Shock!

június 22.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Barba Negra: „Megfelelő körülmények mellett Magyarországon is jó üzleti modell lenne a rock”

Teljes megújulás történt a tavalyi év második felében a Barba Negránál: megnyitotta kapuit a csepeli Red Stage, és hamarosan a kisebbik Blue Stage átköltöztetési-újjáépítési munkálatai is befejeződnek az új környezetben. A mostani Barba Negra nagyobbik feléhez hasonló méretű fedett koncerthelyszín évek óta nem létezett Budapesten, így komoly űrt tölt be, emellett pedig a nyári szezonban is alkalmas lesz a rendezvények lebonyolítására. Szűcs Mihállyal, a klub vezetőjével beszélgettünk.

szucsmicsi_archenemy_01

Eltelt szűk fél év a költözés óta, az első tapasztalatokon már túl vagytok. Nehéz menet volt mindent időben véghez vinni a nyitásra? Volt egy kis versenyfutás az idővel, de úgy láttam, hellyel-közzel megvalósult, hogy működjön minden. Mostanra „utolértétek" magatokat?

Anno ezt az egészet 2020-ra terveztük. A covid teljesen felborította az életünket, így mindent sokszor újra kellett gondolnunk, új forgatókönyveket készítettünk. Az október őrült rohanás volt, ahol csodát tettek a kivitelezők és a barátaink. Természetesen még nem értük utol magunkat, de folyamatosan dolgozunk, hogy a mások által is észlelt hiányosságokat kijavítsuk.

Egy ilyen költözéskor menetrendszerű, hogy az elején vannak, akiknek nem komfortos a változás: messzebb van, az jobban tetszett, ez így, az úgy. Gondolom, követitek ezeket a reakciókat.

Természetesen követjük. Tudjuk, hogy van mit javítani és még a Blue Stage most került a helyére. Szerintem szeptember lesz, mire mindent megtapasztalunk és javítunk. Egyébként van, aki a Prielle Kornélia utcát szerette, van, aki a Tracket. Bízunk benne, hogy az új helyet is megszokják, megszeretik a koncertlátogatók.

Mi alapján határoztátok meg, hogy mekkora méretben, befogadóképességben gondolkodtatok a Red Stage esetében? Hogyan „kalkuláltátok", volt ehhez valamiféle piackutatás, igényfelmérés?

A 2018-as, 2019-es években láttuk, hogy miről maradtunk le, ami szomorú és egyben inspiráló is volt számunkra. Emellett látjuk, hogy éves szinten gazdaságosan hol van az üzemelés határa. Akkor született meg a döntés, hogy két terem legyen, és a nyári helyszín is ugyanott üzemeljen. A 3500 fő olyan határ a zárt térnél, ami felett egy sikeres produkció minimum 6000 főt tud, ami már Aréna vagy MVM Dome. A klubozás azért teljesen borult az elmúlt két, évben és sok esetben újra kell tervezni nemzetközi és hazai fellépőknél. Azt se felejtsük el, hogy a régi Barba Negra klub 1500 fős volt. Onnan kell indulni, nem rögtön a nagy létszámnak nekiugrani.

szucsmisi_int_1

Három olyan kérdés, amit rendszeresen hallok felmerülni a koncerteken, beszélgetések során: egyrészt, lesz e valóban kajás rész?

Igen, lesz, több is.

A jelenlegi vizesblokkok maradnak-e véglegesen is majd, amikor úgymond minden elkészül?

Nem maradnak, már dolgozunk más megoldáson, ami sokkal komfortosabb lesz.

Kivetítőt terveztetek-e, vagy ha nem, terveztek-e esetleg a jövőben a Red Stage-nél?

Nyáron nagyszabású programnál igen, tervezünk. Zárt térben, klubszezonban nem tartom fontosnak.

A Blue Stage december végével szűnt meg a híd lábánál, ekkorra már javában folytak a Szállító utcában az új helyszín munkálatai. Mikor debütál a kisebbik színpad? Mekkora lesz a befogadóképessége?

A Blue Stage kisebb átalakításokkal olyan lesz, mint a Trackben volt, és 850 fős kapacitással fog működni. Február első hétvégéjén már el is indul. Technikai szempontból modernebb, backstage és közönség vizesblokk szempontból is jobb lesz, mint előtte.

A Trackben gyakran előfordult, hogy egy este két rendezvényt is tartottatok a nagyszínpadon és a kisebb színpadon. Ott a kicsi ugye sátorban volt, így a szabadtérrel nem „zavarták" egymást. Itt a Szállítón ez hogyan fog kinézni?

Több ilyen, szimultán esemény is lesz majd itt is. Nyáron kevesebb, a klub időszakban több.

szucsmisi_int_3A nagyszínpad a nyári szezonra szabadtérivé válik. Hogy kell ezt elképzelni? Minden irányban felnyitjátok a jelenlegi nagy szerkezet oldalfalait, de amúgy minden marad a helyén?

A gyártó statikusának határozata alapján történik majd minden: szinte teljes magasságban kinyitjuk az oldalfalak egy részét, de a tető marad. Nyáron az eső és a minden szezonban lehetséges hideghullám érkezésénél ez tökéletes megoldást ad. Így nem kell az embereknek gondolkodniuk, hogy elinduljanak esetleges rossz idő esetén. Nem fognak ázni és fázni sem.

A Blue Stage befejezésén kívül van esetleg még folyamatban lévő fejlesztésetek, akár, ami nem annyira látványos külső szemmel?

A backstage területe az eddigi tapasztalatok és észrevételek alapján át fog alakulni. Az ilyen kapacitást elérő nemzetközi produkciók már olyan szintet képviselnek, amit nekünk kötelező kiszolgálni a teljes elégedettség érdekében. Biztos lesz a nyár folyamán is olyan, ami a tapasztalatok vagy észrevételek után változni fog. Szeretnénk elérni, hogy a produkciók, és a közönség, mi magunk is legalább 95 százalékban elégedett legyünk! Akkor én is elégedett leszek.

A rockzene mellőzöttsége miatt mindig érzeni egyfajta keserűséget a posztjaidban. Szerinted lehetséges ezen változtatni, akár amolyan lassú víz mossa jelleggel akár?

Keserűség nincs, inkább az igazságot keresem. Sajnálom, hogy méltatlanul kis figyelmet kap a rock és metál műfaj. A „lassú víz..." nem megoldás. Itt valódi megoldások és eredmények kellenek, és ráadásul azonnal, hogy Magyarországon is méltón kezeljék ezt a műfajt, ahogy minden országban a világon. Nem azt szeretném keresni és megnevezni, ki a hibás, hanem megoldást találni, és a megfelelő helyen megtalálni az olyan embereket, akik meghallják a hangunkat és támogatnak az elképzelésekben, álmokban. Hiszem, hogy megfelelő körülmények mellett Magyarországon is jó üzleti modell lenne a rock. Rajtam is múlik, igen, tenni szeretnék ezért, és kész projekttervekkel rendelkezem.

Korábban többször felvetetted, és rendszeresen hangot is adsz neki, hogy a szakmai együttműködéssel, összehangolódással mindenki jól járhatna, és igazságos támogatottsággal a rockzenével is komoly eredmények lennének elérhetők. Mi lenne egy ideális állapot?

Biztos vagyok benne, hogy ez nemcsak a zenei stílusoknál, de a kluboknál és egyéb rendezvényeknél a szakmai együttműködés nagy eredményeket tudna hozni. Megfelelő támogatás mellett szerintem akár egy éven belül komoly eredményeket tudna elérni a rock-metál műfaj. Félreértés ne legyen, nem a jelenlegi állapot haszonélvezőitől sajnálnám az eredményeket, hanem hangot adok annak, hogy például a rock- és metálzenekaroknak nincsenek médiafelületeik és kicsi a támogatottságuk. Én, mint a Barba Negra vezetője, nagyon örülnék, hogy ha minden zenei stílusban nagyon sok értékes produkció lenne, és fellépésükkel megtisztelnének minket és minden klubot! Csak legyen a rocknak is megfelelő, minőségi rádiója és fesztiválja is. Ez egy beruházás, mert fel kell építeni, ebben kell támogatás és a segítség. A siker felől nincs kétségem.

szucsmisi_int_2A covid hozadékaként a zenei szakma komoly csapást kapott. Hogy látod, mára mennyire sikerült felállni ebből a pofonból? Sikerült egyáltalán, vagy még mindig csak a túlélésért küzd a színtér?

A covid egy dolog. Sokáig azt gondoltuk, ha ennek vége, miénk a világ! Sajnos ez nem igaz! Az áremelkedések sokkal nagyobb károkat tudnak okozni. A zenekari turnék költségei olyan mértékben emelkedtek, hogy többször meggondolják az elindulást is. Az Aréna, az MVM Dome, a sportcsarnokok bérleti díja és egyéb kiadásai rémisztőek lettek. A klub és a fesztiválok működtetése néha tervezhetetlen és kilátástalan. Nemzetközi produkciók szervezésénél a devizaingadozás is életveszélyes. Ne felejtsük, hogy talán idén április végén érünk a 2020/21/22-es évi pótlásoknak, ami giga-túlkínálatot okoz. Ez nem játék, és nagyon sajnálom azokat, akik a szívüket, pénzüket beleteszik és bukják. Nincs támogatás, nincs megértés.

A magyar rock/metál fesztiválszíntér is erősen erodálódott az utóbbi években. Jött ugyan egy Toxic Weekend, de helyette úgy fest, a Rockmaraton megáll. Tisztán ilyen irányú fesztivál tulajdonképp nem is maradt, legalábbis amelyik nemzetközi neveket is felvonultatna. Van Fezen, de az nem csak ezen a lábon áll, és vannak olyanok, mint például a Tábor Fesztivál, ők viszont csak a hazai színtérről merítenek. Vagy célzottan az underground irányában gondolkodnak, mint például a Lowland Fest. Szakmabeliként te hogy látod, tudni fog, képes lesz rendeződni ez a szegmens, vagy egy hosszabb, nehezebb periódus elé nézünk?

Ahogy eddig is jeleztem, a rock/metál műfaj nem kapott támogatást semmilyen szinten, és nagyon nagy köszönet jár azoknak, akik még így is csináltak, csinálnak ilyen rendezvényeket. Varga Zoli, a Rockmaraton vezetője egy igazi szív-ember a rock terén. FEZEN Tónit is a szíve húzza, ami nagy dolog. Hangya a Tábor fesztivállal szerintem 2022-ben a nagyok közelébe került, és gratulálok neki. Itt vannak még velünk a motorosrendezvények is, sorolhatnám őket: Sárvár, Hajdúnánás, Győrújbarát, Tiszaföldvár, Gerjen... Kívánom nekik és a többieknek: ne fáradjatok el, mert szükség van rátok! Sajnos a nagy fesztiválok egyre kevesebb rockzenekart kötnek le.

Ha a klub „meghonosodik", nem gondolkodtatok esetleg ti is saját fesztivál szervezésében?

Ha tehetném, több fesztivált is csinálnék. (mosolyog) De azért ez nem játék, és nagy kockázattal jár a jelenlegi körülmények mellett. Egy biztos, szeretném elkerülni azt, amit tapasztalok, hogy jelenleg van egy mainstream lista a megrendelők fejében, ami persze jogos, hiszen ők bizonyítanak ma a piacon, és mindenhol ugyanazt a csomagot láthatod. Ez idővel biztos veszélyes lesz, és akár több rendezvény is nehéz helyzetbe kerülhet az érdeklődés hiánya miatt. Szépen elkerültem a választ! (mosolyog) De szeretnénk, és dolgozunk rajta.

szucsmisi_godsmack_03

Szerinted mi lehet az oka, hogy míg a környező országokban, főleg Csehországban, Lengyelországban jóval erősebb ez a fajta kulturális élet rockzenei téren, nálunk valamiért nehezebb érvényesülni? Ha csak a cseheket nézed, ott szinte egymást érik a nagy rock/metál fesztiválok, ahol kábé a top nevek mindegyike megfordul.

A recept szerintem ott kezdődik, hogy igazságtalan a zenei piac támogatása. Ha a rocknak lenne megfelelő rádiója és egyéb médiafelületei, ahol országosan elérik az embereket, biztos vagyok benne, hogy gyorsan erősödne a piac, születnének sikeresebb klubturnék, és lenne erős rockfesztivál is. Én azt gondolom, ellentétben több szakemberrel, hogy nekünk is lehetne Novarockunk, de akár Közép- és Kelet-Európa legnagyobb rockfesztiválja is megvalósulhatna.

A klub mellett több magyar zenekar menedzsere is vagy, a Roadé többek közt, hogy az egyik legsikeresebb rockzenekart említsem közülük. Kik tartoznak most hozzád még? Nehéz-e a klub dolgaival párhuzamosan vinni ezt a feladatot?

A Koncertszervezo.hu cégnél az alapítótársaimmal, barátaimmal közel huszonkilenc zenekart képviselünk. Elnézést, ha nem sorolom fel, mindenki megtalálja az oldalunkon, de hosszú lenne. Nem nehéz a Barba Negrával összepárosítani. Az elmúlt évek a nehezek, mert a zenészek az életüket egy olyan szakmára, kultúrára tették fel, amit egy pillanat alatt lesöpörtek. Nagyon nehéz felismerni, hogy mindent másképp kell kezelni, és más mércét kell használni a siker szempontjából. Vannak pályázatok satöbbi, ami persze segítség, de a szórakozási szokások megváltozását idővel lehet csak stabilizálni. Türelem, idő, új projektek adnak lendületet.

A Barba Negra számos nagynevű zenekarral működött már együtt. Van olyan, aki számodra személyesen is nagy dolog lenne, ha dolgozhatnátok együtt, de még nem volt rá példa?

Mindenkinek van álma. (mosolyog) De azt mondják, ha az álmokat előre eláruljuk, akkor nem fognak megvalósulni, szóval hallgatok.

szucsmicsi_amonamarth_02

A klub csak befogad rendezvényeket, hazai ügynökségek által szervezett koncerteket, turnékat, vagy önmagatoknak, saját jogon is szerveztek esetleg eseményeket?

Természetesen saját magunk is, de inkább partneri megállapodásokat kötünk. Hartmann Kristóf a H-Musicnál nagyon jó barátom, rengeteget segített az elmúlt tizenegy évben, és remélem, még száz évig fog. Ide sorolnám a Concertót, Kosiékat, a Live Nationt és mindenkit, aki akár csak egy zenekart is szervezett a Barba Negrához. Hiszek benne, hogy a partneri megállapodásban kell maradni a jövőbeli terveimnél is, de természetesen a céljainkat úgy érjük el, hogy magunk szervezünk, akkor az fog történni.

Egy-egy esete előfordul, hogy te is szórakozó üzemmódba váltasz, és csak élvezed az estét? Van mód néha „kilazítani" picit?

Nem iszom alkoholt, ha erre gondolsz. A Barba Negrában nagyon kevés alkalommal nézek meg koncertet. Mostanában volt pár olyan produkció, ami nagyon tetszett és néztem: Electric Callboy, Poets Of The Fall, Annisokay, Lord Of The Lost. Tavaly a Rammsteint végignéztem Klagenfurtban.

 

Hozzászólások 

 
#8 sanyi 2023-01-29 12:02
Sziasztok!
Nagyon jó kis interjú tele érdekes infókkal.
Hasonlóakat szívesen olvasnék még, pl. a CD pincés srácokkal. Esély arra esetleg lenne?
Ma megyek is az Acceptre Debrecenből, kíváncsi vagyok milyen az új Barba, most leszek először a Szállító utcán.
Idézet
 
 
#7 teszter 2023-01-29 11:08
- kivancsi lettem volna arra, hogy marad e ott a Pantera? ill ha igen, milyen kozgazdasgi racionalitas diktalja ezt? en azert a panterabol kineznek egy 10-15e embert, figyelembe veve, hogy nem evente jarnak vissza :)

- "A 3500 fő olyan határ a zárt térnél, ami felett egy sikeres produkció minimum 6000 főt tud, ami már Aréna vagy MVM Dome." ezt nem igazan ertem. 3500-6000 zona egy vakum? ott nincs semmi? 6000 fo felett megeri az arena? nekem a fekete vonat balhe kapcsan pont az derengett, hogy a jelenlegi arak mellett egy felhazas buli ott tuti buko. bar tegyuk hozza, ahogy lattam, a vonat jegyek olcsok voltak, es nyilvan annak a produkcionak kisebbek a koltsegei.
Idézet
 
 
#6 Tuonela 2023-01-27 21:27
Lehet bagatellizálni a helyszínnel kapcsolatos fő problémát, hogy "messzebb van, az jobban tetszett, ez így, az úgy"; de a helyzet az, hogy aki vidékről tömegközlekedés sel jár fel koncertekre, annak ez a helyszínváltás megsokszorozza a koncert költségeit. Innen már lehetetlen egy koncert után akár az utolsó vonatot elérni, tehát egy koncert meglátogatásáho z szállást kell foglalni, ami nem olcsó. A megfizethető szálláshelyek pedig szintén messze vannak az új helyszíntől, így még hozzá jön a kínlódás az éjszakai tömegközlekedés sel vagy a méregdrága taxi. Mindezt az ember sajnos már csak a legnagyobb kedvenceiért tudja anyagilag és energiával (valamint két napra kivett szabadsággal) bevállalni, amit nagyon sajnálok, mert szinte minden engem érintő koncert itt van. A hozzáállás és az interjú egyébként tényleg szimpatikus, és szurkolok is további sok sikeres rendezvényért, de szomorú vagyok, amiért mindezekből már nagyon meg kell válogatnom, hogy mire juthatok el.
Idézet
 
 
#5 bogar 2023-01-27 18:08
Idézet - ace:
Javaslom, hogy ne egy plusz ruhatáros munkatárson spóroljanak, mert BOTRÁNYOS, hogy 15-20 percet kell ÁLLANDÓAN sorban állni! Tanulmányútnak javaslom az akváriumot.


5-10 percnél még nem álltam többet a ruhatárnál, pedig kb. 4-5 alkalommal voltam már.
Idézet
 
 
#4 ace 2023-01-27 14:09
Haver!
Három opció van:

[- b@romságot írsz
- nem az akváriumban voltál
- oltári nagy balek vagy

A hely méretéből adódóan is képtelenség ott 1 órát sorban állni!!! Full teltház esetén sem

quote name="Gábor"]Akváriumot? Paddy koncert előtt legutóbb 1 órát álltam sorba a ruhám leadásáért, és utána további 40 percet a kivételéért...
Idézet
 
 
#3 latexbaba 2023-01-26 22:53
Nagyon szimpatikus válaszok. Sok sikert és kitartást Misiéknek!
Idézet
 
 
#2 Gábor 2023-01-26 20:21
Akváriumot? Paddy koncert előtt legutóbb 1 órát álltam sorba a ruhám leadásáért, és utána további 40 percet a kivételéért...
Idézet
 
 
#1 ace 2023-01-26 09:47
Javaslom, hogy ne egy plusz ruhatáros munkatárson spóroljanak, mert BOTRÁNYOS, hogy 15-20 percet kell ÁLLANDÓAN sorban állni! Tanulmányútnak javaslom az akváriumot.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Cloudscape - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.