Shock!

július 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Koncert tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Deep Purple, Monster Truck - Budapest, 2019. december 9.

deep_purple_k2019_01Legutoljára két és fél évvel ezelőtt láttam a Deep Purple-t, a már akkor is futó The Long Goodbye turné keretében. Ahogy pedig az világosan látszik is, a körút elnevezése több mint találó, hiszen a veterán csapat még mindig ezen címke alatt van úton, az aktuális dátumok közé pedig idén egy magyar megálló is befért. A Purple mindig is szerette Magyarországot, hiszen miközben sok hasonló kaliberű sztárcsapat fellépései között hosszú időszakokat kellett átvészelnie a hazai rajongóknak, addig Ian Gillanék meglehetős rendszerességgel voltak elcsíphetőek itthon is. Ennek ellenére azonban ezúttal is óriási érdeklődés kísérte a koncertet, amelynek eredményeként – számomra kissé meglepő módon – ki is kellett tenni a megtelt táblát.

Ahogy 2017-ben, úgy ezúttal is a kanadai Monster Truck lépett fel a brit veteránok előtt, és természetesen a tőlük megszokott kiváló formát most is hozták. A kanadaiak fazonja és southernes zenéje egyaránt illik a Purple elé, ráadásul tényleg abszolút top minőségben hozzák azt a fajta muzsikát, amit az ember leginkább az Egyesült Államok déli részéről származó csapatoktól várna. Persze egy olyan korban, amikor a legjobb Sunset Strip-muzsikák Skandináviából érkeznek, nincs különösebben mit csodálkozni rajta, hogy néhány ontariói kölyök úgy tolja a szteroiddal felturbózott Skynyrdet, mintha az anyatejjel szívták volna magukba. A Monster Trucknál minden rendben van: a feeling, a kiállás és a kiváló dalok, így természetes, hogy a Purple közönsége itthon is jól reagált rájuk.

monster_truck_k2019_01

időpont:
2019. december 9.
helyszín:
Budapest, Papp László Sportaréna
Neked hogy tetszett?
( 42 Szavazat )

Ahogy fentebb írtam, ez elvileg még mindig a 2017-ben indult turné, a program azonban gyökeresen más volt most, mint két évvel ezelőtt Bécsben. Míg a szomszédban kifejezetten nagy hangsúlyt kaptak a legújabb kori Deep Purple-szerzemények, köztük pedig természetesen az akkor friss InFinite dalai, addig most igazi old school slágerparádét kaptunk, amelybe mindösszesen a Jon Lord emlékének szentelt Uncommon Man fért be a Now What?-ról, meg az utolsó anyag Time for Bedlamje. A program többi részében pedig csakis a leges-legnagyobb slágerek, abszolút közönségkedvencek követték egymást. Már a nyitány is piszok erős volt a Machine Headről elszabadított Highway Starral és Pictures Of Home-mal, de a későbbiekben is folyamatosan örökzöldekkel kényeztettek minket. Az In Rock – Fireball – Machine Head übertriászról összesen nyolc tétel hangzott el, ami – figyelembe véve, hogy a tizenhat tételes programban három hangszeres szóló is bekerült – egyértelművé teszi, hogy a zenekar ezúttal az 1970-72 közötti abszolút aranykorra kívánt hangsúlyt fektetni.

deep_purple_k2019_02

Ez persze nem hozta épp könnyű helyzetbe az idén már 75. életévébe lépett Ian Gillant. A frontember hangja már évtizedekkel ezelőtt megkopott kissé – ami a magasakat illeti –, ezért is hagynak ki nagyon jó érzékkel olyan klasszikusokat a koncertprogramból emberemlékezet óta, mint például a Child In Time. Az ezen a koncerten megidézett korszak dalai viszont nem kevés kihívást rejtenek énektechnikailag, és persze a fehér ingében leginkább joviális öregúrnak tűnő Gillan egészen máshogy énekli őket, mint a klasszikus koncertfelvételeken. A végeredmény azonban így is teljesen rendben volt, vokálisan is. Az pedig Anyánk szerint különösen hátborzongató és gyönyörű volt, amikor a Perfect Strangers végébe beillesztették az "I don't want to take your poison" sort a Getshemane-ből, amit annak idején Gillan énekelt fel lemezre 1970-ben.

deep_purple_k2019_03

Zeneileg pedig a Purple még mindig top, ez vitathatatlan. Az az ízléses, feszes, de mégis élettel teli, lüktető, hibátlan dobolás, amit Ian Paice elővezetett, ma is a legnagyobbak közé emeli őt, ez nem is lehet kérdés, de a többiek is remekeltek. Zeneileg döbbenetesen egyben van a csapat, a hangszeresek pedig – ahogy az náluk a kezdetektől védjegy – szólóban is lehetőséget kaptak képességeik megcsillogtatására.

deep_purple_k2019_04

A Don Airey Magyar rapszódiával megspékelt önálló betétjével remekül felvezetett Perfect Strangersszel fordultunk rá a záró slágerparádéra, ahol a Space Truckin' – Smoke On The Water – Hush – Black Night négyest csak Roger Glover basszusszólója akasztotta meg rövid időre utolsó előttiként, majd a Purple kerek 90 perc után befejezte az előadást.

deep_purple_k2019_05

A koncert rövidebb volt tehát, mint legutóbb, de ilyen életkorban két-három év eltelte már igen komoly időnek számít, a tagok – legfőképp valószínűleg Gillan – pedig ma ennyit bírnak. Nem baj, ez a másfél óra ugyanis pontosan olyan volt, amilyennek egy Deep Purple-bulinak 2019-ben lennie kell: elegáns, könnyedén szórakoztató, de mégis tökéletesen profi.

deep_purple_k2019_06

 

Hozzászólások 

 
#5 Vass Tiborné 2019-12-14 15:55
Fantasztikus volt! Örök imádat!
Idézet
 
 
#4 Venomádi 2019-12-12 22:25
Ja meg a Holst-féle Mars introért külön pacsi!
Idézet
 
 
#3 kamikaze 2019-12-12 20:53
Nagyfaterék nyomtak egy igen jó bulit! Le a kalappal, ez még jóval fiatalabb ,,csávóknak" is becsületére vált volna. Így érdemes megöregedni, csak most már nem elcseszni a karrier végét, bár igazság szerint ennyi jó muzsika után azt már tulajdonképpen nem lehet. Bravó!
Idézet
 
 
#2 Venomádi 2019-12-12 16:54
Ahhoz képest hogy sokszor jöttek, nekem még csak az első alkalom volt, de tényleg jobb volt mint vártam, pláne a Feel like screaming, ami így élőben továbbra is hátborzongató, de a régi csemegék is odabasztak (Bloodsucker, Demons eye).
Idézet
 
 
#1 realsec 2019-12-12 16:30
Meglepően jó volt!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Wackor - Budapest, Kultiplex, 2005. október 8.