Shock!

május 05.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Tőle tanultam meg, hogy kell elkészíteni egy albumot” – Mike Shipleyt gyászolja a rockvilág

0728shipleyJúlius 26-án elhunyt Mike Shipley, a zeneipar egyik legnevesebb hangmérnöke, aki karrierje során olyan zenekarokkal dolgozott együtt, mint az AC/DC, a Queen, a Van Halen, a Def Leppard, az Aerosmith, a Scorpions vagy a Whitesnake. Shipley halálának okát nem közölték.

Mike Shipley Ausztráliában látta meg a napvilágot, de halála idején Los Angelesben élt. Hosszú és termékeny karrierje során számtalan zenekarral dolgozott együtt klasszikus albumok egész során, és két Grammyt is bezsebelt az Alison Krauss And Union Station 2011-es Paper Airplane lemezéért. Legutóbbi nagy port kavart munkája a Rock Of Ages musical filmváltozatának soundtrackje volt.

„Magam alatt vagyok a hírtől", mondta Joe Elliott, a Def Leppard frontembere Shipley halála kapcsán. „Fantasztikus hangmérnök és nagyszerű ember volt. Semmi sem kerülte el a figyelmét, ami nem volt maximális, ezért adtuk neki a Denevérfül becenevet is. Az 1981-es High N' Dry lemeztől egészen az utolsó közös munkánkig, az 1993-as Two Steps Behind dalig mindig óriási volt együtt dolgozni. Nyugodj békében, Shippers." Shipley a Def Leppard legnagyobb sikerkorszakának összes lemezén otthagyta a keze nyomát, a Pyromania, a Hysteria vagy az Adrenalize egyaránt más lett volna nélküle.

„Nagyon sajnálom, hogy elhunyt a kiváló Mike Shipley, remek barát volt", mondta Kip Winger, aki zenekarának első három albumán szintén együtt dolgozott a szakemberrel, igaz, az 1993-as Pull után már nem hozta össze őket a sors egy újabb közös anyagra. „Kedves, udvarias, vicces, kiemelkedően tehetséges és képzett ember volt, tőle tanultam meg, hogy kell tényleg elkészíteni egy albumot. A stúdiós ismereteim nagyrészét neki köszönhetem. Igazi zseni volt, és ilyesmit ritkán mondok. Tragikus veszteség ez a világ számára, és ezzel még nem mondtam túl sokat... Hiányozni fogsz, Mike."

„A zeneipar egyik leginkább megbecsült stúdióhangmérnöke volt", emlékezett meg Shipleyről Jeff Scott Soto. „Sajnos sosem nyílt alkalmam vele dolgozni, de megkerülhetetlen az a fantasztikus munka, amit letett az asztalra a pályafutása során. Megoldásai, stílusa egy hegynyi kedvenc lemezemen hallható."

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Whitesnake - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. július 13.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.