Shock!

június 01.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Fozzy: rock’n’wrestling

FozzyAz egy dolog, hogy ismert és kiváló muzsikusok a kedvenc bandáik számait nyomják, sőt, olykor lemezre is feljátsszák. Olyat is látott/hallott már a világ, hogy zenélésben kevésbé jártas szupersztárok, adott esetben pankrátorok ragadnak hangszert vagy mikrofont. Na de a Fozzy!.. Erre a társaságra mindkét fenti kitétel jellemző. Nem kisebb kaliberek sorakoznak itt, mint a Stuck Mojoban megismert Rich Ward gitáros és Bud Fontsere dobos, az angol gitáros/producer Andy Sneap, valamint a wrestling ifjú titánja, Chris Jericho! Európában (legalábbis előttem) az idei Bang Your Head fesztiválon mutatkoztak be élőben, miközben kijött a feldolgozásokat és pár saját dalt is tartalmazó Happenstance album is (amely, mint kiderült, már a második anyaguk). Reklámhordozóikon a "We are huge rock stars", azaz "Hatalmas rocksztárok vagyunk" jelmondat díszeleg, ráadásul egy fura kabalafigura is nyüzsög körülöttük. A Kölyök, vagyis The Kidd, a Fozzy harmadik gitárosa vezet most be a kulisszák mögé...

Tekintsük át először az előzményeket! Mi(k) volt(ak) az oka(i) a Stuck Mojo leállásának?

Azt hiszem, Rich szeretett volna új irányba elindulni, mert olyan sok ember kapaszkodott fel a banda jól futó szerelvényére, hogy már nem izgatta ez a fajta zene és véget akart vetni a dolognak. Dallamosabb metalban gondolkodott és most ismét nyomul! Szóval szerintem ez volt a fő ok.

Rátérve a Fozzyra, ti rendes zenekarnak vagy afféle projektnek tartjátok ezt a formációt?

Azt mondanám, igazi zenekar lettünk. Az egész persze projektnek indult, hiszen mindegyikünknek megvolt a saját pályája. Andynek producerként, Chrisnek pankrátorként... Szóval pusztán szórakozásból kezdtük ezt csinálni és most tűnik úgy, hogy komolyra fordul a dolog. A zeneírást roppant komolyan vesszük, de alapjában véve ma is a szórakozás a lényeg. Nem próbálunk komolykodni, mint egyes bandák... Fogós egy kérdés ez! (nevet)

Hogyan keveredett ide Chris Jericho?

Chris felesége is pankrátor, méghozzá a WCW-ben (World Championship Wrestling, egyike a legismertebb egyesületeknek – T.V.). Egy este Rich vele ment megnézni a showt és ütköztek Chrisszel, aki akkor szintén a WCW-nél futott. Dumáltak egy nagyot a backstage-ben és Rich számára kiderült, hogy Chris hatalmas metal rajongó, ugyanazokon a bandákon nőtt fel, amelyeken mi is: Maiden, Priest stb. Rich akkorra már összerántotta a Fozzyt, csak más volt az énekes. Chris elhatározta, kipróbálja magát ebben a szerepkörben és velünk is maradt!

Szóval a Fozzy kapcsán derült ki, hogy van hangja a srácnak...

Igen. Azt hiszem, néhány wrestling show alkalmával bemutatta Richnek a színfalak mögött, hogy tud énekelni. Ordítozni bármelyik pankrátor képes...

Van egyébként valamilyen zenei múltja?

Úgy rémlik, volt egy zenekara Kanadában, de annak a nevét tőle kellene megkérdezni. Eredetileg a basszusgitár volt a hangszere.

Balingenben nem akármilyen sikeretek volt. Számíthatunk további európai Fozzy bulikra is a közeljövőben?

Várhatóan nem. Egyetlen fellépés áll most előttünk, ez augusztusban esedékes Ausztráliában (tehát NEM Ausztriában). Utána lehetséges, hogy lesznek még koncertjeink, de egyelőre semmi nem végleges, úgyhogy nem is mondok semmit. A fesztiválokról még annyit, hogy minden ilyen buli király volt az idén, jövőre is be kéne vállalnunk egyet. Ki tudja, talán még októberben eljövünk...

Ki az a disznóálarcos fickó, aki állandóan ott van veletek a fotókon és színpadon is?

Arthur, a kabalafiguránk. Olyasvalaki, mint Eddie az Iron Maidennél. Kergedisznó-kórban szenved...

És honnan jött az ötlet, hogy Andy lovagi jelmezbe öltözzön?

Ezt Andy találta ki magának. Ő Angliából való és talán tényleg lovagnak képzeli magát. Producer és lovag... Ez ilyen kis tréfa akart lenni tőle.

Mit jelent a Fozzy név és mit akartatok kifejezni a "Happenstance" címmel?

A "Fozzy" szó a Fuzzy Bear (azaz - ha jó nyomon indultam el... - Bozontos Mackó, "aki" a gyerekek kevdelt játéka lehet odaát a tengerentúlon - T.V.) és Ozzy nevének kombinációja, előbbi volt a fő inspiráció. A "Happenstance" cím pedig olyasmire utal, ami véletlenszerűen történt. Mint a Fozzy esete a "Happenstance" albummal. Ahogy esik, úgy puffan...

Ozzytól nem játszotok valamit? A ti nevetekkel elég logikus lenne.

Az Over The Mountain nótát szoktuk játszani, sőt az első lemezünkre is felraktuk. Ugyanúgy rajta van a Stay Hungry (Twisted Sister) is, míg pl. a Wrathchildot (Iron Maiden) sok más dalhoz hasonlóan csak élőben nyomjuk, albumra nem kerültek fel. Amúgy nincs ésszerű magyarázatom arra, miért azok a számok kerültek lemezre, amelyek felkerültek. Vannak olyan dolgaink is, amelyeket rögzítettünk, de élőben nem játsszuk, pl. a Where Eagles Dare (ismét Maiden). Vagy ott a Mötley Crüe-féle Live Wire, azt nem vettük fel, viszont imádjuk játszani! Amúgy nem vagyunk akkora Mötley Crüe rajongók, a régi európai metal bandákat szeretjük igazán, a VALÓDI METALT!!! Ez a Mötley dal klasszikus, de ha az óriási metal csapatokról van szó, nem ők jutnak eszembe. Az ÓRIÁSI METAL BANDÁK számomra az Iron Maiden, a Judas Priest, a Scorpions... Ja, várjál, asszem a Mötley Live Wire-ja is fenn van az első lemezünkön, ezen most gondolkodnom kell. Azt nem tudom, hogy az első Fozzy beszerezhető vagy sem... Igen, szóval a Live Wire fenn van az első albumon, de azért főként olyan bandáktól játszunk, akik a metal zászlóvivőinek számítanak.

Hallottam már olyan zenei projektekről, amelyekben pankrátorok vettek részt, de a Fozzy minden eddig ismert hasonló próbálkozásnál komolyabb. Egyetértesz ezzel?

Igen, persze! Chris szívét-lelkét beleadta ebbe a lemezbe és csodálom, hogy ezt is sikerült beillesztenie a programjába, Tényleg lelkesen csinálta a dolgot és nagyszerű munkát végzett a stúdióban. Átrepült hozzánk, majd ugyanazon az estén, sőt másnap is ott kellett nyomulnia a ringben... Nem volt egyszerű feladat számára megcsinálni ezt az albumot az időbeosztása miatt, de megoldotta! Nagyon felkészülten érkezett!

Vannak saját számaitok is, amelyekben nem kevés Stuck Mojo ízt érezni. Ez nem lehet véletlen. Direkt a Fozzy számára íródtak ezek a témák vagy eredetileg Stuck Mojo nótáknak készültek?

Ezek a számok mind idén születtek. Rich hozta ezeket az ötleteit, és igen szerencsésnek érzem magam, amiért besegíthettem neki a dalszerzésbe, pl. a With The Fire nótában. Úgy két hét alatt meg is született az összes szám. Rich remek dalszerző, a legjobbak egyike, akivel csak dolgoztam eddig! Ha támad egy ötlete, tudja mit kezdjen vele és nincs szüksége évekre ahhoz, hogy megírjon egy nótát! Percek alatt megcsinálja! Ugyanígy íródtak ezek a számok is. Ha Richnek jött egy ötlete, összeült Chrisszel és közösen meg is írták az anyagot egy hónapon belül. Szóval ezek mind új témák és persze megvan bennük a Mojo-érzés, mert itt mégiscsak Rich gitározik... A feldolgozásokban megőriztük a régies ízt, de szerettünk volna hozzá is tenni valami modernséget ezekhez a nótákhoz. Semmi Korn-jellegűt, csak fel akartuk frissíteni ezeket, hogy élvezetesebb legyen a dolog és ez szerintem sikerült is.

Chris a balingeni "szurkolókkal" együtt német vb-győzelmet várt, de egyébként is érdekeltek voltatok az amerikai (illetve Andy esetében az angol) válogatott miatt. Mit szóltok a fejleményekhez?

Németországban láttuk a döntőt és kiábrándító volt, hogy a németek vesztettek! Meghívtak minket egy stúdióba, ott ültünk össze a döntőt nézni, egyedül Chrisnek kellett hazarepülnie az Államokba. Rich a legnagyobb focibolond közülünk, de mindannyian csalódottak voltunk. A mieink kellemes meglepetést okoztak, nem hittük volna, hogy túlélik az első kört. Én azonban Németországot tartottam a nagy esélyesnek. Szeretem a németeket. A legjobb kapus az övék!.. Andyről őszintén szólva nem tudom, mennyire foglalkoztatja a foci, de úgy vettem észre, elégedett volt az angolok szereplésével. Andy sörözni szeret és erről is beszél mindig!

Maradjunk még Balingennél. A bulitok másnapján fellépett többek között Rob Halford és ő is eljátszotta a Freewheel Burning nótát.

Aha, mi is hallottuk.

Kiket láttatok még a fesztiválon?

Én mindenkit megnéztem, akit csak tudtam. Láttam a Saxont, akiket nagyon csípek, aztán a Candlemasst, a Slayert Dave Lombardoval... De a Saxon robbantotta le igazán az agyamat. Az ő zenéjükön nőttem fel, de sose láttam a bandát az Államokban. Most megnéztem őket és leesett az állam! Imádom a Candlemasst is, a hangzásukat és az énekesük hangját! Óriási volt még a Nevermore, ők jó haverjaink és klassz bulit nyomtak. Ezek a bandák voltak számomra a legnagyobbak, na meg a Slayer Lombardoval a dobok mögött. Csodálatos!

Hallotta-e már valaki az eredeti előadók közül a számát a Fozzy előadásában? Ha igen, hogy tetszett neki a ti verziótok?

Wolf Hoffmann (Accept) mintha hallotta volna a mi Balls To The Wall-unkat, bár nem tudom, mi volt a véleménye róla. Az Iron Maidenből Adrian Smith és Bruce Dickinson is hallott bennünket, többet azonban nem tudok. De a lemezünk csak nemrég jött ki, úgyhogy a következő hetekben sok minden kiderül majd...

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

Wendigo - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.