Shock!

április 29.
hétfő
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Mozgó célpontra lő a Soundgarden

Július első napjaiban beindult a Soundgarden másfél évtized óta első komplett amerikai turnéja, de a zenekar közben folyamatosan dolgozik az új lemezen is. Chris Cornell énekes a The Wall Street Journalnak azt mondta: mind a dalszerzés, mind a koncertezés teljesen görcsmentesen halad.

„Olyan ez, mint két különböző kalapot viselni", magyarázta Chris az új dalok írása és a régiek élő eljátszása közötti eltérést. „Tizenkét év szünet után jóval kevesebb feszültséggel jár próbálni egy koncertre, mert tudod, hogy úgyis menni fog, a dalok adottak és így tovább. Egy új album megírása azonban olyan tevékenység, ahol már a személyes kapcsolatok is belépnek a képbe. Szerencsére ebből a szempontból mindig is remekül működtünk, mindenki nyitott a másik ötleteire. Ha viszont új zenét írsz, mindig ott táncolnak körülötted a kérdőjelek. Mit jelent ez? Kik vagyunk manapság? Remélhetőleg a válaszok ott rejlenek a nótákban..." Cornell egyelőre abszolút elégedett az elkészült témákkal. „Az anyag nagyon hű a Soundgarden múltjához abban, hogy semmi máshoz nem lehet hasonlítani", fogalmazott.

Chrisnek saját bevallása szerint egyáltalán nem jelent problémát negyvenesként agresszív és súlyos zenét játszani. „Nem érzem úgy, hogy a dolgok forrása megváltozott volna. Ahogy az ember öregszik, bizonyos meggyőződései módosulhatnak, de alapvetően csak még nyitottabb leszel mindenre. Ez a felnőtté válás, az öregedés elengedhetetlen része. Nem hinném, hogy a zenét mindez szükségszerűen érintené. Számomra kiemelten fontos, hogy a szöveg mindig passzoljon a zene által közvetített érzésvilághoz, tehát nem arról van szó, hogy felveszek egy szerepet. Sokkal inkább hallom a hangot, ami a zene legmélyén él."

Az interjúban rákérdeztek arra a kényes pontra is, hogy nem nehéz-e elénekelni a régi lemezek brutálisan nehéz témáit, Cornell azonban nem jött zavarba. „Igazából folyamatosan igyekeztem alkalmazkodni a régi nótákhoz az évek során, ez soha nem maradt abba. Bármelyik nehéz rész ma is nehéz, ha élőben el kell énekelnem. Leginkább azt szeretem, hogy megvan a lehetőségünk nemcsak felemelkedni a régi dicsőséghez, de alaposan felfedezni azt is, mit lehet kiváltani ezekkel a nótákkal egy koncerten. Folyamatosan gondolkodtam azon, vajon létezik-e jobb út elérni ezt a hatást. Olyan ez, mint egy mozgó célpont: a dalok a saját, önálló életüket élik."

A csapat az alábbi igen alapos műsorral nyomul az amerikai bulikon:

01. Black Rain
02. Searching With My Good Eye Closed
03. Spoonman
04. Gun
05. Rusty Cage
06. Blow Up The Outside World
07. Let Me Drown
08. Jesus Christ Pose
09. My Wave
10. The Day I Tried to Live
11. Outshined
12. Beyond The Wheel
13. Fell On Black Days
14. Ugly Truth
15. Burden In My Hand
16. Superunknown
17. Black Hole Sun
18. 4th Of July
---
19. Face Pollution
20. Like Suicide
21. Slaves & Bulldozers

A Soundgarden klasszikus Superunknown lemezéről itt írtunk.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

King 810 - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2015. február 5.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.