Shock!

április 20.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Rockzenészekről elnevezett ősállatok kiállítása nyílt Dániában

0614fossilsHeavy metal és punk fosszíliák címmel nyílt kiállítás a dániai Faxe egyik múzeumában, amelynek lényege, hogy kizárólag olyan őskori állatmaradványokból áll, amelyeket felfedezőik rockzenészekről neveztek el. A tárlat június 9-ei megnyitóján az egyik érintett, King Diamond is tiszteletét tette.

A Heavy metal és punk fosszíliák kiállításon olyan leleteket lehet megtekinteni, mint a kallopron kilmisteri, a masikasurus knopfleri vagy a megnyitón is jelen lévő King Diamondról elkeresztelt kingnites diamondi nevű tengeri féreg, amely hozzávetőlegesen 420 millió évvel ezelőtt élt a világ óceánjaiban. Más őskori leleteket az AC/DC, a Bad Religion, a Sex Pistols és a Ramones tagjairól neveztek el a felfedező paleontológusok. A kiállításon egyébként nem kizárólag ezeket lehet megtekinteni, hanem betekintést nyújtanak a rendezők abba is, kiknek a neveit viselik az ősi élőlények. A bemutató egyik szellemi atyja, Dr. Mats E. Eriksson (a képen Kinggel, háttérben a kingnites diamondival), a lundi egyetem paleontológiai tanszékének munkatársa először 2006-ban került be a lapokba, amikor a Motörhead frontembere után kalloprion kilmisterinek keresztelt egy 428 millió évvel ezelőtt élt tengeri férget. A kingnites diamondi felfedezése szintén őt dicséri.

„Hihetetlen megtiszteltetés volt számunkra, hogy King Diamond eljött és részt vett a megnyitó fogadáson", mondta az ünnepélyes eseményről a múzeum kurátora, Jesper Milàn. „Szerencsére nagyon elégedett volt a kiállítással, és nagyon tetszett neki a kingnites diamondi életnagyságú modellje is. Azt mondta, a maga nyers brutalitásában igazán metalosan néz ki."

A kiállítás egészen év végéig látogatható a faxei múzeumban.

Címkék:

 

Hozzászólások 

 
+5 #1 emberfia 2013-06-14 11:14
Egy kis helyesbítés: a fajok latin nevének első szavát (nemzetségnév) mindig nagybetűvel írjuk! Csak a másik felét (fajnév) írjuk kicsivel.
Amúgy nem ritkaság a dolog, sporolókról is elneveznek fajokat, pl. Boris Beckerről egy ma is élő tengeri csigát
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_organisms_named_after_famous_people

Ennek állítólag olyan oka is van, hogy a fajleíró expedíciókhoz sokszor kell szponzorokat találni, ezért fordulnak hírességekhez. A támogatásért cserébe pedig az új fajt róluk nevezik el (persze biztos nem minden esetben így van, de van ilyen is).

üdv
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Watch My Dying - Gödöllő, Trafó, 2003. május 23.