Shock!

augusztus 11.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Don Gatto: „Wackenben inkább kalózok meg páncélos vitézek laknak”

0826dongatto4A Don Gatto nyerte az idei Wacken Metal Battle tehetségkutató magyarországi fordulóját, így ők képviselték hazánkat a kontinentális Európa legnagyobb metalfesztiválján megrendezett nemzetközi döntőben. A saját vizeken kijutott Ektomorf és Firkin, illetve a szintén tehetségkutatós Kill With Hate és Room Of The Mad Robots után tehát a szekszárdi hardcore-osok is bemutatkozhattak a hazai színtérről Wackenben, és ugyan helyezést végül nem értek el a versenyben, a kiutazás természetesen nem volt hiábavaló. Acélos Balázs mesélte el nekünk, mennyire nem.

Milyen reményekkel, milyen céllal jelentkeztetek a Wacken Metal Battle tehetségkutató hazai fordulójára?

Szólt az énekesünk, a Nyúl, hogy lesz ez a wackenes fémháború, és lehet, hogy nem lenne hülyeség benevezni. Aztán gondolkodtunk, hogy ha úgyse kerül semmibe, meg nincs bent a zsűriben a Lovrek Krisztián, hogy azonnal diszkvalifikáljon minket az arpeggiók teljes hiánya miatt, akkor belevágunk. Felutazunk Pestre vidékről, városnézés, vidámpark, bevásárlóközpont, utána pedig megmérkőzünk – lesz, ami lesz.

Milyen volt szerintetek az itthoni döntő? Kik tetszettek a legjobban a többiek közül, és mit éreztetek, amikor kiderült, hogy ti győztetek?

Frankó kis délutáni matiné volt. A Kurtács gyerekei leették magukat kecsappal, mint a fasz, az apjuk meg le se szarta őket, csak cigizett, meg nézte a rockbandákat. Persze, megnéztük a mezőnyt, aztán volt is fejvakarás, hogy hűha, ez a Dungaree ez kurva jó, meg ott van a Hot Beaver, de ők rábasznak, mert nincs bent a Lovrek a zsűriben, és így nem lesz protekciójuk a Sexy miatt. A Vendetta Inc. is keményen aprított, és végre megnézhettük a remek Joystix zenekart is, akik akkora sztárok, hogy a Szöszö már csak álszakállban mer kilépni az utcára. Egészen furcsa érzés volt, amikor kiderült, hogy nyertünk, haha. Momo haverunk mondta is: „Baszd meg, megyünk Wackenba!". Mire a Csiga: „Hülye vagy, nem vihetnek a zenekarok vendéget." Örültünk, na. Köszönjük szépen a szavazatokat.

Hogyan készültetek rá a wackeni fellépésre? Kellett-e egyáltalán bármiféle speciális rákészülés?

Azonnal beiratkoztunk a zeneiskolába, biztos, ami biztos, illetve rendeltünk ilyen nyelvoktató cédéket, amiket alvás közben kell hallgatni és másnapra perfekt német leszel. „Hallo, wir sind Don Gatto aus Ungarn. Wir möchten ficken."

0826dongatto2

Beszéltetek-e a kiutazásotok előtt az eddigi két győztessel, a Kill With Hate-tel és a Room Of The Mad Robotsszal, netán a Firkinnel, akik már szintén játszottak Wackenben, arról, hogy mi várható?

Jaja, megkérdeztem a Gyémánttól, hogy amikor kint voltak, mennyi pólót adtak el, nehogy keveset vigyünk. Nem is vittünk keveset, de olyan káosz volt a fesztiválon a sár miatt, hogy a színpadra alig jutottunk fel, nem hogy a pólóárus standhoz, haha.

Jártatok-e már korábban nézőként a fesztiválon?

Nem, még soha. A With Full Force-on volt a Weisz kétszer, én meg egyszer. A Weisz például a Slayer alatt ment lángost venni, mert torzítottgitár-allergiája lett egy idő után.

Mennyiben bizonyult problémásnak a kijutás, milyen áldozatokat kellett hoznotok ehhez, ha kellett?

Ahogy átléptük a cseh-német határt, azonnal utánunk fordult egy rendőrautó. Beletapstam a gázba, a Kákonyi feltépte az oldalajtót, és a kerékre célzott, haha... Na jó, együttműködtünk ám a német hatóságokkal. Nagyon normálisak voltak, megnézték a papírokat, minden oké volt, adtunk nekik cédét, amit tízes hangerőn kezdtek hallgatni, amikor elhajtottak. Tulajdonképpen nem is a kijutás volt a nehéz, hanem a bejutás, meg ha már bent voltunk, akkor a színpadhoz jutás. Sár, egyirányú utak, az idő pedig egyre csak fogyott, haha. De megoldottuk.

Hogy zajlott a kinti döntő? Jobban izgultatok-e, mint egy „normál" fellépés előtt?

Bazi nagy sátor, benne két színpad egymás mellett, rengeteg ember, néztük is, hogy ott van-e Hetfield vagy az öreg Araya, de egyiket sem találtuk, pedig tök olyan volt a hangulat, mint a nagyok színpad mögött készült videóin, haha. Igen, talán jobban izgultunk, de ha jobban belegondolunk, ez is csak egy normál fellépés volt, csak itt ezren voltak, meg ha ügyesen éneklünk, akkor kapunk ötezer eurót, haha.

0826dongatto3

Milyen volt a fellépésetek, és milyennek éreztétek magatokat a mezőny többi szereplőjével összehasonlítva? Milyen volt a nyertes kanadai zenekar?

A Weisznek kifejezetten tetszett a koncertünk, de én például nem éreztem annyira jónak magunkat. Nem volt rossz, de nem volt az az érzés, hogy „baszd meg, ez kemény volt". A többi zenekart nem nagyon néztük, mert valahogy oda kellett varázsolni a cuccunkat a színpadhoz és emiatt nem volt időnk a felhőtlen szórakozásra, a csuda vigye el. A kanadaiakat nem láttuk, illetve ha láttuk is, nem tudtuk, hogy ők voltak azok, haha.

Volt-e bármiféle lehetőség a helyszínen kapcsolatépítésre, ismerkedésre szakmai bennfentesekkel?

Persze, az egyik színpadi dolgozó odajött és azt mondta, hogy mi voltunk a legjobbak, és megölelt. Utána adtunk neki egy cédét. Ekkor meg is puszilt. Jó kis nyálas puszi volt, haha. A túlélésért küzdöttünk a wackeni sárpokolban, nem volt időnk bratyizni, érted. Gumicsizmát kellett venni, szemeteszsákot a lábra ragasztószalagozni, meg ilyenek. Tue Madsen adott egy névjegykártyát a kantinban, mondta, hogy jó volt a rockműsor, ha gondoljuk, keressük meg. Mi meg annyira megilletődtünk ezen, hogy a Nyúl is csak annyit tudott kinyögni: „Hallo, wir sind Don Gatto aus Ungarn. Wir möchten ficken." A Gergő meg oldalba bökte: „Hülye, ez dán, nem német."

Összességében hogy látod: régóta működő, rutinos zenekarként most akkor volt értelme részt venni ezen az egészen, vagy sem?

Rutinos? Köszönjük, haha! Persze még mindig azt mondjuk, hogy mindenhova el kell menni játszani, az ilyen nagyobb helyekre meg pláne – már ha van rá lehetőség. Mondjuk ez nem pont a mi zenei közegünk volt, mert Wackenben inkább kalózok meg páncélos vitézek laknak, de ennek ellenére élmény volt.

0826dongatto1

Mi volt a benyomásotok a Wacken Open Airről a helyszínen egy hasonló méretű hazai rendezvénnyel összehasonlítva?

Kurva profi volt, szerintem az összes magyar fesztivál együtt nem került ennyibe, ha nem számítjuk a Szigetet. Valószínűleg még egy gumicsizmagyárat is áttelepítettek Indonéziából a buli idejére, mert tudták, hogy súlyos milliókat tudnak majd keresni a sár miatt kialakuló csizmavásárlási hisztéria miatt.

Volt-e időtök megnézni koncerteket? Ki tetszett, ki nem tetszett?

Belenéztünk a Sepulturába, a Nyúl meg a Kvelertakba és a Zombi Róbertbe, aztán ennyi. A fellépés előtti nap éjszakáján érkeztünk, akkor már semmi nem volt, a buli napján pedig a logisztikai problémák megoldása és egyéb fontos, zenekar körüli teendők akadályoztak minket a koncertek megtekintésében. Pénteken délután meg már jöttünk is haza, mert szombatra itthon játszottunk, és Wacken nem két kilométerre van.

Mi most a következő lépés? Mikor lesz új lemez, kinéz-e valamilyen komolyabb turné, és mik a terveitek az év hátralévő részére?

Augusztus 28-án még játszunk egyet Esztergomban, a Sportalshow Nyárzáró Banzájon. Szeptemberben lesz pár hazai koncert és csinálunk egy tíznapos cseh-német-holland kirándulást meg egy svájci hétvégét, aztán októberben megpróbálunk pár új számot összehozni. Az biztos, hogy a következő lemezt nem nyolc év múlva akarjuk kiadni. Elég az elkényelmesedett, tohonya rocksztár életből, haha!

 

Hozzászólások 

 
+6 #23 András NSHC 2015-08-28 11:11
Idézet - tot:
Alpári szar. A zene is, a hangvétel is.

Tudod, mit nem értek? Téged ki kényszerít arra, hogy Don Gattot hallgass, vagy Acélos interjút olvass? Ha nem bírod a stílusukat (Acélosé már a FRL időkben is ilyen volt... kicsit erőltetett ugyan, de azért vicces), simán találsz magadnak olyan tartalmat, aminek az olvasása nem okoz ilyen frusztrációt neked. Semmi értelmét nem látom a trollkodásnak.
Idézet
 
 
+6 #22 Igor Igorovics 2015-08-27 19:11
Idézet - Necrofaust:
Idézet - bogar:
Idézet - Miki:
Engem meg baromira idegesít ez a nyegle stílus. Az fel sem merül a válaszadóban, hogy az újságírót és az olvasót tényleg érdekelné a véleménye. Az idóta poénjai már kevésbé... amatőr.


Most mi a faszt tudna mondana?
A korábbi nyertes hazai zenekarok mennyit is profitáltak ebből a Wacken kalandból? Kb. semmit. A nyertesnek van esélye egy nemzetközi karrier elindítására, és ennyi. A többiek meg a futottak még kategória.


Aki megnyeri a végén az egészet (jelen esetben a kanadai banda) sem biztos h nem tűnik el a süllyesztőben 1 éven belül. A nevükre már most sem emlékszem, pedig olvastam több cikket is a dologról.
Ez a tehetségkutatós di sem másabb egy X-Faktor féle ökörködésnél, 'Gattoék is csak elmentek, dagonyáztak egyet a német sártengerben, a világ legnagyobb metal fesztiválján, letoltak egy bulit és ennyi. Nem is vártak többet az biztos,ahogy az eddig kijutó magyar zenekarok sem.

Az ilyen fesztiváloknak az az előnye, hogy rengeteg kiadós figura van jelen. Anno az Ektomorfot is a Summer Breezen fedezték fel és ezáltal váltak nemzetközi szinten ismertté. Abban viszont igazad van, hogy önmagában ez nem sokat jelent. Én sem tudnék túl sok zenekart mondani, akiknek a karrierje azzal indult volna be, hogy megnyertek egy rock/metal tehetségkutatót .
Idézet
 
 
+3 #21 Necrofaust 2015-08-27 11:13
Idézet - bogar:
Idézet - Miki:
Engem meg baromira idegesít ez a nyegle stílus. Az fel sem merül a válaszadóban, hogy az újságírót és az olvasót tényleg érdekelné a véleménye. Az idóta poénjai már kevésbé... amatőr.


Most mi a faszt tudna mondana?
A korábbi nyertes hazai zenekarok mennyit is profitáltak ebből a Wacken kalandból? Kb. semmit. A nyertesnek van esélye egy nemzetközi karrier elindítására, és ennyi. A többiek meg a futottak még kategória.


Aki megnyeri a végén az egészet (jelen esetben a kanadai banda) sem biztos h nem tűnik el a süllyesztőben 1 éven belül. A nevükre már most sem emlékszem, pedig olvastam több cikket is a dologról.
Ez a tehetségkutatós di sem másabb egy X-Faktor féle ökörködésnél, 'Gattoék is csak elmentek, dagonyáztak egyet a német sártengerben, a világ legnagyobb metal fesztiválján, letoltak egy bulit és ennyi. Nem is vártak többet az biztos,ahogy az eddig kijutó magyar zenekarok sem.
Idézet
 
 
+7 #20 Robidog1984 2015-08-27 09:16
Acélos a legjobb legközvetlenebb arc az egész színtéren.
Aki beszélt már vele tudja jól hogy egy nagyon jó srác #
Idézet
 
 
+14 #19 P 2015-08-26 23:00
Idézet - Venter:
A Fürgerókalábak még jó volt!


De ott is csak a demók. :D
Idézet
 
 
+4 #18 ntsouth 2015-08-26 20:45
Megkönnyeztem, mint mindig. :)
Idézet
 
 
+23 #17 Dezső bácsi 2015-08-26 17:35
Aczélos Balázst jól ismerem, egy swingerklubba járunk. Nagyon komoly, tisztelettudó fiatalember és igen érzékeny a jobb fülcimpája.
Idézet
 
 
#16 Venter 2015-08-26 16:51
A Fürgerókalábak még jó volt!
Idézet
 
 
+4 #15 Scud 2015-08-26 16:42
Gratula!
Idézet
 
 
+12 #14 deniro2 2015-08-26 16:39
Hehe, azért vicces, hogy még rockzenei vonalon is akadnak, akik azon képesek fogást találni, ha valaki nem bevarrtseggű húdekomolyzenés zvagyok típusú fasz...:) A kérdésekre válaszolt, mi kell még? Csak nem akadémiai értekezést vártatok egy rockzenésztől a Wackenről...:)
Idézet
 
 
+17 #13 Sanctus 2015-08-26 16:34
Mégis mi az anyámat kellett volna mondaniuk? Kimentünk, ami kényelmetlen, ott volt egy b*szott nagy sártenger, ami kényelmetlen, idegesítő, stb, aztán hazajöttünk, ami kényelmetlen, közben játszottunk x embernek, akik egy év múlva rohadtul nem fognak ránk emlékezni.

Nesze neked Wacken story humor és alpáriság nélkül, remélem élvezted.
Idézet
 
 
+1 #12 Gábor 2015-08-26 15:51
Idézet - zombee:
Idézet - tot:
Alpári szar. A zene is, a hangvétel is.

Én is ilyen vagyok, csak én még le is szarok mindent. :)

De laza vagy bazd meg...
Idézet
 
 
#11 zombee 2015-08-26 15:47
Idézet - tot:
Alpári szar. A zene is, a hangvétel is.


Ez ugye trollkodás akart lenni? Egyáltalán nem alpári az interjú hangvétele, meg látszik is, hogy vagy csak baromkodsz, vagy nem tudod, kicsoda Acélos Balázs. Ő ilyen, haláli figura, hogy ennyire lazán kezel mindent nyilvánosan. Én is ilyen vagyok, csak én még le is szarok mindent. :)

Egyszer beszélgettem vele a Metalfest tehetségkutatós koncertjük után, jó arc a színpadon kívül is.

A zene meg semmi esetre se alpári, ezen a tuskó hc vonalon a legjobbak itthon szerintem. Jó kis paraszt, de dallamos.
Idézet
 
 
+7 #10 Dead again 2015-08-26 15:33
Sírok ennek a palinak a szövegeitől :D
Idézet
 
 
-19 #9 tot 2015-08-26 14:45
Alpári szar. A zene is, a hangvétel is.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.

 

Wendigo - Budapest, A38, 2005. április 29.