Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Töfi 50: meghallgatható a Templomban, kocsmában dal a Mobilmániával

cserfalvi_cIdén ünnepli 50. születésnapját a Denevér Hangstúdió legendás vezetője, Cserfalvi „Töfi” Zoltán. Ebből az alkalomól The Number Of The Years: 50 címmel önálló nagylemezzel jelentkezik, amelyről most meghallgatható egy újabb dal.

Idén jelenik meg az Iron Maidnem gitárosa, Cserfalvi Zoltán születésnapi nagylemeze, amelyen több mint hetven zenész, köztük teljes zenekarok, hazai és külföldi sztárvendégek működnek közre. A teljes zenekarok a Mobilmánia Vikidál Gyulával, a Nagyferó és a Beatrice, a Pokolgép, a Dalriada, az Iron Maidnem, a Lady Macbeth és a Rémkoppantók. Emellett vendégek bukkannak fel olyan csapatokból, mint a Lionheart, a Beast In Black, a Track Nine, a Tyr, a Haeredium, a Storyum, az Alestorm, a Wisdom, az Aurora, a Kárpátia, az Omen, a Tales Of Evening, a Zártosztály, a Dinamit, a Piramis, a Karthago, a Chronology, a Euphoria és az Eclipse. A borítót Havancsák Gyula készítette.

A lemezről már ismert az első dal, a címadó The Number Of The Years, amelyben az Iron Maidnem zenekar játszik, most pedig a második szerzeményt is bemutatták. A Templomban, kocsmában című darab vendége a teljes Mobilmánia, azaz Zeffer András billentyűs, Gamsz Árpád énekes, Nusser Ernő gitáros, Kékesi „Bajnok” László basszusgitáros, Donászy Tibor dobos és Vikidál Gyula énekes. A szöveget Horváth Attila jegyzi.

„Miután felmerült a Töfi 50 lemez ötlete, Zefi volt az első, akit felkértem, hogy a Mobilmániával vegyenek részt az albumon”, mondja Töfi. „Elmondtam neki, hogy a saját dalaimat szeretném eljátszani régi zenésztársaimmal és gyerekkori kedvenceimmel együtt. Egy 1994-es, a Lady Macbethben írt dalomat javasoltam nekik, amelynek Megöl a reggel volt a címe. Ezt nagyon jól el tudtam képzelni Hammond-orgonával, valamint Zefi, Gyula és Árpi énekhangjával. Zefinek is tetszett a nóta, úgyhogy belevágtunk. Amikor lejöttek a stúdióba, hogy felvegyük a dobot és a Hammondot, felmerült, hogy akár egy teljesen új dalt is szívesen csináltak volna velem, én pedig egyből mondtam, hogy akkor írjuk át ezt a nótát, mintha csak most hoztam volna a gitártémákat. Zefi egyből belelkesült. Alaposan áthangszereltük a dalt, és ott helyben kitalált egy teljesen új énektémát rá, majd felkérte Horváth Attilát, hogy írjon rá egy új szöveget, ami közelebb áll a Mobilmánia szövegvilágához és ehhez az átdolgozáshoz is jobban illik. Nagy örömömre Attila el is vállalta, és egy csodálatos szöveget írt rá Templomban, kocsmákban címmel. Külön megtiszteltetés számomra, hogy így ő is szerepel a lemezemen. Donászy Tibi és Bajnok is teljesen új felfogásban játszotta a témákat. Az például Tibi ötlete volt, hogy a középrésztől kezdve duplázzuk meg a tempót, és ez remek ötletnek bizonyult, de Bajnok jellegzetes basszusjátéka is jól felismerhető. Nusser Ernő pedig egy nagyon szép szólót játszott fel, megidézve az eredeti verziót, de kicsit átformálva a saját stílusa szerint. Én a ritmusgitárokat és akusztikus gitárokat játszottam, az eredeti szólómat pedig kétfelé osztottuk Zefivel, így jutott hely egy jó kis Hammond-szólónak is. Én a ritmusgitárokat és akusztikus gitárokat játszottam, az eredeti szólómat pedig kétfelé osztottuk Zefivel, így jutott hely egy jó kis Hammond-szólónak is. Az énekvázlat alapján Gyula és Árpi is kidolgozta a saját részeit, majd nem sokkal később Zefivel együtt eljöttek és hárman felénekelték. Zenei szempontból ez egy rendkívül érdekes kísérlet volt számomra, hiszen lényegében egy teljesen új dal született, miközben az alap gitártéma változatlan maradt. Egyben pedig óriási élmény és megtiszteltetés is volt, hogy mindezt együtt rakhattuk össze velük. Nekem az eredeti dal is nagy kedvencem volt, de ebbe az új verzióba aztán különösen beleszerettem. Óriási köszönet érte Zefinek, Horváth Attilának és a teljes Mobilmániának!”

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Volbeat - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. június 18.

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wackor - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 8.