Shock!

július 07.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Flowing Tears: német gótika

Flowing TearsA Therion és a Voivod oldalán hazánkba látogató német csapatról bevallom nem sokat tudtam. Meghallgatva "Jade" című legújabb - egyben harmadik - nagylemezüket, egyből a Gathering ugrott be, ami nem csoda, hisz maguk sem titkolják a hasonlóságot.

Benjamin Buss gitárossal beszélgettem a zenekar eddigi történetéről.

Hogy érzed, jól sikerült az új album?

Nagyon, NAGYON elégedett vagyok a lemezzel. Most először megpróbáltunk igazán tömör dalokat írni, a 8 perces számok helyett 3 perces billentyű-kiállásokkal. Az elmúlt években túl sok ilyen született, tele mindenféle uncsi billentyűs résszel, csupa atmoszférikus túlzással. Most az érzelmi oldalra próbáltunk koncentrálni és minél rövidebbre fogni a számokat. Azt hiszem ezt sikerült elérnünk, ami miatt igazán boldog vagyok.

Milyen volt a lemez fogadtatása?

A visszajelzések a médiától minden reményeinket felülmúlják. Még mi sem tudtuk, hogy ilyen jó a lemez. (nevet) Nemrég játszottunk 2 koncertet otthon a Gatheringgel és a My Dying Bride-dal és az emberek reakciója óriási volt.

A Therionnal és a Voivoddal jöttök Magyarországra. Hogy sikerült összejönnötök velük?

A Therion ugyanabban a stúdióban vette fel az új albumot, ahol mi, a Woodhouse-ban. Christofer (Christofer Johnnson - Therion gitáros és agytröszt - a szerk.) a felvétel alatt hallotta a frissen kevert anyagunkat és annyira tetszett neki, hogy rögtön megkérdezte a kiadónkat, a Century Mediát akarunk e velük turnézni. Úgy érzem elég érdekes lesz, hisz a három zenekar nagyon különböző zenét játszik.

Milyen más turnékon, fesztiválokon vettetek már részt eddig?

A második albumunk után a 3rd & The Mortallal (norvég) zajlott le egy nagyon jó turné. Ez a zenekar nagy hatással volt ránk, mindannyian szeretjük őket. Igaz kicsi turné volt, roadok és nagyobb promóció nélkül, de mégis szívesen emlékezünk rá. Egy zenekar életének a fellépés a legfontosabb része, azaz ez tartja igazán össze is, ezért örülünk, hogy most sokat koncertezhetünk. Fesztiválokon nem tudtunk eddig játszani, mivel egy kis olasz underground kiadónál voltunk eddig, a Seven Art Musicnál, akiknek nem volt lehetőségük minket nagyobb fesztiválokra bejuttatni. Remélem nyáron sikerül játszanunk valahol, de a hozzánk hasonló kisebb zenekarok mindig az utolsó pillanatban kerülnek be a programba. Előbb mindig a nagy bandákat szervezik le és miután azok fixek, akkor keresnek meg minket, kicsiket.

A promó CD-n olvastam, hogy igen fiatalok vagytok. Ki a legidősebb a zenekarból és hány éves?

Ajaj, nem tudom... (nevet) azt hiszem a másik gitárosunk Manfred, ő 24 éves. Az énekeslány 19 éves, és a basszusgitáros is néhány hete lett 19.

1994-ben kezdtetek. Hogy indult be a zenekar, hogy jutottatok idáig ilyen fiatalon és ilyen hamar?

Nagyon meglepően alakult. Amikor felvettük az első demónkat kb. 15 évesek lehettünk. Nem volt vele semmi tervünk, túl rosszul sikerültnek találtuk ahhoz, hogy elküldjük egy kiadónak, így csak néhány magazinnak küldtük el. Egy nap meg kaptam egy levelet egy kiadótól az ajánlattal. Elhiheted mennyire meglepődtünk, hogy semmit nem küldtünk kiadóknak, és egy pedig megkeres minket. Az első albumunkat velük készítettük, a már említett Seven Art Music-kal, ami ilyen doom/death-es anyag lett. Azon még Manfred károgott és többnyire 13 perces számokból állt. De a Swansongs után úgy éreztük, hogy zsákutcában vagyunk, mivel egy sokkal dallamosabb irányba akartunk elmozdulni, de Manfred nem tudott dallamosan énekelni. (nevet) Ekkor még meg sem fordult a fejünkbe, hogy női énekesünk legyen. Nem gondoltuk, hogy: Hé, nézzétek ott a Gathering, csináljunk olyan zenét! Csak üldögéltünk, amikor a basszusgitáros Frederic lehozta Stefanie-t, akit a suliból ismert. Azt mondta, tud egy kicsit énekelni, aztán pár próba után kiderült mit tud és egyértelműen a zenekar legfontosabb részévé vált. Azért Manfred ezen és az előző albumon is jelen van hangilag egy-két számban, de inkább csak mondja a szöveget, ami egy kis változatosságot visz a dologba.

Mit csináltok a zene mellett, suliba jártok vagy dolgoztok?

A középiskolát már mind befejeztük. Az énekes múlt nyáron érettségizett, ő volt az utolsó a zenekarból. Azt hiszem a dobos és a billentyűs tanulnak még, mi többiek dolgozunk. Nagyon nehéz összeegyeztetni hat embernek a dolgait. Örülünk, hogy a Therion turnéra sikerült mindenkinek szabaddá tennie magát. 4 hét alatt 24 koncert lesz, de szerintem elég őrültek vagyunk mindehhez. (nevet)

Van valami hobbid a zene mellett?

Nem igazán. Vágóként dolgozom egy TV-nél, ami mellett csak a zene létezik számomra. Van egy másik zenekarom a Tears mellett, a Red Aim, amivel amolyan Monster Magnet-szerű 70-es éveket idéző metalt játszom, szóval csak a zene létezik számomra szinte a nap 24 órájában.

A másik zenekar elviseli, hogy 2 bandában vagy?

Muszáj nekik nincs más választásuk. Sőt, pont most turnéznak ők is, így kénytelenek helyettem másik gitárost magukkal vinni, de ezzel számolniuk kell, hiszen a Tears az első számú zenekarom, amit el kell fogadniuk.

Általában mindenkitől megkérdezem és ez alól te sem leszel kivétel, mennyibe került az új lemez?

Még nincs a kezünkben a számla, de az előző albumról el tudom mondani mennyibe került. Az 20000 DM volt. Nagyon fontos, hogy jó stúdióban vegyük fel az albumot és, hogy a végeredmény elég jól szóljon, ha valaki megveszi a CD-nket, a pénzéért a lehető legjobb teljesítményt és hangzást nyújthassuk neki.

Terveztek önálló turnét?

Ahhoz előbb elég nagyra kell nőnünk... De próbáljuk összeegyeztetni a mindennapi életünkkel, és remélem minél többet tudunk majd játszani.

Mennyit próbáltok egy héten a Tears-szel és mennyit a másik zenekaroddal?

Háááát... mi igazából olyan zenekar vagyunk, ami akkor tud dolgozni, ha muszáj. Amikor nincs közelebbi célunk nagyon lusták vagyunk. A "Jade" felvétele előtt mindennap 5 órát próbáltunk 2 hónapig. Egyébként a számírós időszakban max. 3x 1 héten. A másikkal pedig sokkal kevesebbet mivel a többi tag más városokban lakik. De igazán a Tears-ben tudom magam kibontakoztatni, itt viszem bele a szívemet és minden érzésemet. A másik csak szórakozás. Felmenni a színpadra és zúzni. De ha csak a Tearst csinálnám, az korlátozna zeneileg, ezért jó 2 teljesen másfajta bandában is játszani.

Mit szólsz hozzá, hogy a Gatheringhez hasonlítanak benneteket?

Nincs vele bajom. Én nem korlátozom magunkat arra, hogy mivel gótikus metált játszunk pont úgy kéne szólnunk is, de ha más felfedez hasonlóságot engem nem zavar. Sőt, bóknak veszem... Ha valaki megveszi a lemezt, joga van tudni mi van rajta. Ha megkérdezel 100 zenekart milyen zenét játszik, 90 azt fogja mondani, hogy egyedit, kategorizálhatatlant. Nekem ebből elegem van. Ha valaki odajön hozzám és megkérdezi milyen zenét játszunk, én megmondom neki, ha szereti a Gatheringet minket is fog. Nem tudom mi baj van ezzel. Különbséget kell tudni tenni, a zene leírása és a között, hogy én mit gondolok arról, milyen a zene, amit csinálunk. Én nem gondolom azt, hogy olyanok vagyunk, mint a Gathering, ez számomra elszomorító lenne. De ha mások mondják nincs vele bajom.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Testament - Budapest, Zöld Pardon, 2013. június 24.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.