Shock!

március 29.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Nem hiszem, hogy újabb húsz évnél hamarabb elkészülne egy következő album”

0421sabs Nem túlzás kijelenteni, hogy a 2013-as év – Jeff Hanneman halála mellett – elsősorban a Black Sabbath visszatérésének éveként vonul majd be a rocktörténelembe. A Classic Rock magazin alapos évvégi interjút készített a zenekarral, amelyben egyben az esetleges folytatásra is kitértek.

„Tudod mit? El sem akartam hinni”, válaszolta a lap kérdésére Tony Iommi, amikor arról kérdezték, sejtette-e, hogy a 13 lemez készítése közben Ozzy Osbourne ismét inni és drogozni kezdett. „A házamban dolgozott ő is, és semmit sem vettem észre az egészből. Mint ahogy egyikünk sem. Tényleg baromi jól titkolt mindent! Aztán amikor Sharontól megtudtam, le is sokkolt rendesen a dolog… Nem akartam elhinni, hogy megint piálni kezdett, semmiféle jelét nem láttam ennek: mindig időben érkezett, próbáltunk, zenét írtunk, semmi jelét nem láttam annak, hogy esetleg inna. Ötven éve ismerem őt, szóval rá kellett volna jönnöm, de nem jöttem rá.” „Tényleg jól titkolta”, tette hozzá Geezer Butler. „Az megfordult a fejemben, hogy baromi sokat beszél – őszintén szólva néha megőrültünk tőle, annyit dumált –, de betudtuk ezt az album feletti izgatottságának. Bármikor ittam egyet, azt kérdezte: ó, csak nem másnapos vagy? És közben mindenfélével foglalkozott. De az biztos, hogy a teljesítményén nem hagyott nyomot a dolog, jobban tudtunk együtt dolgozni, mint valaha. Nekünk csak Sharon mondta el utólag, amikor Ozzy már elvonóra ment.”

Az interjúban természetesen Bill Ward is szóba került. „Nem beszéltem vele mostanában, de őszintén szólva nem is tudom, hogyan érhetném el, mert megváltoztatta a telefonszámát. Tudom, hogy az emberek nem értik, miért nem beszélünk, de ez nem ilyen egyszerű. Csak úgy tudom elérni Billt, ha írok egy emailt a titkárának, aki aztán beszél vele, nem csak felkapom a telefont és felhívom… Nemrég egyébként írtam neki egy emailt, mert kórházba került és nem volt jól, de eddig jutottunk. Szeretnék vele beszélni, hiszen nagyon régóta barátok vagyunk, de mostanában nem történt meg a dolog.” „Én meg eleve nem beszélek senkivel telefonon, mivel sosem volt otthon telefonunk, és ezért szörnyű telefonáló vagyok. De váltottam pár emailt Bill-lel, csak hogy tudjam, hogy van”, mondta a basszer. „Nagyon szeretjük őt, baromira jó lett volna, ha tudunk vele dolgozni, mert az az igazi Sabbath, ha mind a négyen ott vagyunk. De megpróbáltuk, nem ment, és ilyenkor tovább kell lépni. Ha beszélünk, nem is említem neki a lemezt vagy a turnét.”

Noha az utóbbi hónapokban többször is elhangzott, hogy a Black Sabbath esetleg készítene még egy lemezt, a mostani beszélgetésben a tagok ismét bizonytalanabbnak tűntek a kérdésben. „Még nem beszéltünk erről, de nem tudom, helyes lenne-e”, mondta Iommi. „Isten tudja, micsoda várakozásokkal kellene szembenéznük legközelebb… Annyira aggódnék a fogadtatás miatt, hogy talán még egy szívrohamom is lenne közben! A 13 elkészítése nagyszerű, emlékezetes élmény volt, szóval ha ez az utolsó fejezet, boldognak kellene lennünk. De ki tudja. Nem hinném, hogy reménytelenek lennénk. Ennek a zenekarnak a története arra biztosan megtanított, hogy sose mondjam azt, hogy soha.” „Számomra ez az egész most szépen rendezte a helyzetet”, vallotta be Geezer. „Ha készítenénk még egy albumot, annak szerintem nem lenne meg ugyanez a hangulata. És mivel ez a mostani ennyire jól fut, a következőnek tényleg mindenhol listavezetőnek kellene lennie, hogy az emberek ne tekintsenek rá kudarcként…”

A konklúziót azonban alighanem Ozzy vonta le a legplasztikusabb formában: „Meglátjuk, mi történik. Tizenöt-húsz éve ígérgetünk egy új lemezt, és ilyen hosszú idő alatt állt össze ez a mostani is. Fogalmazzunk úgy: nem hiszem, hogy újabb húsz évnél hamarabb elkészülne egy következő…”

A Black Sabbath december 7-ei prágai koncertjéről itt olvashatsz.

 

Hozzászólások 

 
+1 #5 Flagellator1974 2013-12-19 23:40
Az "elintézlek" jelen esetben azt jelenti, hogy nem csak egy kézlegyintés a hülyeségedre adott válasz, hanem próbálok érvelni is. Az előjelekre én is magasról teszek.
Szerintem neked fogalmad sincs, miért írtam azt, hogy nem 1970-ben vagyunk... De megpróbálok segíteni, hátha nem vagy egészen menthetetlen:

"az igazi sabbath az úgyse ez a legújabb album..." Ezzel ugye azt akartad mondani, hogy nem ez a legjobb lemezük...?

Ha mondjuk válaszolsz erre, kérlek mellőzd a fölényeskedést, mert neked az nem áll jól.
És tanulj meg helyesen írni.
Idézet
 
 
-1 #4 kmaker 2013-12-19 19:09
Elhiheted, hogy nekem aztán hót mindegy, hogy ki minuszol, meg nem minuszol. "Nem intézlek el" ajjaj, akkor azt hiszem nagy mázlista vagyok, megmenekültem...
Aki nem ért egyet a véleményemmel, az szerint ez az igazi sabbath? IQ huszárok...
Idézet
 
 
+3 #3 Flagellator1974 2013-12-19 17:47
"az igazi sabbath az úgyse ez a legújabb album..."

Nem 1970-ben vagyunk, hanem 2013-ban. Ha még így sem kapnál a fejedhez, akkor itt egy idézet tőlem: "Sokan még fingani sem tudnak (ilyen idősen) egy becsületeset, és lehet hogy halottak is már, ők meg idetettek egy 9-10 pontos kis lemezt." Látod, nem intézlek el csak egy fölényes kis mínusszal, próbálom megmagyarázni a dolgokat.
Idézet
 
 
+5 #2 Vanishpower 2013-12-19 15:20
Azért mekkora lenne, hogy 20 év múlva, 85 évesen tolják a metált és világ körüli turnéra mennek :D Szerintem még bennük lenne az is :)
Idézet
 
 
-12 #1 kmaker 2013-12-19 14:52
az igazi sabbath az úgyse ez a legújabb album...
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Stratovarius - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.

 

Wackor - Budapest, Wigwam, 2005. március 18.