Shock!

augusztus 16.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Mayhem: „Ébredj fel és szembesülj a valósággal”

MayhemAki egy kicsit is járatos az undergroundban, az ismeri a norvég Mayhem nevét. Legendájuk, különös kultuszuk tiszteletet ébreszt azokban, akik a sötét ösvényt járják. A zenekar körül történt rejtélyes események újabbal szaporodtak: idén megjelent a második Mayhem album, a hatalmas megdöbbentést keltő Grand Declaration Of War. Az énekes Maniac válaszolt a kérdésekre.

Bemutatnád a Grand Declaration Of Wart?

Ez a régóta várt második teljes albumunk 16 év alatt, így nagyon elégedett vagyok, hogy végre megjelenhetett. Mi, zenekarként nagyon büszkék vagyunk rá és nem tudtunk volna másmilyen albumot kiadni. Ez egy konceptlemez két részre osztva: az első rész az elkerülhetetlen Háború körül forog, míg a második a Háború utáni általános állapotokról szól. Nem akarok igazán belemélyedni a szövegek témakörébe, mivel mindig úgy gondoltam, hogy az embereknek a saját agyukat kell használniuk.

Az új album realistábbnak, evilágibbnak tűnik elődjénél. Te hogy látod?

Fura kérdés...hmmm. Ha a realistább, evilági jelzőkön azt érted, hogy kevésbé okkult, részben egyetértek veled, bár ennek az anyagnak is megvannak a rejtett jelentései, ha közelebbről megnézed. Az egész album nagyrészt olyan emberekről szól, akik nem képesek szembenézni a valódi világgal. Folyamatosan becsapják magukat, az igazi világ túlságosan durva és kegyetlen számukra. Ébredj fel és szembesülj a valósággal, vagy legalább próbáld meg! Oly sok haszontalan élet van. "Ha megtehetném, mindet lelövetném" (Pink Floyd), de az ördögbe is, nem vagyok prédikátor, haljanak meg a saját tudatlanságukban. A zenekarnak fontos volt, hogy olyan albummal álljon elő, mely száz százalékos művészi szabadsággal bír és majdhogynem fanatikusan őszinte a koncepciónkat és ideáinkat tekintve.

Honnan származik a borítókép?

Ez egy igazi kép, Sebastian, a fotósunk készítette egy néhány évvel ezelőtti ötletem alapján.

A modern metal és az elektronikus zene hatással volt rátok az utóbbi időben? A Grand Declaration Of War egy komolyan végiggondolt prekoncepció eredménye vagy egy ösztönösebb, spontán darab?

Ez attól függ, mit értesz azon, hogy az utóbbi időben. A nyolcvanas évek elején már olyan zenekarokat hallgattam, mint a Einsturzende Neubauten és a Throbbing Gristle, így nem valamiféle új dologról van szó. A modern metalról szólva, ilyesmit soha nem hallgatok. Sokféle zene érdekel, de ha metalról van szó, többnyire régi black metal kerül a képbe, mint például a Darkthrone és olyan metalbandák, mint az Iron Maiden és a nyolcvanas és más metal zenekarai. A Grand Declaration Of War természetes úton fejlődött 1997 óta és a felépítését tekintve logikus, majdhogynem matematikai struktúrájú. Azt mondanám, hogy szinte semmi improvizáció nincs az albumon. Olyan kimunkált, ahogy azt terveztük. Ha alaposan meghallgatod, nagyon sok régi Mayhem hangulat van a lemezen álruhába bújtatva. Mindig is Mayhem leszünk, nem lehetünk nem Mayhem.

Ha jól veszem észre, fontosak számotokra a koncertek...

Természetesen. Az energiakirobbanás legmagasabb foka a koncert. Július közepén az Államokban fogunk turnézni és már nagyon várjuk. Ha hazaértünk, jöhet Európa. Mikor a kapcsolat a zenekar és a közönség között maximálisan létrejön, akkor a legextrémebb dolog egy fellépés.

Hogy fogjátok előadni az új dalokat élőben?

Nehéz megmondani. Van néhány tervünk, de úgy kell mindent kivitelezni, hogy illő legyen a régi dalokhoz is. Néhány alapvető elemet az új albumról mindenképpen előtérbe szeretnénk tolni, de a tervezés még folyamat alatt áll.

A te megítélésed szerint mi a black metal?

Számomra a black metal a legextrémebb és legdurvább zenei forma. Összesűrített, tiszta energia, mely üzenettel bír, ami talán változott valamelyest az évek során. Van egyfajta életérzés, hangulat a black metal húsában és vérében, melyet nincs szükség magyarázni kívülállók számára.

Te a Mayhemet black metal zenekarnak tartod?

Azt mondom, hogy még mindig black metal zenekar vagyunk.

Mi a célotok a zenétekkel? Az underground az igazi otthonotok vagy szeretnétek ha szélesebb körben is megismernék az emberek a neveteket?

Ezen nem igazán gondolkodtam még, nekem a zenélés egy létforma. Van valami, amit ki akarok fejezni, ha ez érdekli az embereket, akkor jó; ha nem, iszonyúan nem érdekel. Akkor is folytatnám a zenélést, ha csak néhány lemezt adnánk el. Másrészt viszont remek dolog, ha terjed az üzeneted. A lényeg az, hogy kimondd a mondandód. Az underground mindig is nagyszerű volt és az is lesz. Mindig támogattak minket és én magam is undergroundnak tartom magam. Olyan ez, mintha egy kés élén járnál. Azt akarod, hogy a lehető legtöbb ember hallja a zenéd, de nem akarod eladni magad. Nem áll fent az a veszély, hogy a Mayhem eladja magát, akkor abbahagynám a zenélést. Gyűlölöm a kommersz zenét. Azért van, hogy elaltassa az emberek agyát.

A koncepciótok az okkultizmusról változott az évek során?

Személyesen én soha nem merültem bele igazán mélyen az okkultizmusba. Nagyon nagy erők vannak a világban, de a legtöbbjük nem más, mint egyszerű tárgy vagy érzékelhető adat. Ám a legerősebb hatalmak csak akkor jelennek meg, ha az emberek látni akarják őket. Nekem nincs szükségem rítusokra vagy ősi formulákra, hogy kapcsoltba lépjek az univerzum erőivel, minden attól függ, hogy látod a dolgokat. Változtasd meg a látómeződ és nyisd ki úgy a szemed. "A rejtély nem az, hogy milyen a világ, hanem az, hogy van."

Még mindig figyelemmel kíséred a norvég színteret? Mi a véleményed az olyan zenekarokról, mint a Kovenant, a Satyricon vagy az Immortal?

Igen, amennyire csak lehet követem az eseményeket. Nem akarok más zenekarokat kommentálni, nem az én dolgom. Mondjuk úgy, hogy tisztelem zenésztársaim munkáját.

Ismersz magyar zenekart a Tormentoron kívül? Hallottad az új albumukat?

Nem, nem ismerek és még nem hallottam az új anyagot.

Szeretnéd már hallani az új Iron Maiden lemezt?

Most erre tényleg válaszoljak? Ember, Bruce Dickinson visszatért, persze hogy szeretném hallani!

Végül, szerepelnél talk-showban a tévében?

Ez függne a témától és attól, hogy ki lenne a házigazda, de általános szabályként kijelenthetem: nem.

 

Hozzászólások 

 
-3 #2 cápaidomár 2016-01-06 02:49
Érdekes interjú volt, örülök, hogy sikerült ráakadnom. A lentebb is idézett, és az ahhoz hasonló 'kinyilatkoztatá soknál' gyakran merül föl bennem, hogy az ilyesmi nem is igazi vélemény, hanem inkább egy imázs, de ennél a fickónál nem kétlem, hogy valóban kinyilatkozik.
Nem csípem a Black Metalt, de az ilyen interjúk tök jók!
Idézet
 
 
+1 #1 Nornagest 2015-02-24 20:47
"Gyűlölöm a kommersz zenét, azért van hogy elaltassa az emberek agyát."

Ott a pont. Kár hogy már nem ő a frontember.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.