Shock!

május 20.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Leander Rising: „Meglepődtünk, hogy abból a tíz dalból nem voltunk a hat legjobb között”

0217lr4Tavaly év végén jelent meg a Leander Rising második nagylemeze, az Öngyötrő, ám a zenekarról az utóbbi hetekben elsősorban mégis inkább A Dal című eurovíziós vetélkedő miatt lehetett hallani. A csapat a Lőjetek fel című számmal indult a köztévé dalversenyében, ahonnan végül távozniuk kellett az elődöntő után, ám még nincs minden veszve, hiszen a héten folyik az akusztikus megmérettetés a neten, és ezen úgy fest, jó esélyük van győzelmet aratni. Aki hozzá segítené szeretni őket ehhez, az vasárnap éjfélig itt megteheti, ám utána feltétlenül térjen vissza hozzánk is, hogy elolvassa, mi mindent mondott nekünk Köteles Leander énekes/basszusgitáros a csapat körüli aktualitásokról.

Miért éreztétek fontosnak, hogy elinduljatok A Dalban?

Nem éreztük fontosnak, egy lehetőségként tekintettünk rá, hogy még nagyobb közönséghez eljusson a zenénk, és esetleg a közmédia is felfigyel arra, hogy ennek a fajta zenének igenis van létjogosultsága.

A hasonló tehetségkutatók igencsak végletes véleményeket váltanak ki a közönségből. Nem tartottatok róla, hogy a táborotok egy része esetleg felhúzza a szemöldökét az indulásotok miatt?

Személy szerint számítottam rá, hogy egy ilyen kezdeményezés nem fog önfeledt, spontán tapssal végződni, de azt kell mondanom, nagyon kellemesen csalódtam. A közönségünk is felismerte: ez a lehetőség nem arról szól, hogy „megalkudtunk", hanem saját magunkat képviseljük egy olyan versenyen, ami – elvileg – a dalról szól. Azt, hogy ebben mellettünk állnak, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az akusztikus verseny elődöntőjében az összes szavazat több mint felét elintézték nekünk, és éppen a jelenleg zajló döntőben is vezetünk.

Mi alapján választottátok ki a dalt, amivel elindultatok? Miért pont a Lőjetek fel?

Igazából kész lett a lemez, és ez volt rajta az a dal, amiben megvolt a slágerfaktor, de nem volt vérhányós. Így beküldtük A Dalba, mondván, lesz, ami lesz. És bekerült.

0217lr2

Mit szóltatok az eredményetekhez, illetve a zsűri értékeléséhez, különös tekintettel a szöveget ért bírálatra? Jobb vagy rosszabb eredményre számítottatok?

Mi ezt nem versenynek fogtuk fel, de kétségtelen: meglepődtünk, hogy abból a tíz dalból nem voltunk benne a hat legjobb között. Lehetne itt most kifogásokat gyártani, és ráfogni arra, hogy Pierrot rábböffentett az ötös gombra, de tökre nem érdekes a történet, remélhetőleg gyönyörű erkölcsi győzelem lesz, ha annak ellenére, hogy már az első körben kiszórtak minket, a döntőt a saját akusztikusunkkal nyithatjuk, mert a közönségünk ennyire támogat minket. Mármint, ha összejön... Philipnek pedig mellékeltem egy teljes körű szövegleírást, remélem, megkapta. Az eredeti koncepció azt volt, hogy Kitsim legyen a dal címe, mert úgy tűnt, hogy az I Love My Babe és a Kedvesem működik, de gondoltam, ennyire már csak nyitott lesz a zsűri. Hát nem volt... (nevet)

Az akusztikus versenyen miért indultatok el? Ez amolyan vigaszág, plusz nyilvánosság, vagy akkor már legyen kövér a lúd?

Mert muszáj volt minden résztvevőnek, de amúgy is közel áll a szívünkhöz a dalainkat akusztikusba átdolgozni.

Te magad nézel egyébként efféle műsorokat? Ha igen, melyik tetszett, és melyik nem? Mi az elsődleges jelentősége ezeknek a műsoroknak szerinted?

Nem nézek nagyon tévét, és alapvetően minden tehetségkutatónak ellene vagyok, mert bár vannak páran, akik élni tudnak a lehetsőggel, de a versenyzők nagyrésze belekerül a „feldobott kő"-szituációba, vagyis amilyen gyorsan feldobják őket, megtapasztalják a sikert és csillogást, olyan gyorsan is zuhannak le utána. Ez pedig gyakran életre szóló törést is okozhat. Én abban hiszek, hogy ha valaki jó valamiben, gondolkodjon, csinálja, gondolja át újra, legyen kitartó és járja meg a saját útját. Ne a média emelje ki, hanem érje el azt, hogy olyan közönségbázis kerüljön mögé, amit már a média sem tud kikerülni.

A „mi lett volna, ha..." kérdéseknek nyilván nincs sok értelme, de mégis: szerinted miként befolyásolhatta volna pozitív és negatív irányban a zenekar karrierjét, ha továbbjuttok, netalántán kijuttok az Eurovízióra?

Az elmúlt évek alapján annyi bizonyosan látszik, hogy az efféle szereplések nem hoznak hírnevet, hacsak nem valami olyat csinál a művész, amivel valóban lehet azonosulni. Talán egy picit gyorsított volna a folyamatokon, de igazából nem számít.

Pár hete megjelent már a második lemez, az Öngyötrő. Mikor kezdtétek el a munkálatokat, és mennyiben zajlott másképp a dalszerzés, mint a Szívidomárnál?

Itt már Jozzy és Béla is szerzőként szerepelt a lemezen. Nagyjából egy év alatt íródtak meg a dalok, és persze kapkodás lett a vége, de nagyon élveztük!

0217lr3

Szerinted miben több, miben jobb ez a második album, mint a debütálás?

Fél év távlatából úgy látom, hogy ez a lemez színesebb lett, és érezhető, hogy öt éve állunk egy színpadon. Talán az elsőben picit több volt a spontán őszinteség, talán azok a dalok jobban meg akartak íródni, de biztos vagyok benne, hogy erre a lemezre is büszkék leszünk évek múlva is.

Mely dalok működnek kiemelkedően jól a koncerteken? Milyenek a rajongói visszajelzések az új lemezre?

Talán a Szerelmes dal és 27 év, ami legnagyobbat durran, ezek a dalok ahogy elindulnak, úgy lesz végük. Csak úgy hívom őket, hogy varázsszőnyeg: rá kell ülni, és repít.

Nekem kívülről úgy tűnik, hogy nagyon egységes a zenekar, jól érzitek magatokat együtt. Kinek miként jellemeznéd a szerepét a csapatban akár a dalszerzést, akár az emberi viszonyokat tekintve?

Ez elég összetett, a szerepek sokszor és sok szempontól változnak. De ha nagyon egyszerűen kellene fogalmazni, akkor Jozzy az összetartó erő, aki megtalálja a közös hangot, Béla nagyon racionális és jól átlátja a dolgokat, Attila a motor, aki állandóan pörög, jómagam pedig inkább az agyalós típus vagyok. Dalszerzés szempontjából pedig leginkább Attila vagy én hozok egy alapot – bár egyre inkább Jozzy is –, közösen kidolgozzuk, a szöveg- és énekdallamvilág kialakítása pedig az én feladatom.

Amikor pár éve interjúztunk, szóba került, ami akkoriban gyakran volt téma, vagyis hogy akár a Leander is lehet a következő nagy rock/metal-zenekar itthon. Mit gondolsz erről ma?

Ez lenne a cél, meglátjuk.

Milyen lehetőségeitek vannak ma itthon, és mennyire vagy elégedett a zenekar jelenlegi státuszával?

Szerintem az, amit itthon rock-metal zenészként el lehet elérni, azt elértük, és nagyon hálásak is vagyunk érte. Csak úgy tudunk innen felfelé menni, ha megtartjuk a hitelességünket és jó dalokat írunk.

0217lr1

Bizonyára nem árulok el neked sem titkot azzal, hogy a Leander Rising sok tekintetben megosztó zenekar. Szerinted mi lehet ennek az oka?

Egyfajta érdekes fúziója a mi zenénk az extrém metalnak és a popnak, ami néha-néha már-már giccses, de mégis szerethető és hiteles. Azt hiszem, ha először hallanám magunkat, nekem is fura lenne, de felismerném, hogy ez jó.

Mi van mostanában a külföldi vonallal? Mennyire tudtok kifelé tapogatózni?

Az idáig jegelve volt, de ha jól tudom, hamarosan megjelenik egy angol EP, erről majd akkor beszéljünk bővebben!

Mik a terveitek 2015-re nézve?

Először szép lenne ezt az Eurovíziót lezárni egy erkölcsi győzelemmel, ha a közönség megszavazza nekünk a bizalmat, aztán menő lenne egy Fonogram-díj is, de ebben a szakmában ez az, ami kevésbé számít. Ami igazán fontos, hogy mégtöbb szeretet adjunk és kapjunk a közönségünktől, és még jobb, még őszintébb dalokat tudjunk írni.

 

Hozzászólások 

 
+1 #26 björn 2015-02-20 00:06
Idézet - OutbreakOfEvil:
Idézet - bjorn:
[quote name="OutbreakOfEvil} Don Gatto, régebben Bridge To Solace, Superbutt (tudom, hogy nem aktívak de jelenleg pont külföldön túrnéznak) stb. szóval akad


Te ezeket kulfoldon senki sem ismeri, most nem azer. Jo zenekarok nem az., a BTS egyik kedvenc magyar bandam ever. De hogy egy ketszer kluboztak kulfoldon az nem egyenlo masod/harmad vonallal.
Masreszt: senkit sem erdekelnek. Egyszer volt errol egy jo RemEmber interju. A kelet europaiak csak szallodai munkasnak meg festonak jok :)


Az első részében igazat adok neked :), a másodikat meg nem kommentálom

A második része amolyan idézet :) Amit küldöldön gondolnak rólunk. Amúgy a lengyeleket, oroszokat még veszik valamibe, de a magyart, szlovákot, csehet meg ezeket...hát mondjuk hogy keverik :)
Idézet
 
 
+4 #25 duedhel 2015-02-19 16:57
Nem mintha védeni akarnám őket, de szerintem azért ezek a dolgok, hogy metal zenészként elértek mindent, és most meg jelentkeztek egy alapvetően nem metal beállítottságú műsorba, nem ellentmondás.
Mert az első kijelentés - az én olvasatomban - azt jelenti, hogy azzal a módszerrel, amivel alapvetően a metal zenekarok szoktak működni, és abban a közegben - értsd: a metalt és rockot hallgató emberek (írhatnám, hogy metalos vagy rocker, de lehet, hogy valaki belekötne), már mindent elértek, amit tudtak. Ebből a közegből több embert - pláne ezzel a zenét írok, felveszem, koncertezem, interjút adok (metal) újságban - több embert már nem tudnak elérni, megfogni.
Viszont azt még meg tudják csinálni, hogy a zenéjükkel, ami azért a saját értelmezésükben is egy pop zene, megcéloznak egy teljesen másik közeget. De nem mint metal, hanem mint pop zenekar. Tehát amit úgy, ezután elérnek, azt lényegében már mint pop zenekar fogják elérni.
Idézet
 
 
-1 #24 saszi 2015-02-19 11:44
Nekem egy mondat ütötte meg a szemem. Azért jelentkeztek, hogy szélesebb körben ismertebbé váljanak. Csak ez a szélesebb kör mégha valami oknál fogva meg is szereti, a következő dalversenykor vágják őket a kukába. Ugyanis mások az igényeik
Idézet
 
 
+2 #23 cápaidomár 2015-02-19 11:03
Ja, és még valami. Ez alapján az interjú alapján felmerült bennem az is, hogy valójában tényleg élvezik-e ezt az egészet...?

René Magritte ugrik be. A mai napig kérdés, hogy valójában tényleg szeretett-e (szürrealista) festőnek lenni. Gyakran kényszerült arra, hogy a saját műveiből készítsen megrendelésekre másolatokat. Itt is valami hasonló lehet a szitu. Csak hát Magritte zseni volt...
Idézet
 
 
#22 cápaidomár 2015-02-19 10:56
Jó klisés, semmit (na jó, nem leszek igazságtalan, meg köpködős) alacsony frekvencián rezgő tartalommal bíró interjú ez, mintha szándékosan kerülné az igazi (őszinte) válaszadást. Amúgy meg kérdőjelek sokasága:

Amikor pár éve interjúztunk, szóba került, ami akkoriban gyakran volt téma, vagyis hogy akár a Leander is lehet a következő nagy rock/metal-zenekar itthon. Mit gondolsz erről ma?

Ez lenne a cél, meglátjuk.

Milyen lehetőségeitek vannak ma itthon, és mennyire vagy elégedett a zenekar jelenlegi státuszával?

Szerintem az, amit itthon rock-metal zenészként el lehet elérni, azt elértük, és nagyon hálásak is vagyunk érte. Csak úgy tudunk innen felfelé menni, ha megtartjuk a hitelességünket és jó dalokat írunk.

??? mi van??? Csak én látok itt ellentmondást?

Bizonyára nem árulok el neked sem titkot azzal, hogy a Leander Rising sok tekintetben megosztó zenekar. Szerinted mi lehet ennek az oka?

Egyfajta érdekes fúziója a mi zenénk az extrém metalnak és a popnak, ami néha-néha már-már giccses, de mégis szerethető és hiteles. Azt hiszem, ha először hallanám magunkat, nekem is fura lenne, de felismerném, hogy ez jó.

Ezt meg végképp nem tudom hová tenni.
Szóval, ha igazából semmi jelentőségét, vagy értelmét nem látják az ilyen vetélkedőknek, minek indultak el rajta? Mindegy, végül is tőlem úgyse vesznek el, csak egy kis időt :-)
Idézet
 
 
#21 Vanishpower 2015-02-18 23:31
Idézet - bjorn:
[quote name="OutbreakOfEvil} Don Gatto, régebben Bridge To Solace, Superbutt (tudom, hogy nem aktívak de jelenleg pont külföldön túrnéznak) stb. szóval akad


Te ezeket kulfoldon senki sem ismeri, most nem azer. Jo zenekarok nem az., a BTS egyik kedvenc magyar bandam ever. De hogy egy ketszer kluboztak kulfoldon az nem egyenlo masod/harmad vonallal.
Masreszt: senkit sem erdekelnek. Egyszer volt errol egy jo RemEmber interju. A kelet europaiak csak szallodai munkasnak meg festonak jok :)

Még annak se. Gyári munka :)
Idézet
 
 
+1 #20 OutbreakOfEvil 2015-02-18 23:10
Idézet - bjorn:
[quote name="OutbreakOfEvil} Don Gatto, régebben Bridge To Solace, Superbutt (tudom, hogy nem aktívak de jelenleg pont külföldön túrnéznak) stb. szóval akad


Te ezeket kulfoldon senki sem ismeri, most nem azer. Jo zenekarok nem az., a BTS egyik kedvenc magyar bandam ever. De hogy egy ketszer kluboztak kulfoldon az nem egyenlo masod/harmad vonallal.
Masreszt: senkit sem erdekelnek. Egyszer volt errol egy jo RemEmber interju. A kelet europaiak csak szallodai munkasnak meg festonak jok :)

Az első részében igazat adok neked :), a másodikat meg nem kommentálom
Idézet
 
 
+2 #19 bjorn 2015-02-18 22:29
[quote name="OutbreakOfEvil} Don Gatto, régebben Bridge To Solace, Superbutt (tudom, hogy nem aktívak de jelenleg pont külföldön túrnéznak) stb. szóval akad

Te ezeket kulfoldon senki sem ismeri, most nem azer. Jo zenekarok nem az., a BTS egyik kedvenc magyar bandam ever. De hogy egy ketszer kluboztak kulfoldon az nem egyenlo masod/harmad vonallal.
Masreszt: senkit sem erdekelnek. Egyszer volt errol egy jo RemEmber interju. A kelet europaiak csak szallodai munkasnak meg festonak jok :)
Idézet
 
 
+14 #18 Assassin 2015-02-18 14:39
Idézem: "Aki kurvának áll, ne csodálkozzon, hogyha megb@sszák."
Tudom, nem a legszebb közmondás, de mindent elmond. :)
Idézet
 
 
+8 #17 Guttedsanyi 2015-02-18 14:32
Idézet - iLane:
Azon gondolkoztam miért lehet az, hogy a legjobb magyar csapatok se tudnak kijutni a nemzetközi élvonalba, és nemhogy oda, de még a másod-harmadvonalba se? Főleg manapság fura, amikor minden az interneten történik. Leander ráadásul megcsinálta a kiadó kérésére az angol számokat is, aztán most meg jegelve van. Miért a svédek? Miért a lengyelek, Vader, Behemoth, Riverside, miért van Fleshgod Apocalypse, Gojira és miért nem tudok egy szaros magyar zenekart említeni akik csinálnak valamit a Budapest-Debrecen-Pécs háromszögön kívűl? Csak kérdezem...Másod-harmad vonal azért van tőlünk is, bár ki tudja, mit jelent a másod-harmad vonal? :)
Sear Bliss
Wisdom
Ektomorf
Thy Catafalque
The moon and the night spirit

A teljesség igénye nélkül.
Idézet
 
 
-2 #16 OutbreakOfEvil 2015-02-18 12:22
Idézet - iLane:
Azon gondolkoztam miért lehet az, hogy a legjobb magyar csapatok se tudnak kijutni a nemzetközi élvonalba, és nemhogy oda, de még a másod-harmadvonalba se? Főleg manapság fura, amikor minden az interneten történik. Leander ráadásul megcsinálta a kiadó kérésére az angol számokat is, aztán most meg jegelve van. Miért a svédek? Miért a lengyelek, Vader, Behemoth, Riverside, miért van Fleshgod Apocalypse, Gojira és miért nem tudok egy szaros magyar zenekart említeni akik csinálnak valamit a Budapest-Debrecen-Pécs háromszögön kívűl? Csak kérdezem...

Don Gatto, régebben Bridge To Solace, Superbutt (tudom, hogy nem aktívak de jelenleg pont külföldön túrnéznak) stb. szóval akad
Idézet
 
 
+2 #15 iLane 2015-02-18 11:57
Azon gondolkoztam miért lehet az, hogy a legjobb magyar csapatok se tudnak kijutni a nemzetközi élvonalba, és nemhogy oda, de még a másod-harmadvonalba se? Főleg manapság fura, amikor minden az interneten történik. Leander ráadásul megcsinálta a kiadó kérésére az angol számokat is, aztán most meg jegelve van. Miért a svédek? Miért a lengyelek, Vader, Behemoth, Riverside, miért van Fleshgod Apocalypse, Gojira és miért nem tudok egy szaros magyar zenekart említeni akik csinálnak valamit a Budapest-Debrecen-Pécs háromszögön kívűl? Csak kérdezem...
Idézet
 
 
#14 GnR 2015-02-18 11:40
.. és még egy kérdőjel a zenekarral kapcsolatban..

Biztos ők érdemelték meg a "Slash(és a többiek)-előzenekara" megtisztelő címet? Elég csak a csillagos ötösére tekintést vetni egy pill.ra... :(
Idézet
 
 
+5 #13 a75 2015-02-18 11:14
Én nem igazán kaptam választ arra, hogy miért vállalták be ezt a versengést.
Az "amit itthon rock-metal zenészként el lehet elérni, azt elértük"és a" még nagyobb közönséghez eljusson a zenénk" között ellentmondást is érzek.
Ha elértek mindent, akkor minek is? Még mindig ez a kérdés.
Idézet
 
 
+6 #12 TomTom86 2015-02-18 10:51
Komoly rock/metal banda...nem jutnak be egy pop verseny döntőjébe és rohannak a médiához, hogy kisírják magukat
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Eric Martin - Budapest, PeCsa Music Café, 2013. március 9.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.