Shock!

november 24.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Új anyaggal ünnepli huszadik születésnapját a Nadir

1124nadirIdén ünnepli húszéves fennállását a súlyt és energiát (a doom / death metalt és a hardcore-t) egyesítő és markáns szövegi mondanivalót is hordozó Nadir zenekar, amely a Dark Clouds idők demóitól a kilenc évvel ezelőtti névváltáson át jó pár stúdiófelvétel, valamint turné és koncert után érkezett el ehhez a kerek évfordulóhoz. Ebből az alkalomból új Nadir anyag lát majd napvilágot.

Az A Lasting Dose Of Venom című ötszámos EP 2013 decemberében fog megjelenni az évfordulóra, mégpedig limitált számú (ez 150 példányt jelent) 10"-es bakeliten – 3000 forintos áron –, ebben a formátumban a banda történetében először. Zeneileg az eddigi legösszefogottabb, legérettebb kiadványuknak gondolják az anyagot mind dalszerzés, mind pedig megszólalás terén. A Nadir zenéjének valamennyi alkotóeleme felfedezhető a dalokban a death metaltól a doomon át a hardcore-ig, és külön kiemelendő a sok gitárszóló.

Ami a dalszövegeket illeti: míg a címadó szám a zenekar húsz év alatt megtett útját – az út során megszerzett tapasztalatokat – összegzi, addig a Feed On Me és az Adrift pedig a rájuk hagyományosan jellemző témák egyikét – a természettől és a természetességtől, illetve az emberi viselkedés-normáktól végzetesen eltávolodott emberre a jelenkorban jellemző kártékony tevékenység – járja körül. A Raza Sacrificada (magyarul: feláldozott faj) szövegötletét olyan személyes ismerőseik adták, akik egy konkrét kutyafaj, a spanyol agár (galgo) mentése mellett kötelezték el magukat. Vannak köztük spanyolok is, mások pedig Spanyolországból fogadnak be mentett kutyákat és keresnek nekik új gazdát. Ezért a néhány spanyol nyelvű kifejezés a szövegben. Az Elégia címét Huszárik Zoltán hasonló című rövidfilmjének hatására választották, a szöveg pedig Nagy László Búcsúzik a lovacska című versének részleteiből áll össze (a film a költemény ihletésére készült). Ebbe a dalba egészen korai Dark Clouds számrészleteket is beépítettek, de ezt és az A Lasting Dose... nóta szövegét leszámítva nem alakítottak ki létösszegző koncepciót az anyaghoz, csak egy rövid visszatekintésről van szó. A lemezborító Kondor Tamás munkája.

2013. december 7-én a Dürer Kert kistermében kerül sor az A Lasting Dose Of Venom EP-t bemutató koncertre, amelyen további neves hazai zenekarok társaságában lép fel a Nadir egy ingyenes koncert keretében.

 

Hozzászólások 

 
#1 JamesSmith 2013-11-25 01:33
Zseniális zenekar!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Fates Warning - Budapest, A38, 2013. október 16.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.