Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Mondj egyetlen zenekart, amelynek a tagjai a húszas éveikben járnak, és arénákat töltenek meg!”

A rock- és metalszíntér, illetve a zeneipar általános állapotáról beszélt egy friss interjúban Steve Kudlow, azaz Lips, az Anvil frontembere. A csapat új albuma, a Legal At Last jövő hónapban jelenik meg.

1207anvil

A The Classic Metal Show mikrofonja előtt fejtette ki véleményét a rockszíntérről Steve „Lips” Kudlow, az Anvil frontembere. Lipsnek nekiszegezték a kérdést, hogy szerinte lesznek-e még arénákat megtöltő metalcsapatok, amelyek a jövőben átvehetik a Metallica, az Iron Maiden és a Judas Priest helyét, ha utóbbiak felhagynak a koncertezéssel. „Nem”, felelte Steve. „Az ilyesmi el fog tűnni, nincs meg hozzá a megfelelő infrastruktúra. Ha a jelenlegi korszak befejeződik, ennek vége, ennyi volt. Mondj nekem egyetlen zenekart, amelynek a tagjai a húszas éveikben járnak, és arénákat töltenek meg! Nem tudsz ilyet, egy sincs. Nem olyan a helyzet, mint harmincöt-negyven évvel ezelőtt, amikor az Iron Maiden meg a Judas Priest arénákat töltött meg, és a húszas éveikben jártak. Manapság nem létezik ilyesmi, eltűnt.”

Lips szerint nincs ma már igazi lemezipar sem, de azért el lehet lenni a zenélésből. „A jogdíjakban valóban nincs igazi pénz, de ha az ember koncertezik, és árulja a merch-termékeket, akkor azért meg tud élni. A zene mára arra van, hogy hirdesd vele a pólóidat... De ezen túlmenően nincs benne üzlet, hiszen minden a streaming körül forog. Fizikai mennyiséget gyakorlatilag csak a vinylből értékesítenek, de akik ezeket veszik, azok inkább csak gyűjtik, mintsem hallgatnák őket. Ha zenét akarsz hallgatni, jobban jársz, ha CD-t használsz, fájlokat készítesz vagy letöltöd. Így hozzájuthatsz a legmagasabb minőségű hangfelvételekhez, de nézzünk szembe a tényekkel: a vinyl nem tartozik ide. A CD és a digitális hangtechnika nem ok nélkül jött létre. Ezt sokan előszeretettel vitatják – egész nyugodtan megtehetik. Nem engem kell meggyőzni, hanem a tudósokat, akik kitalálták, hogyan kell a 20 és 20 ezer hertz közötti hangtartományokat tökéletesen visszaadni. Majd utána állítsd nekem, hogy a vinyl is képes erre, én meg majd mondom, hogy nem… Ez tudományosan bizonyított tény, és ennyi. Mindenki azt gondol, amit akar, és azt mond, amit akar, de ez pusztán vélemény marad, mert nem tényeken alapszik.”

anvil_cA február 14-én érkező Legal At Last lemez dallistája az alábbi:

01. Legal At Last
02. Nabbed In Nebraska
03. Chemtrails
04. Gasoline
05. I'm Alive
06. Talking To The Wall
07. Glass House
08. Plastic In Paradise
09. Bottom Line
10. Food For The Vulture
11. When All's Been Said And Done
12. No Time

A Nabbed In Nebraskához készített videó máris megtekinthető. A kiadó az AFM lesz.

 

Hozzászólások 

 
#7 zoli 2020-01-31 20:53
Egy jó hifi/high end cucc csodákra képes. Szóval a vinyl is tud qrva jól tud szólni. Furcsa hogy éppen egy egy old school heavy banda énekese ekézi a vinylt. Pedig nekem is van pár Anvil LP itthon a polcon, de nem érzek késztetést hogy megváljak tőlük...
Idézet
 
 
#6 frontiers 2020-01-31 06:25
Én vinyl és vinyl közt is hallok különbséget. Az elmúlt pár évben elkezdtem őket gyűjteni itthon (és hallgatni is) és már olyan 100 db környékén járok. Egy a 80-as évekből származó lemez messze jobban szól, mint egy újranyomott társa. Konkrétan egy Peter Gabriel lemez (a So) van meg két különböző nyomásban és brutális a különbség az eredeti javára.
Nekem lehet akármilyen tűéles is a mai technika, sehol sincs hangzásra az analóghoz képest.
Idézet
 
 
#5 Venomádi 2020-01-30 18:53
Mintha amúgy a zenehallgató közönséget érdekelné akár, hogy meghallják-e még a frekvenciatarto mány két végét, amit amúgy átlagember nemigen hall már meg. Átlagemberből meg sok van. Még több az olyan, aki keresztbe-kasul le is fossa, hogy nem topminőséget hall. Az átlagos háztartásban lévő hangrendszerekr ől nem is beszélve. Nem is értem hogy mi a lófaszról akar vitázni. Nem a vinyl miatt szar, ami ma van, sokan egyébként meg hallgatják is ezeket, pl. én is, amiket megveszek. Nem napi szinten, de nem is dísznek van.
Viszont akkor az Anvil lesz szíves ezentúl a vinyl kiadásokat elfelejteni.
Idézet
 
 
#4 Igor Igorovics 2020-01-30 16:40
Ez a digitális vs. analóg vita inkább ízlésbeli kérdés. Mármint az, hogy ki mit talál jobbnak. Nyilván számítógépekkel meg a folyamatosan fejlődő zeneszerkesztő programokkal tényleg klinikai sterilitású, kristálytiszta hangzást lehet csinálni, ez nem is kérdés. A helyzet viszont az, hogy sokaknak ez nem tetszik ill. bizonyos stílusoknak egyszerűen jobban áll az analóg hangzás. Pl. Doom/sludge dolgok. És az ,hogy kinek mi tetszik, az bizony erősen szubjektív, nem kimondottan tudományos dolog. Apropó tudósok! Annyira szeretem mikor valaki egy vitát azzal próbál megnyerni, hogy a tudósok kimutatták, bebizonyították stb... Évente több, mint 1 millió tudományos cikk jelenik meg átlagosan. Ezek egy része elkallódik, mert tök érdektelen, egy részét átírják egy-két éven belül, egy része cégek megrendelésére íródik, és ezért erősen egyoldalúan mutat be adott dolgot. Aztán van olyan is, hogy egy folyamatban lévő kutatásról hoznak le egy cikket, amiből nyílván nem lehet messzemenő következtetések et levonni. És persze végül, de nem utolsó sorban vannak nagy hatású, sokat hivatkozott cikkek. De ez csak egy szelete a tudományos életnek.
Idézet
 
 
#3 Kpkg 2020-01-30 12:01
#mindmeghalunk
Idézet
 
 
#2 Takács Attila 2020-01-30 11:35
Elkeserítő hogy már ezeket a régi arcokat is megvették és ilyeneket mond. Menyit fizettek neki?
Idézet
 
 
#1 Montsegur 2020-01-30 10:39
Nagyon kellemetlen alak. Teljesen igaza van abban, amit a metal jövőjéről mond...
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Symphony X - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

After All - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2007. július 11.