Shock!

május 03.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Nagy nevek tisztelegnek a Metallica fekete lemeze előtt

All-star tribute album készül a Metallica fekete albumának huszadik születésnapja alkalmából. Egyelőre nem tudni, pontosan milyen résztvevőkkel és kinek a gondozásában kerül majd forgalomba az anyag, de az már biztos, hogy a Devildriver szerepel a feldolgozók sorában.

Dez Fafara (a képen) és groove/extrém metal bandája Mark Lewis producerrel rögzítik a Holier Than Thou-t a tribute-ra, de a többi résztvevő nevét egyelőre nem tudni. A Kerrang! magazin 2006-ban, a Master Of Puppets megjelenésének huszadik évfordulóján már mellékelt egyik akkori száma mellé egy tribute-ot a teljes lemezanyag újrajátszott változatával, a szereplők között a Machine Headdel, a Triviummal, a Bullet For My Valentine-nal, a Mastodonnal, a Chimairával vagy a Funeral For A Frienddel. Nem kizárt, hogy ezúttal is valami hasonlóról lehet szó, a pontos részletek bizonyára hamarosan kiderülnek.

A Metallica cím nélküli – vagy Metallica című, ahogy tetszik – lemeze 1991. augusztus 13-án jelent meg, és az azon év májusa óta eltelt időszak legkelendőbb albumának számít az Egyesült Államokban. Ekkor indították be Amerikában a korábbiaktól eltérően már elektronikus alapokon nyugvó Nielsen SoundScan szisztémát, melynek alapján összeállnak a heti, havi és éves hivatalos toplisták. Az amerikai lemezcégek szövetsége, a RIAA (Recording Industry Association Of America) a SoundScan rendszer számai alapján osztja a gyémánt-, platina- és aranylemezeket is. A fekete album 2009-ben hagyta le Shania Twain 1997-es Come On Over lemezét a SoundScan-korszak legnagyobb példányszámban elkelt kiadványa címért folytatott vetélkedésben, és azóta is megőrizte elsőségét. Lars Ulrichék legsikeresebb albumát megjelenése óta összesen 15.672.000 példányban vették meg az Egyesült Államokban. A világviszonylatban mért eladásokról nem áll rendelkezésre hasonló pontosságú összesített adat, az utolsó 22 millió példányról szól, az azonban irreálisan alacsony, az anyag feltételezhetően legalább 30 millió ember polcán áll ott valamilyen hivatalos formátumban.

Megjelenésének huszadik évfordulóján, augusztus 13-án a Klasszikushock rovatban természetesen mi is írunk majd minden idők egyik legfontosabb rock/metal lemezéről.

 

Hozzászólások 

 
+1 #1 kamikaze 2011-06-10 10:01
Ma már talán ,,középszintű" banda a 'talicska (de persze kérdéses, hogy milyen kritériumok alapján), az viszont megkérdőjelezhe tetlen, hogy két évtizeddel ezelőtt még bizony igencsak topon voltak. És a ,,fekete lemez" nagyon is hallgatható, az utolsó igazán jó lemeze a bandanák. Azóta persze eladták magukat a show biznisznek, és évekig le se szarták azokat a metál rajongókat, akik valójában a trónra emelték őket, de ez már más kérdés. Sokan persze ezt nem felejtik el egykönnyen nekik, így még adósak egy-két olyan lemezzel, amivel a régi thrasherek szemében is visszanyerhetik a hitelességüket.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Treatment - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Marty Friedman - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Sodom - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Wackor - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.