Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Sok tekintetben Lars Ulrich a legjobb metaldobos”

0629arinNálunk is bevált közhelynek számít a „Lars nem tud dobolni” jelmondat, ám vannak, akik messzemenően nem értenek egyet a fenti megállapítással. Közéjük tartozik a Metallica egyik leglelkesebb tanítványa, az Avenged Sevenfold dobosa, Arin Ilejay is.

Az Avenged Sevenfold rengeteg bírálatot kapott a legutóbbi Hail To The King lemez durva Metallica-lopásai áthallásai miatt, de a zenekar tagjai legalább nem próbálják tagadni ezeket a hatásokat. Sőt, a 2009 végén elhunyt Jimmy „The Rev” Sullivan utódja, Arin Ilejay dobos a metalszíntér egyik legmegosztóbb figuráját is védelmébe vette. „Sok tekintetben Lars Ulrich a legjobb metaldobos”, mondta a Rhythm magazinnak Arin. „Nincsenek olyan őrült technikás megoldásai, mint sok más dobosnak, de a színpadi jelenlétével senki sem vetekedhet. Ő a metal Ringo Starrja. Ringo és Lars nagyon kevés elismerést kap, pedig abszolút zsenik. Korábban én is azt gondoltam, hogy a dobosoknak mindent meg kell bonyolítaniuk ahhoz, hogy bárhová is eljussanak, de ha megnézed a zeneipart, hiába hemzsegnek mindenütt a fantasztikus zenészek, mindez még nem garancia arra, hogy a csapatod befut. Vagyis nem elég simán technikásnak lenni.”

Arin szerint mindezt a legutóbbi lemez készítése során is tekintetbe vette az Avenged Sevenfold. „A rajongóinkkal együtt előzetesen én is azt gondoltam, hogy a Hail To The Kingen a lehető legőrültebb dobtémákkal állok majd elő, hogy ezzel is kitöltsem a The Rev helyén tátongó űrt, a zenekar azonban azt akarta, teremtsem meg a saját hangzásomat, a saját örökségemet. Azt akarták, butítsam le a dobtémákat, játsszak olyan szimplán, mint egy barlangi ember, nagy terekkel, amik fokozzák a zene erejét. Ez először elkeserített, de sokat segített, hogy ismertem az olyan dobosok munkásságát, mint Lars. És a következő albumot illetően azért már eljátszottunk néhány hibbant megoldás ötletével is…”

Az Avenged Sevenfold hamarosan a Rockstar Mayhem Energy Drink fesztiválturné headlinereként koncertezik majd Észak-Amerikában, és hamarosan kiadják második nagylemezük, a 2003-as Waking The Fallen speciális változatát is.

 

Hozzászólások 

 
+2 #16 zombee 2014-07-01 09:35
És akkor ki a hülye? Lars, vagy mindenki más? Egyik a világ legnagyobb zenekarának a dobosa, a többi 7 milliárd pedig nem. Innentől kezdve majdhogynem mellékes, tud-e dobolni. A Metallica egyébként sem a Meshuggah, nem is kellenek oda nyolc karral is eljátszhatatlan dobtémák, a lemezeik sem erről szólnak. És ha egyszerűsít rajtuk? Attól még ő a Metallica dobosa, nem a többi 7 milliárd ember, innentől szerintem pont leszarja ezeket a buta véleményeket. :)

Az meg egyenesen nagyszerű, hogy lemosták a Glastonbury-t. Iszonyat sok ember volt rájuk kíváncsi, a Mogwai meg az Arcade Fire meg le van sajnálva ezek után, csak égették magukat fölöslegesen. :)
Idézet
 
 
+2 #15 Simple 2014-06-30 13:34
Ez lehet, hogy furcsán fog hangzani, de aki folyamatosan turnézik/dobol, az nem tud gyakorolni. És valószínűleg azt is gondolja, hogy ha ez ment tegnap, ma is menni fog. Aztán amikor végre pihenhet, eszébe jut, hogy nem lenne rossz elmenni kicsit tanulni, gyakororolni... ááá de az nem pihenés... és minden marad a régiben. Ami meg hosszú távon azt eredményezi, hogy egyre romlik a helyzet, hisz a szinten tartáshoz is gyakorolni kéne. (Megjegyzés: a gyakorlás semmiképpen sem az, amit rutinból tud hozni az ember, hanem kihívásokat állítani magunk elé, és azokat addig nyüstölni, amíg nem mennek jól.)
Idézet
 
 
+4 #14 queensryche999 2014-06-29 23:07
Larssal kapcsolatban pedig néha tényleg túlzásba esnek a nyilatkozók és a kommentelők is. Belenéztem a Glastonbury koncertbe és amint megláttam Larsot, egyből elmorzsoltam egy félmosolyt. Nem a zene miatt. Azt épp, hogy elkezdték. Az erősen kopaszodó zenész lófarokba kötött haja váltotta ki, de nem úgy, ahogy gondolnátok. Nehéz ezt jól megfogalmazni, de benne van minden, amit tisztelek benne. Nyilván pontosan tudja, hogy nem néz ki valami jól, sőt sokak szemében "ciki". Lars viszont nem így gondolkodik. Még azt is el tudom képzelni, hogy szándékos tükörtartás ez: "légy, aki vagy, vazze, ne akarj megfelelni senkinek". És ezzel akkor át is
úsztunk a Metallica és annak zenéje témára. Lars gondolkodása és véleménye a Metallicaról gyakorlatilag ott van a hajában. Ami jelenleg hosszú, és ez remélem jó jel a zenére nézve. :)
Idézet
 
 
+4 #13 queensryche999 2014-06-29 22:51
Idézet - Vox:
"a zenekar azonban azt akarta, teremtsem meg a saját hangzásomat, a saját örökségemet. Azt akarták, butítsam le a dobtémákat, játsszak olyan szimplán, mint egy barlangi ember"

Most akkor azt akarták, hogy teremtse meg a saját világát, vagy hogy játsszon úgy, ahogy a zenekar akarja? :D


Szerintem arról beszélt, hogy az elődjét akarta követni, 'neki' akart megfelelni a komplex témákkal, a többiek viszont azt akarták, hogy divatos kifejezéssel élve adja magát, plusz egyszerűsítsen a zene érdekében - utóbbi gondolom simán egy új koncepció volt.
Idézet
 
 
+12 #12 bogar 2014-06-29 22:27
Azért az milyen gáz, hogy már lassan az számít lázadásnak, ha valaki méltatja a Metallica-t és annak tagjait!
Idézet
 
 
+7 #11 Sárvári Gábor 2014-06-29 21:30
Lars is komoly dalszerző! Majdnem minden dalban benne van a keze. James és ő ketten jegyzik a legtöbb dalt. Ilyen téren nem is volt vele gond, mert még most is tudja mitől döglik a légy ha zeneszerzésről van szó. Szerintem egy jó producer lenne, mert jó érzéke van a dalok formálásához. De az hogy hova jutottak az nem csak a saját érdemük, mert a Q Prime Management zászlóshajója a Metallica. Szóval a zenéjük mellett az ő hathatós közbenjárásuk is legalább akkora szerepet kap a nagy egészben, mint a Metallica zenéje vagy a korai időkben a színpadi teljesítménye. Ez egy komoly gépezet, és ők négyen csak a jéghegy csúcsát képezik.
És igen, ilyen szempontból másodlagosak a képességei, mert mással kárpótolja őket. Így is tovább növelve a zenekart. Tehát a sikerhez vezető úton mindegy hogy milyen dobos, de én tartom azon véleményem hogy egy koncert kellős közepén viszont már nem mindegy. Mert ott vajmi keveset ér hogy ő egy ilyen izgága, minden lében kanál, szervezkedő emberke aki mindig megtalálja az utat a siker felé. Mert ott szerintem nem ez a lényeg. Zenekari tagkén biztos sokat kompenzál ezzel, de előadóként nem. De ez csak az én véleményem. A vélemény meg olyan mint a segglyuk. De ezt is tudjuk . . .
Idézet
 
 
+10 #10 Zsolti 2014-06-29 21:14
Halálosan lényegtelen, milyen dobos Lars. A korai időkben egyértelműen Lars volt a Metallica motorja és ez kulcsfontosságú volt addig, amíg James kellő önbizalomra tett szert. Lars nélkül a Metallica nem vált volna azzá, amivé lett - Lars nélkül nem is lett volna Metallica, még a nevet is ő "kunyizta el". James dalszerzői tehetsége mellett Lars nyomulása, szervezkedése kellett ahhoz, hogy ekkora zenekar legyen belőlük. (Meg sok szerencse és kitartás.)
Szóval mondom, Lars dobosi kvalitásai simán másodlagosak.
Idézet
 
 
+1 #9 Sárvári Gábor 2014-06-29 20:18
Nem tudása meg technikája, rutinja van rengeteg. Pár ezer koncertet ledobolt már, meg gondolom rengeteg óra a próbateremben meg a stúdióban. De amit itt hallasz azt rutinból nyomja. Nem azért mert felkészült és naprakész dobos.
Idézet
 
 
+3 #8 ADIZS 2014-06-29 20:11
Asszem sokan szeretnének itt annyira nem tudni dobolni mint Lars :P
Idézet
 
 
-1 #7 Violent Coercion 2014-06-29 19:19
Idézet - a.75:
https://www.youtube.com/watch?v=aOpFwenbV3o&app=desktop
Glastonbury

nevetseges. ket perc utan kikapcs.
Idézet
 
 
+2 #6 Sárvári Gábor 2014-06-29 19:03
Idézet - Vox:
"a zenekar azonban azt akarta, teremtsem meg a saját hangzásomat, a saját örökségemet. Azt akarták, butítsam le a dobtémákat, játsszak olyan szimplán, mint egy barlangi ember"

Most akkor azt akarták, hogy teremtse meg a saját világát, vagy hogy játsszon úgy, ahogy a zenekar akarja? :D


Bazzeg tényleg! Ahogy elolvastam koppant egyből.
Idézet
 
 
+15 #5 Vox 2014-06-29 11:46
"a zenekar azonban azt akarta, teremtsem meg a saját hangzásomat, a saját örökségemet. Azt akarták, butítsam le a dobtémákat, játsszak olyan szimplán, mint egy barlangi ember"

Most akkor azt akarták, hogy teremtse meg a saját világát, vagy hogy játsszon úgy, ahogy a zenekar akarja? :D
Idézet
 
 
+4 #4 a.75 2014-06-29 09:54
https://www.youtube.com/watch?v=aOpFwenbV3o&app=desktop
Glastonbury
Idézet
 
 
+13 #3 mrataxi 2014-06-29 09:44
Tök mindegy, Larson már élete végéig rajta marad ez a bélyeg, ami viszont nem fog hatalmas tömegeket megakadályozni abban, hogy elmenjenek a Metallica koncertjeire, vegyék a cuccaikat, satöbbi.
Idézet
 
 
+4 #2 zebraman 2014-06-29 09:26
Idézet - a.75:
Hát, ez igazán magas labda! :D


Az ám! Mások majd bővebben is kifejtik, én csak velősen:

1. a dobos elsődleges feladata a dobolás, nem a bohóckodás

2. már a régi bootlegeken is hallani, hogy spórolja el a "komolyabb" témákat Lars
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Slipknot - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.