Shock!

augusztus 11.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Metal Church: „Ezt a lemezt a legjobbjaink között emlegetik majd”

0202mc04Tavaly ősszel jelent meg a Metal Church új albuma, a Generation Nothing, amely egy bő három éves inaktív periódus után hozta vissza a színtérre az amerikai tradicionális metal színtér egyik legpatinásabb csapatát. Kurdt Vanderhoof gitáros/főnök ismét Ronny Munroe énekessel és a Savatage-ból ismert Jeff Plate dobossal támasztotta fel a zenekart, és talán az 1998 óta tartó korszak legerősebb anyagát szállította le Metal Church néven. Mindez elegendő indoknak tűnt arra, hogy feltegyünk neki pár kérdést.

Kurdt, mindössze három évig volt inaktív a csapat. Most akkor feloszlottatok, vagy csak szünetet tartottatok?

Igazából a szünet jobban fedi a valóságot. Egyszerűen szükségünk volt egy kis pihenésre, mert ellenkező esetben totálisan kiégtünk volna. De ettől függetlenül mindig is tudtuk, hogy fogunk még közösen dolgozni a jövőben. Folyamatosan írtam a dalokat is, hiszen nem kampányszerűen születnek az új témák. Azt akartam, hogy a lehető legközelebb jussunk az old school Metal Church albumok érzésvilágához, de természetesen egy kicsit frissebb, maibb módon szóljon a zene.

Elégedett vagy a végeredménnyel? Szerintem a '90-es évek végi újjáalakulás óta ez a legjobb lemezetek...

Ez az egyik kedvenc albumom a Metal Church katalógusából, és úgy gondolom, később a legjobbak között is fogják emlegetni. A lehető legjobb okokból, a megfelelő indokokkal készítettük el, és ez a zenén is hallatszik. Ezekből a dalokból akárki számára nyilvánvalóvá válhat, hogy a jelenlegi felállás is ugyanolyan masszív, mint akármelyik korábbi. Szerintem hosszabb távon mindenki elfogadja majd a lemeznek köszönhetően, hogy ma ez az öt ember jelenti a Metal Church-öt.

Melyek a kedvenc dalaid?

A Generation Nothing mindenképp, mert tökéletesen összefoglalja, miről is szól ez a lemez. Aztán a Screamet is nagyon szeretem, mert az meg amolyan klasszikus Metal Church-ös thrash téma.

0202mc01

Hogyan jellemeznéd a többiek szerepét a dalszerzésben?

A dalokat javarészt Ronnyval közösen írjuk, és a szövegekbe is besegítek. Jeff pedig elsősorban erőt és energiát visz a nótákba.

Elég markáns énekeseitek voltak korábban is... Miben hasonlít és miben tér el Ronny David Wayne-től és Mike Howe-tól?

Ezt elég nehéz így összefoglalni. Nyilván bőségesen akadnak hasonlóságok, de mindnyájuknak megvoltak a maguk kiemelkedő erényei, és éppen emiatt nem is nagyon akarom őket összehasonlítgatni egymással. Mind hatalmas hangok, akiknek megvan a maguk helye a Metal Church történelmében.

Szerinted mit érhet el manapság a banda egy új lemezzel?

A cél mindenképpen az, hogy ismét rajtvonalhoz álljunk, majd nekifussunk, aztán jó sokáig csináljuk mindezt.

Tudsz valamit a régi tagokról, Mike-ról, Kirk Arringtonról, Duke Ericksonról, Craig Wellsről, John Marshallról?

Persze, mindenkivel tartom a kapcsolatot, és mindenkivel megmaradt a jó barátság.

0202mc02

Nem fordult meg a fejedben, hogy esetleg visszahívd valamelyiküket a bandába?

Nem, nem igazán. Tudod, manapság mindannyian olyan életet élnek, ami nem lenne összeegyeztethető egy turnézó zenekar időbeosztásával.

A Metal Churchnek mindig jó neve volt az undergroundban, de még az Elektra kiadónál dolgozva sem értetek el soha mainstream sikert. Szerinted miért?

A felállásunkban beállt folyamatos változások megakadályozták, hogy eljussunk oda, ahová egyébként eljuthattunk volna. De ugyanakkor minden ilyen változás elkerülhetetlen volt. És mindehhez még kellettek természetesen nagyon rossz üzleti döntések, meg egy idióta menedzser is...

Melyik lemezetek volt a legsikeresebb?

Ha a fogyásokat nézzük, akkor a Blessing In Disguise, de ha másképp mérjük a sikert, akkor az első nagylemezt tartom a legeredményesebbnek, mert az emberek a mai napig emlegetik és imádják. Ezek az anyagok mind a korai metal mozgalom jelentős részét jelentették, amire roppant büszke vagyok. A keverésükön ettől még egyébként szívesen változtatnék, mert jó lenne, ha erőteljesebben szólnának...

1998-ban mi volt az oka annak, hogy ismét előjöttél a színfalak mögül gitárosként?

Úgy éreztem, itt az ideje annak, hogy megint kiálljak a színpadra a Metal Church tagjaként. A színfalak mögötti munkát tekintve teljesítettem mindazon célokat, amiket kitűztem magam elé, és ismét ott akartam állni a többiek mellett a koncerteken.

Igaz, hogy annak idején még Lars Ulrich is járt nálatok meghallgatáson?

Amikor San Franciscóban megalapítottam a zenekart, találkoztam Larsszal. Valóban volt szó róla, hogy közösen zenéljünk, ő viszont éppen akkoriban költözött Los Angelesbe, hogy az apjával éljen, szóval végül sosem nyílt alkalmunk erre. De a többi azért metal történelem! (nevet)

0202mc03

Mik a Metal Church tervei 2014-re?

Február közepétől amerikai turnéra indulunk, aztán a fesztiválszezonban átjövünk Európába is. Egyelőre ennyit látok előre biztosan.

Mi minden idők három legjobb lemeze?

A The Who-tól a Quadrophenia, a Yestől a Close To The Edge, és a Never Mind The Bollocks a Sex Pistolstól.

Mi az élet értelme?

A szeretet és a zene.

 

Hozzászólások 

 
+1 #3 boozoo 2014-02-17 17:38
Nekem a Masterpeace a kedvencem.
Idézet
 
 
+1 #2 DRAZSEN 2014-02-06 01:45
Tényleg nagyon jól sikerült ez az új albumuk!Én imádom!
Idézet
 
 
+6 #1 Venomádi 2014-02-04 18:37
Méghogy újra kéne keverni? Az első Metal Church lemeztől beszartam hogy hogy dörren meg. Az egyik legjobban szóló lemez még a hőskorból amit hallottam.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Nickelback - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. november 8.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Psychotic Waltz - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.