Shock!

április 20.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Opeth: Goblin, szomorú ballada és skizofrénia az új dalokban

Még csupán embrionális állapotban vannak a következő Opeth lemezre szánt dalkezdemények, de Mikael Åkerfeldt gitáros/énekes egy interjúban részletesen mesélt a friss ötletekről. Az album megjelenése 2014 előtt biztosan nem várható.

„Nem igazán tudom, ezek közül mi kerül majd fel a lemezre, de jelenleg három ötletkezdeményem van”, fejtegette Åkerfeldt a Brutalotopiának. „Turnézás közben csiszolgattam őket, ami egyébként nem feltétlenül jellemző rám, mert általában szeretek tiszta lappal belefogni a dalszerzésbe. De most sikerült jól haladnom velük. Ez nagyjából 25-30 perc zenét jelent és három számot, vagyis elég hosszúak. Az egyik munkacíme Goblin, és úgy hangzik, mint a Goblin zenekar, amolyan tribute ez feléjük. A második dal egy ’70-es éveket idéző ballada, erősen vokális nóta, nincs benne semmiféle szupertechnikás riffelés, simán csak egy erős énekdallam, és elég szomorú a megszólalása. Ezek mellett pedig van egy mindenféle részt magába olvasztó számom is. Egymás tetejére dobáltam benne a riffeket, a hangszerelési megoldásokat, és a végén tényleg mindent egybesűrítettem rajta. Mára már kinőttem ezt a fajta zeneszerzést, mert az első két albumon írtam ezzel a módszerrel, és utána le kellett állítanom magam, kicsit csinosítani, lekerekíteni a széleket. Aztán egyszer csak azt kérdeztem magamtól: miért is? Legyen csak ez a dal skizofrén, kicsit olyan nem-zavar-sok-vizet-de-nekem-tetszik típusú szám. Ez is nagyon hosszú, súlyosabb a Heritage világánál, több benne a riff, és nincs alaptémája. Több téma van benne, de visszatérő, állandó motívum nincs. Amikor az egyiknél azt hinnéd, az lesz az, eltűnik és átadja a helyét a következőnek. Olyan fiatalos az egész. De még sokat kell rajta dolgoznom. Ezek mellett pedig természetesen tonnányi további ötlettel rendelkezem, amiket feldemózok majd, ha befejeztük a koncertezést.”

Fredrik Åkesson gitáros pár hete egy interjúban azt mondta, hogy az Opeth új lemeze bizonyos szempontból lendületesebb lesz az előzőnél. A csapat egyelőre még nem döntötte el, hogy ismét Steven Wilsonnal dolgozik-e majd az albumon, a következő hónapokban még csak a dalokat pofozgatják. A jelenlegi tervek szerint a végső felvételeket valamikor szeptember végén kezdik majd meg, az azonban gyakorlatilag biztos, hogy az anyag csak 2014-ben jelenik meg.

 

Hozzászólások 

 
+1 #1 Brock Samson 2013-06-12 11:37
Korabban is sejtettem, hogy azert legalabb reszben vissza fognak kanyarodni a korabbi evekhez. Szamomra a Heritage is egy gyongyszem, de erezheto rajta, hogy kisse eroltetetten probaltak elhagyni a death metalt, pedig egyes szamok elviseltek volna az arany kozeputat (raadasul eloben kemenyebben is jatszak oket).
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.