Shock!

május 27.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

New Model Army: „Sosem féltem a haláltól”

New Model ArmyA Sziget második napján fellépő New Model Army nem ismeretlen a magyar közönség számára, hisz több ízben is jártak már pálinkáról és gulyásról híres kicsiny hazánkban. Az idei koncert érdekessége volt, hogy dobos és basszusgitáros nélkül szólalt meg az együttes, s így sem okoztak csalódást. Nem sokkal a koncert után sikerült diktafonvégre kapnom az együttes frontemberét, Justin Sullivant.

Úgy tudom, kifejezetten szereted ezt az országot, így van?

Ó igen. 1970-ben voltam itt először - ha jól emlékszem -, s mint kisgyerek már akkor megfogott az ország. Tudod lehet, hogy számodra ez hülyén hangzik, de nekem ez, illetve a környező országok egzotikusak. Nagyon érdekes és figyelemre méltó volt számomra, hogy figyelhettem, ahogy változnak ezek az országok, mind politikai szemszögből, mind társadalmilag. Szerintem Budapest Európa egyik legszebb városa, nagyon szeretem.

Hányszor voltál, voltatok nálunk, illetve a Szigeten?

Hm...az együttessel három-négy alkalommal. Magánemberként szintén így valahogy. Amikor először voltunk a Szigeten, az egyszerűen gyönyörű volt. Az egyik legjobb fesztivál Európában, s tudod miért gondolom ezt? Nagyon sok fesztivál van szerte Európában, de itt nagyon sok helyszín van, sokfajta zene és kulturális események. Nem egy nagy rockfesztivál az egész, hanem maga “a" fesztivál. Bárhova nézel, szól vagy történik valami, s mindenhol más. Mindenki zenél, fellép vagy kiveszi részét az egészből, csodálatos atmoszférája van mindennek.

Mikor jártatok itt utoljára?

Talán tavaly október vagy november körül. Azt a turnét februárban fejeztük be, majd leültünk, hogy megcsináljuk a dupla lemezt, ami mostanában fog megjelenni itt Magyarországon is. Ez egy koncertlemez, illetve a legjobb koncertlemez, amit valaha a New Model kiadott.

De a legutóbbi is koncert, nem?

Dehogyis.

Akkor, az All of this az milyen lemez??!

Ja, igen. Azt még az EMI adta ki. Amikor az EMI volt a kiadónk, a kiadott lemezeken illetve maxikon volt egy pár koncertfelvétel, ezeket gyűjtötték össze, s adták ki. Igazából ahhoz semmi közünk nincs.

A mai koncert valahogy más volt egy kicsit. Miért fogyatkoztatok meg így?

Az igazság az, hogy mind itt vagyunk Budapesten, de a basszusgitárosunk nagyon beteg lett reggelre, még felkelni sem tudott igazán. De az együttes nem oszlik fel vagy ilyesmi...

Így viszont eléggé akusztikusan szólt az egész...

Igen, de ez nem egy bevett szokás, hogy így játszunk, egyszerűen így jött ki a lépés. Amúgy, rettentően érdekes és izgalmas volt úgy játszani, hogy végül is a ritmusszekció ki volt iktatva.New Model Army - Justin Sullivan

Hogy kategorizálnád be a zenéteket?

Huh, nem igazán hiszem, hogy be kellene, vagy be lehetne. Van sokfajta zene, jó vagy rossz. Mindenki mást hallgat, s neki az jó, függetlenül attól, hogy hova sorolják a zenéket. Szerintem így is baj, ha valamire ráragasztják, hogy milyen, hisz nem feltétlenül úgy van.

Mit gondolsz miért nem értetek el nagy sikereket az Államokban?

Azt hiszem egyszerűen nem illettünk abba a környezetbe. Nem utálom az Államokat vagy az amerikaiakat, csak nekem személy szerint nem tetszik az az irányvonal, ami ott megy.

Te írod a számokat, ugye?

Igen. Szeretek dalokat írni. Pontosabban szeretem, mikor kész vagyok. De azért nehéz, mert mikor elkészül egy szám, nem biztos, hogy pont olyan lesz, mint ahogy a fejedben él. Ez olyan, mint egy festőnél a kép. Lát vagy elgondol valamit, amit majd lefest, s mikor kész, nem biztos, hogy vissza tudta azt adni, ami igazából a fejében volt. Néha jó lett, néha lehetne máshogy. Ezért tart sokáig például egy lemezt elkészíteni. Mindig van mit módosítani. Például imádok koncertezni, turnézni. Ott viszont nincs mit módosítani. Ha lement a koncert, akkor az kész. Volt ami tetszett benne, volt mi nem, de már elmúlt, nincs mit változtatni rajta. Mint ma is. Ebből a szempontból jobb, mikor lemezt csinál az ember. Ott változtatsz, míg úgy nem érzed, most jó, de addig mindig változik.

Honnan jönnek az ötletek? Mész az utcán, s látsz egy otthontalant meg egy gazdag embert, s levonod a konzekvenciákat?

Ezek a dolgok jönnek mindenhonnan. Nem szeretek a magamból kiindulva vagy a magam érzéseiről írni, de ha mondjuk mi leülnénk inni, te meg mesélnél nekem valami jó sztorit, abból például lehetne.

Mennyire érdekel, hogy értik-e az emberek a szövegeid vagy nem?

Nézd, ha tényleg azt adom elő, amit érzek, amit szeretnek megosztani, akkor elég, ha úgy adod elő, s látni, hogy értik-e. Az én kedvenc együttesem Franciaországból van, s egy árva szót sem értek belőle, de ahogy énekelnek benne, ahogy hangzik, az meggyőz.

Hogy álltok feldolgozások terén, mert ugye ma is játszottatok egy Neil Young számot...

Igen, szeretjük őt, de nem jellemző, hogy nagyon játszanánk feldolgozásokat. Egyszer, még Németországban játszottuk a Summer in the Cityt, mert olyan hideg volt.

Mi újság a következő lemezzel?

Félúton van. Január vagy február körül jön majd ki.

Mennyire követitek avagy nem az eddigi stílusotokat, mert ha körbenézel nagyon sok zenekar vált át valahogy...

Természetesen mi is változunk, de úgy hiszem, nem drasztikusan. Mindig mások leszünk, de mégis ugyanazok. Most is játszottunk egy új számot, amiben már vannak effektek, kis drum'n bass, de nem visszük túlzásba.

Biztos emlékszel, mikor 6-7 évvel ezelőtt Svájcban balesetet szenvedtél. Mennyire változtatta meg ez, az élethez való hozzáállásod? (Justin Sullivan egy svájci koncert során a színpadon megfogott egy égőt, amely kontakthibája révén megrázta őt, mikor is halálközeli élménye volt.)

Igen, azt mondta az összes ismerősöm, hogy elmentem, s nem teljesen jöttem vissza. Én nem így éreztem. Nem vettem észre, hogy valamit el- vagy otthagytam volna. Belülről sosem láttam, hogy ez megváltoztatott volna, hisz sosem féltem a haláltól...

Ez előtt sem?

...sohasem. Tudod, az egy gyönyörű dolog. Mikor a test biológiailag megszűnik létezni, akkor kémiai anyagok szabadulnak fel az agyban, s ettől lesz az a bizonyos Fehér fény. Aztán hogy utána mi van, azt senki nem tudja. Ami biztos, hogy ez a folyamat mindenkinél így van, nem csak nálam, s mondhatom, hogy csodálatos élmény.

Mennyire befolyásolta a zenekart, illetve titeket személyesen Robert betegsége?

Mikor kiderült, hogy tumorja van, persze mindenkit sokkolt, de az azóta eltelt időben máshogy állunk hozzá. Ő most boldog, és én is hogy az. Élvezi az életet, a zenét, s mi vele együtt.

Ennek szívből örülök. Köszönöm, minden jót.

Szívesen, neked is.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.

 

Watch My Dying - Budapest, Almássy téri Szabadidőközpont, 2007. március 23.

 

Wackor - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.