Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Van Halen: esélyesek a Billboard első helyére

Az első napi eladások alapján 180-200 ezer példányban kelhet el a megjelenés hetében a Van Halen új nagylemeze, az A Different Kind Of Truth, amivel Eddie-éknek jó esélyük mutatkozik a Billboard-lista első helyének megcsípésére.

Mindez nem különösebben meglepő, hiszen a Van Halen Amerikában karrierje kezdete óta a legsikeresebb rockzenekarok közé tartozik: az Egyesült Államokban mindössze tizennyolc előadó értékesített náluk több lemezt a könnyűzene története során, hard rock vonalon pedig kizárólag a Led Zeppelin, az AC/DC, az Aerosmith és a Metallica előzi meg őket. Amerikai eladásaik meghaladják az 56 millió példányt, világviszonylatban pedig bőven 80 millió felett járnak. A csapat emellett tagja még egy nagyon szűk elitklubnak, ugyanis két amerikai gyémántlemezük is van: ez az amerikai hanglemezgyártók szövetsége, a RIAA legrangosabb elismerése, és 10 millió Amerikában eladott példány után jár. A Van Halen az 1978-as debüt és a 1984 után is megkapta ezt az elismerést, ilyen babérokkal pedig a hard rock színtérről rajtuk kívül egyedül a négy gyémánttal rekorder Led Zeppelin és a szintén két gyémántot birtokló Def Leppard büszkélkedhet.

Amennyiben az A Different Kind Of Truth felkerül az amerikai listák élére, a hatodik Van Halen kiadvány lesz a 5150, az OU812, a For Unlawful Carnal Knowledge, a Balance és a Best Of Volume 1 válogatás után, amely magáénak tudhatja ezt a babért. Mint látható, a David Lee Roth-tal készült sorlemezek közül ez lenne a banda első amerikai listavezető anyaga: a 1984 a maga idejében hosszú hetekre beragadt a lista második helyére, de nem tudta onnan letaszítani Michael Jackson Thrillerét (amelynek egyik húzódalához, a Beat Ithez ugyebár Eddie szintén hozzátett egy klasszikus gitárszólót). A sikerdalokat tekintve is verhetetlennek számít a banda, hiszen soha egyetlen másik hard rock csapat sem került fel annyi dalával a Billboard rocklistájának élére és a Billboard Hot 100 listára, mint ők.

A zenekar egyetlen kevésbé sikeres kiadványa a Gary Cherone-nal készített 1998-as Van Halen III album volt, amely abban is kivételes példánynak számít a Van Halen diszkográfiában, hogy csak arany-, és nem platinalemez lett Amerikában.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Depeche Mode - Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 2013. május 21.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.