Shock!

április 17.
szerda
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Eric Forrest: „Nagyon működött közöttünk a kémia”

A francia E-Force neve talán nem cseng annyira jól, mint a kanadai Voivodé, de egy közös pont ott feszül a két zenekar között, és ez nem más, mint a basszusgitáros, Eric Forrest. Idén jártak nálunk a Metalfesten, ahol Eric-kel beszélgettünk mindkét zenekarról.

Először is hadd mondjam el: azóta várom, hogy újra láthassalak élőben, mióta a Voivoddal 2000-ben felléptetek nálunk a Therion társaságában. Sajnos az év eleji E-Force bulit tüdőgyulladás miatt ki kellett hagynom.  Hogyan emlékszel vissza arra a koncertre?

Kibaszott hihetetlen volt az a buli! Csak két nappal korábban derült ki, hogy lesz Pesten is egy koncert, úgyhogy húsz emberre sem számítottuk, de a promóter fantasztikus munkát végzett. Szétküldött vagy ezer emailt, nyomatta a bulit a Facebookon, így végül több mint százan jöttek el. Marha jó volt az egész.

A mai koncerten mindösszesen egy nóta fért be a második E-Force lemezről a Modified Poisonról. Egyetértesz velem, ha azt mondom, a második anyag mintha valamivel kevésbé lenne thrashes, mint az első lemez?

Nem tudom, azért a kettes lemezen is voltak igencsak súlyos, gyors témák. Akkoriban más arcok alkották a zenekart. Volt egy nagyon jó gitárosom, Cyril Bernhard, de sajnos a lemez után ki kellett rúgnom, mert túl nagy lett az arca. Eredetileg két gitárost terveztem a bandába, de végül csak Jérome-mal és a dobos Kroffal alakultunk újjá.  A 2005-ös Európa turné után döntöttem úgy, hogy kell egy kis szünet, és végül tavaly sikerült újra összeraknom a zenekart.

Mit kell tudnunk az új tagokról, azon kívül, hogy iszonyú jól játszanak?

Nagyon köszönjük. Egyszerű Francia srácok, Marseilles-ből, különösebb zenei múlt nélkül.

Ezek szerint igaz, hogy Franciaországba költöztél és francia feleséged van?

Az igaz, hogy Franciaországban lakom, de már elváltam, és jobb is ez így. Azóta van egy új barátnőm, pontosabban csak volt, mert két napja annak is vége lett. (nevet) Egy kis magánéleti válság, de nem nagy ügy. (nevet)

Elég szokatlan egy kanadai fickótól, hogy Európába költözzön.

Nagyon szeretek itt élni. Szeretem a kultúrát, az embereket, a kajákat, vörösbort. Az mondjuk egy kicsit frusztráló, hogy nyolc kurva év után sem beszélem rendesen a nyelvet. (nevet) Marha nehéz a francia.

Tehát Kanadában sem beszél mindenki franciául.

Nem, csak Quebecben, bár ott is akadnak páran, akik egy kukkot sem értenek franciául. Ráadásul az ottani francia is más, mint az európai, úgyhogy elég bizarr az egész.

Mikor hallhatjuk végre az új E-Force lemezt?

Már van vagy kilenc nótánk, de akarok még írni párat együtt a srácokkal. Igazából a pénzre várunk a kibaszott kiadótól, de persze mindig csak hitegetnek, aztán meg a beígért dátumok szépen tovább és tovább lesznek halasztva. Mindegy, remélhetőleg a jövő év elején ki tud majd jönni. Konceptlemez lesz egyébként, és Curse of the Time címmel fog megjelenni. Azokon az állomásokon, ahol egy órás programot nyomtunk, játszottuk is az egyik új nótát, aminek Witchwork a címe. Jó kis dal, nagyon súlyos thrash, de némi black hatás is van benne.

Mikor anno beszálltál a Voivodba, valami iszonyú súlyos irányba fordult a csapat. Ez mind a te hatásod volt, vagy Away-ék is szigorítani akartak a zenéjükön?

Azt hiszem, ez a természetes fejlődésnek volt köszönhető. Mikor találkoztam a srácokkal, elkezdtük jammelni, és már tíz perc múlva be is vettek a bandába. Figyeltek arra, hogy milyen dolgok jönnek belőlem, és ezek így mind szépen a Voivod szerves részévé váltak. Szóval totál természetesen történt az irányváltás, nem beszéltük meg, hogy súlyosodni akarunk. Volt pár ötletem, ami tetszett nekik, ezek meg jó kis zorkó témák voltak, úgyhogy ebből fakad, hogy ilyen irányba fordult a zenekar.

Hogy lettél a Voivod énekese?

Ismertem a régi menedzserüket, még azóta, hogy 1991-92 táján egy Saints and Sinners nevű montreali bandában énekeltem. Egyik nap aztán felhívott, hogy van egy nekem való melója; le kéne jönni énekelni a Voivodba. Én persze rögtön igent mondtam. Elkezdtünk jammelni, aztán tíz perc múlva szóltak, hogy állj! Mondom, mi van? Bevettünk a bandába. Nem is játszottunk Voivod nótákat, csak jammeltünk, de nagyon működött közöttünk a kémia.

Van kedvenc Voivod lemezed?

Huh, nagyon sokat szeretek közülük. Persze imádom, amiket együtt készítettünk – a Phobos és a Negatron király lemezek, de a The Outer Limits-et és a Dimension Hatrösst is nagyon szeretem.

Igaz, hogy volt egy komoly autóbaleseted, és ezért kerültél ki a csapatból?

Igaz is, meg nem is. Valóban volt egy balesetem 1998-ban, de ezen kívül más okok is felmerültek. Az az igazság, hogy az a Voivod, ami minket hármunkat jelentett, addigra lefutotta a maga köreit. Új lemezt akartunk készíteni – a mai napig van tizenkét kiadatlan dal, amit anno feldemóztunk, de ez egy teljesen más stílusú lemez lett volna, mint a Phobos vagy a Negatron. Azt akarták, hogy az üvöltés helyett többet énekeljek, nekem meg ez marhára nem jött be. Azért persze belementem, de nem rajongtam az ötletért. Ekkoriban volt az is, hogy Snake elkezdte pedzegetni, hogy visszatérne a bandába, és Jason Newsted is szeretett volna a Voivodban bőgőzni, úgyhogy végül megköszönték a munkámat. Utólag visszatekintve ez így volt helyes, mert így megadatott Piggynek még néhány igen dicsőséges pillanat az életben. Nekem mondjuk elég kemény volt újrakezdeni, de ilyen az élet.

Piggy halálát követően két bulin aztán ismét énekeltél a Voivodban.

Igen, 2009-ben a Hellfesten együtt nyomtuk Snake-kel a Tribal Convictionst, aztán Barcelonában is beugrottam hozzájuk. Amúgy pont a múlt hónapban láttam őket, amikor Párizsban játszottak volna, az a buli ugyanis végül elmaradt. Mivel azonban már Párizsban voltam, mikor ez kiderült, odasétáltam a turnébuszukhoz. Eléggé meglepődtek! (nevet) Dumáltunk és iszogattunk egy jót. Jó emberek, jó barátok, szeretem őket.

Idén májusban nálunk is fellépett a Voivod, ráadásul elnyomták a Forlornt is, ami bár kicsit furcsa volt, de egyáltalán nem volt rossz.

Én is láttam egy videót, amin játsszák, mégpedig egy holland bulin. Dumáltunk erről Snake-kel, és mondta, hogy az ő ötlete volt, mivel van pár óriási nóta azokon a lemezeken, amik velem készültek. Azon a holland bulin nekem ajánlotta a nótát, és közölte, hogy megpróbál mindent beleadni, hogy jól énekelje a dalomat.

Pesten is valami hasonlót mondott a Forlorn előtt. Ha csak egy nótát választhatnál a Voivodtól, amely a legfontosabb számodra, melyik lenne ez?

A Project X lenne az, azt a nótát ugyanis nagyon szeretem. Egyszerű bőgő témája, mégis szétrúgja a segged. Az E-Force-tól pedig vagy a Lobotomized-ot mondanám, amit ma este is eljátszottunk vagy a Satanic Ritualt, az első lemez kezdő nótáját.

Mi az élet értelme?

Szex, drogok, rock and roll.

 

Hozzászólások 

 
+3 #4 AntiCimex 2011-11-05 14:41
Rohadt jo arcok ezek fickok....jo, hogy vannak meg ilyen figurak....meg a dobos HellBastard poloja!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!! !
Idézet
 
 
+3 #3 Ary 2011-11-05 13:16
Bírom ezt a fickót, és szeretem a vele készült Voivod lemezeket.
Idézet
 
 
+4 #2 Layne 2011-11-05 12:22
Jó arcok. Szép dolog, amit Piggyről mondott.
Idézet
 
 
-4 #1 Aladin 2011-11-05 11:45
mi a ...szom az a kémia??? ez most a legújabb trendi szó.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.

 

Wackor - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.