohasem tudott rendesen énekelni. Már a korai időkben is rettenetesen hamisan énekelt. Tudom, most jönne egy válasz, hogy akkor ne hallgasd, hát nem is hallgatom .

Biztosan igazad van. Minket minősít, hogy vannak kedvenc lemezeink abból az 54-ből, amit kiadtak Tőle...
Idézet
 
 
-13 #5 Abigél 2022-02-17 23:02
Ez az az ember Hobo, aki egész pályafutása alatt semmit sem fejlődött az ének terén, sohasem tudott rendesen énekelni. Már a korai időkben is rettenetesen hamisan énekelt. Tudom, most jönne egy válasz, hogy akkor ne hallgasd, hát nem is hallgatom .
Idézet
 
 
-1 #4 Torzonborz 2022-02-17 10:32
Köszönöm! Jó lenne...

Idézet - Gergely Szilvás:
Kamerákat direkten nem láttam, de a színpad két szélén mintha lettek volna térmikrofonok, uh. nem tartom kizártnak hogy valamilyen formában rögzítették. Talán egyszer viszonthalljuk.

Idézet - Torzonborz:
Voltak kamerák, lesz róla koncertfilm, mit gondoltok?
Idézet
 
 
-2 #3 Gergely Szilvás 2022-02-17 10:16
Kamerákat direkten nem láttam, de a színpad két szélén mintha lettek volna térmikrofonok, uh. nem tartom kizártnak hogy valamilyen formában rögzítették. Talán egyszer viszonthalljuk.

Idézet - Torzonborz:
Voltak kamerák, lesz róla koncertfilm, mit gondoltok?
Idézet
 
 
-2 #2 Judas Beast 2022-02-17 09:46
Jó kis beszámoló, köszi szépen! Valaki írhatna egy setlistet, a setlist.fm-en sajnos nincs semmi.
Idézet
 
 
-3 #1 Torzonborz 2022-02-17 07:43
Voltak kamerák, lesz róla koncertfilm, mit gondoltok?
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.