Shock!

szeptember 17.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

Special Providence: „Aki arra számít, hogy jazzesebbek leszünk, csalódni fog”

0624spprovJúlius 13-án mutatkozik be az A38 Hajón a Special Providence új felállása. A zenekarból tíz év közös munka után nemrég kivált Cséry Zoltán billentyűs, akit hazánk egyik legjobb jazz-zongoristája, Kaltenecker Zsolt váltott. A technikás, progresszív instrumentális jazz/metalban utazó bandából Markó Ádám dobosnak tettünk fel néhány aktuális kérdést.

Igen lényeges változás, hogy Kaltenecker Zsolt került Cséry Zoltán helyére a zenekarban. Miért távozott Zoli, és hogy került közétek Zsolt?

A zenekar nagyon intenzív három éven van túl: európai és tengerentúli turnék, rengeteg munka és erőfeszítés árán bekerültünk a nemzetközi progresszív szcénába, és ez óriási dolog. Zoli szavaival élve „belefáradt és elfogyott" a dologban, és egyéb személyes dolgok miatt döntött így. Természetesen a mi hitünk töretlen maradt, sőt! Meghallgattunk több zongoristát, és Zsolti embersége, hozzáállása, hite és emberfeletti képességei letaglóztak mindannyiunkat.

Zsolt igazi márkanévnek számít. Mi az, amit zeneileg hozzátesz a csapathoz egy olyan világklasszis zenész, mint ő, illetve egyéb tekintetben mennyiben válhat hasznára a Special Providence-nek, hogy bekerült hozzátok?

A Special Providence mindig is egy zenekar volt és lesz, egy kialakult „brand". Sosem az egyéni individuumok domináltak, hanem inkább a közös teljesítmény és a csapatban gondolkodás. Zsolti abszolút hasonló gondolkodású, hasonló hozzáállású ember és zseniális zenész, akivel a zenekar tovább menetelhet a saját útján. Valójában ez az egész váltás rengeteg fejlődést és előrelépést tartogat mindenki számára. Nem is történhetett volna ez szebben... (mosolyog)

Mennyiben igényel tőletek más hozzáállást Zsolt csatlakozása, és miben változtatta meg a zenéteket?

Más hozzáállást semmiképp nem igényel: rengeteg időt töltöttünk együtt a lemez próbafolyamati során, és minden magától működött. Automatikusan, mintha mindig is együtt játszottunk volna. Zeneileg nyilván megőrizzük a tipikus, jellemző dolgainkat, de természetesen a zenekar megújult Zsolti érkezésével. Aki például arra számít, hogy jazzesebbek leszünk, csalódni fog, mert ez a lemezanyag a legzúzósabb, legmerészebb, amit eddig csináltunk, tele brutál riffekkel. (mosolyog)

Zeneileg mennyire volt adott köztetek a közös nevező? Mik a közös kedvenceitek akár jazz, akár metal vonalról? Zsolt jazzerként mennyire van képben a súlyosabb vonalon, mik a kedvencei erről a színtérről?

Hihetetlenül működött a kémia az első pillanattól kezdve, rengeteg közös pont is volt természetesen. Zsolti például nagy Meshuggah fan volt. Mindenki mindenféle zenére nyitott, de ez így jó!

0709sp1

Hogy állnak az új album munkálatai? Mikor jön ki a lemez, és mi az, amit elöljáróban már tudni lehet róla?

Éppen befejeződtek a dob- és basszusfelvételek, most éppen a billentyűket rögzítjük a törökbálinti Supersize Recordingban. A lemez szeptember végén jön majd ki, és jelentkezünk egy klippel is még a megjelenés előtt. Amint már említettem, ez lesz a legzúzósabb, legmerészebb album, amit eddig csináltunk, tele brutál riffekkel. Nagyon színes lesz, mivel háromszerzős anyag, kilenc dallal.

Milyen előrelépési lehetőségeket láttok magatok előtt itthon, illetve külföldön? Kint melyik területeken tűnnek a legígéretesebbnek a kilátásaitok?

A zenekar új lemeze, azt gondolom, sok új kaput meg fog nyitni. A külföldi publicitás minden eddiginél jobban szervezett lesz, mivel egy holland PR-cég vette kézbe a csapat ügyeit. Kilátásban van egy turné az Egyesült Államokban, illetve újabb országok, ahol még eddig nem jártunk. A kilátások nagyon jók, most arra kell koncentrálnunk, hogy a legjobb munkát végezzük a stúdióban.

Mi a véleményetek a hazai progresszív színtérről, illetve mennyire tudtok/akartok bekapcsolódni ebbe a vérkeringésbe? Mennyiben lóg ki a Special Providence zeneileg a magyarországi közegből?

Azt gondolom, hogy nem kell bekapcsolódnunk, mivel évek óta a részei vagyunk. Nagyon sok jó prog csapat van itthon is, sokukkal már játszottunk is, és nagyon jó a kapcsolatunk velük. Alapvetően mi mindig külföldi karrierben gondolkodtunk, de itthon is nagyon szép sikereket értünk el, ami nagy boldogság.

A tapasztalatok szerint milyen a közönségetek összetétele, kik járnak leginkább Special Providence-re?

Abszolút vegyes, de főleg a húsz és ötven év közöttiek...

Hosszabb távon mik a céljaitok a zenekarral? Hol szeretnétek látni magatokat öt év múlva?

Céljaink ugyanazok, mint eddig voltak. Őrült jó, egyedi instrumentális zenét csinálni és e műfaj egyik legmeghatározóbb zenekarává válni világszerte.

Mi az élet értelme?

A folyamatos fejlődés és megújulás.

A július 13-ai A38 hajós bulira már kaphatók az elővételes jegyek 1200 forintért. A helyszíni belépő aznap 1500 forint lesz. A Special Providence fél 8-kor áll színpadra, a koncertet követően pedig rögtön kezdődik a futball világbajnokság döntőjének közvetítése a hajó óriáskivetítőjén, amelyet rajongók a zenekarral együtt szurkolhatnak végig.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.