Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Régóta szerettem volna olyan lemezt készíteni, ahol szabadjára engedhetem a black és death metalos hatásaimat”

Rivers Ablaze néven indított szólóprojektet Kertész Márton gitáros, akit a közönség a Special Providence soraiból ismerhet. Az anyag máris meghallgatható, és több neves vendég is felbukkan a dalokban.

1228riversablaze

A zenekar Bandcamp-oldalán egy ideje már hozzáférhető, kilenc szerzeményt tartalmazó Blood Canvas című bemutatkozó albumon szerteágazó, többek között progresszív és black metal hatásokat ötvöző, izgalmas zene hallható, ami garantáltan sok felfedeznivalót tartogat majd a kuriózumukra nyitott hallgatóknak. Az anyag elkészítésében énekesként a Sear Bliss frontembere, Nagy András közreműködött, rajta kívül pedig olyan vendégek bukkanak fel, mint Cséry Zoltán, a Special Providence korábbi billentyűse, Knapp Oszkár, a Wrong Side és a Grizzly énekese, valamint Marek „Ashok" Šmerda, a Cradle of Filth gitárosa.

Marci így beszélt a Rivers Ablaze létrejöttéről, és az első lemez megszületéséről: „Régóta szerettem volna egy olyan lemezt készíteni, ahol szabadjára engedhetem a black és death metalos hatásaimat, ahol teljesen szabad a kezem, és nincsenek megkötések. Ez az extrémebb zenékhez vonzódó alkotói énem a Special Providence idején is felbukkant néha, de azért az alapvetően egy másféle zene, és ott értelemszerűen négy ember munkája nyomán alakult ki az összkép. Ezúttal valami olyasmi volt a célom, ahol alapjaiban én határozom meg a koncepciót és a zenei világot. Nem feltétlenül arról van szó, egy írni akartam egy black metal lemezt, de úgy éreztem, itt az ideje, hogy ezeket a hatásaimat is megmutassam, vagy ha úgy tetszik, én is hozzátegyem a magam fejezetét azokhoz a műfajokhoz, amelyek hatással voltak rám egészen azóta, hogy zenélni kezdtem. Blood Canvas ebben az értelemben egyfajta összefoglalása ezeknek az inspirációknak. Ennek megfelelően kifejezetten sokrétű az anyag, hiszen ugyanúgy előfordulnak rajta blastbeates, régi vonalas black metal témák, mint ikergitáros harmóniák, vagy finomabb, tiszta gitáros részek."

„A lemez nagyjából egy éven át készült, bár a tempó nem volt feszített. A dalokat 2019 januárja és 2020 márciusa között írtam, a felvételek legnagyobb része, tehát a gitár- és a basszusgitár otthon készült, 2020 tavaszával bezárólag. Ekkortájt jött a képbe énekesként András. Csobi, azaz Csobánczi Péter, aki a Black Canvas keveréséért is felelt, javasolta, hogy kérdezzem meg őt, én pedig azonnal jó ötletnek találtam. Annak idején rongyosra hallgattam a Phantoms meg a Pagan Winter kazettáimat, nagy hatással voltak rám. András Szombathelyen énekelte fel a saját részeit Scheer Max Viktor producerkedése mellett, a keverés és a master pedig Budapesten, a TrashHill stúdióban készült, ahogy már szóba került, Csobánczi Péter vezetésével. András énekel szinte az egész lemezen, de rajta kívül is van néhány vendég: Knapp Oszkár, aki a Wrong Side és Grizzy soraiból lehet ismerős, szintén énekel egy versszakot az Into Deepest Depth című dalban. Több számban közreműködik billentyűs hangszereken Cséry Zoltán barátom, a dobszólamokat Budai Bélának köszönhetjük, illetve van egy nemzetközi hírű vendég is, Marek Ashok Šmerda, a Cradle Of Filth gitárosa, aki két vendégszólót játszik a The Infinite Corridor című dalban, vele a Special Providence egyik korábbi turnéján ismerkedtünk össze."

riversablaze_cNagy András, a Sear Bliss énekese így fogalmazott a Blood Canvas kapcsán: „Nem túl gyakoriak az ilyen vendégszerepléseim, és mivel Marci egy nagyon sűrű időszakban keresett meg, nem is tartottam valószínűnek, hogy részt tudok majd venni a munkában. Aztán elküldte a lemezanyagot, ami valamit megnyitott bennem, hiszen már a demó is nagyon komoly volt. Marciról tudni kell, hogy nagyon kreatív, szóval ezt aztán elég hamar követték a már felvett, keverésre kész dalok. Ebben a változatban, ha lehet, még jobban megfogott a zene, még jobban kijöttek a témák és a hangulatok. Pontosan emlékszem a pillanatra, amikor magamban igen mondtam a közreműködésre. Épp autóval mentem valahová, reggel volt, hallgattam a dalokat, és egyszer csak megszólalt annak a számnak a középrésze, ami végül a Genuine Delusion címet kapta. Akkor éreztem úgy, hogy ha ilyen témák lesznek a lemezen, akkor ebben részt kell vennem! Nagyon emlékezetes, meghatározó momentum volt. A vokálszólamokon Régi Sear Bliss-es szokás szerint Scheer Viktor vezetésével dolgoztunk, két hosszú napon át a zenekar próbatermében, és minden túlzás nélkül ez lett az egyik legjobban elkapott énekfelvételünk, pedig megjártunk már néhány stúdiót együtt az utóbbi évtizedekben. Jellemző, hogy az említett dalban a tiszta énekes részt az utolsó utáni pillanatban vettük fel: már pakolt össze Max, amikor eszembe jutott, hogy ide kéne még valami. Nem először fordul elő velem, hogy egy ilyen spontán ötlet lesz az egyik kedvencem az anyagon, és természetesen most is így lett!"

A digitális formában már megjelent Blood Canvas kiállítását illetően is különleges alkotás, hiszen a zene hangulatát tovább erősítő borítófestmény története sem mindennapi. „A lemezborító anyai nagyapám, Saly-Németh László festőművész alkotása. Ő élete jelentős részében sclerosis multiplexben szenvedett, ennek ellenére hatalmas mennyiségű művet hagyott az utókorra. A betegség következtében voltak olyan időszakai, amikor részlegesen elveszítette a látását, a borítón látható festmény is egy ilyen sötét, depressziós korszakában készült. A kép megszületésének körülményeit tekintve akár Goya híres fekete festményeivel is párhuzamba állítható, amelyeket akkor festett, amikorra már csaknem teljesen megsüketült. Úgy gondoltam, ez a kép történetét és hangulatát illetően is tökéletesen illik a lemezhez, annál is inkább, mert nagyapám Szombathelyen született, és a lemez András szereplése miatt ehhez a városhoz is kötődik valamilyen szinten. Nem akarom azt mondani, hogy véletlenek nincsenek, de azért érdekes egybeesés."

A Blood Canvas néhány hete már meghallgatható és letölthető a Rivers Ablaze Bandcamp-oldaláról, a fizikai kiadással kapcsolatban több kiadóval folynak a tárgyalások itthon és külföldön. A projekt története természetesen nem ér véget a bemutatkozással: nagyrészt elkészült már a következő lemez zeneanyaga, amelyen a debütalbum jellegzetességeit megtartva még progresszívebb megoldásokkal találkozhat majd a közönség. Ráadásul előbb-utóbb élőben, hiszen a zenekar a járványhelyzet reménybeli normalizálódása után koncerteket is tervez, amelyekhez már a színpadi tagság is körvonalazódni látszik.

 

Hozzászólások 

 
#1 tónyó 2020-12-29 12:23
Elsőre elég jónak tűnik.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2013. július 9.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Accept - Budapest, Club 202, 2011. február 2.