Shock!

április 26.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés
Shockmagazin

Meghalt Sebők János, a magyar rockújságírás egyik úttörője

0425sjÉletének 62. évében, hosszú betegség után április 20-án elhunyt Sebők János, az egyik első magyar zenei újságíró, számos rockzenei könyv és tanulmány szerzője, akinek legismertebb munkája minden bizonnyal a Magya-rock című kétkötetes gyűjtemény: utóbbi a kezdetektől a '80-as évek elejéig dolgozta fel a hazai könnyűzene történéseit.

Sebők János halálhírét a Musicpress tette közzé. Az újságíró a Magyarországon rendkívül későn kifejlődő zenei újságírás egyik nagy öregjének számított, aki folyamatos publikációi mellett számos könyvet is írt az évtizedek során: ezek közül a Beatlestől az újhullámig, az említett Magya-rock I-II. és a Kapuvári Gáborral közösen jegyzett, a Deep Purple-ről szóló kötet egyaránt komoly sikernek és hiánypótló műnek számított a maga idejében. A 2000-es években szintén képes volt feltűnést kelteni a Jávorszky Béla Szilárddal közösen írt, A rock története és A magyarock története című könyvekkel. Mindeközben folyamatosan jelentek meg írásai különböző lapokban, a Világ Ifjúságától kezdve a Popcornon, a 100xSzépen és a Népszabadságon át egészen a HVG-ig.

Sebők János temetése szülővárosában, Kunszentmártonban lesz május 4-én.

 

Hozzászólások 

 
+3 #4 Nagy Andor 2013-04-25 17:03
Nekem is Csepregi rémlik. A műsorvezető/bíró pedig az éppen országos hírnévre szert tenni igyekvő Friderikusz Sanyó volt.
Idézet
 
 
+3 #3 Draveczki-Ury Ádám 2013-04-25 15:07
Idézet - Nagy Andor:
Sebőknek amúgy volt egy legendás vitafórumos beszélgetése Erdős Péter (a kurva anyád) zeneipari pápával a Beatrice ügy miatt, azt is érdemes elolvasni.

Valóban, a Boksz című vitaműsor-sorozatban. Feró volt a szárnysegédje, Erdősé most hirtelen nem tudom, ki. Csepregi Éva talán? Majd otthon kikeresem. Az biztos, hogy nagyon rendben van az egész.
Idézet
 
 
+5 #2 Nagy Andor 2013-04-25 14:55
Tudomásom szerint valóban anyagi okok miatt nem lett semmi a harmadik kötetből, és - gondolom - már nem is lesz, bár lehet, hogy Jávorszky egyedül is megcsinálja majd, amit azért nem hinnék. A magyarock története viszont végig kész lett (I-II. kötet), azt is érdemes beszerezned. Meg persze a Beatlestől az újhullámig-ot is, ami abszolút kultkönyv volt a Magyar Népköztársaságb an, és a maga módján tényleg remek - még ha így utólag elolvasva elég sok tárgyi tévedés is van benne, de hát már az is hatalmas szó volt, hogy egyáltalán megjelenhetett.

Sebőknek amúgy volt egy legendás vitafórumos beszélgetése Erdős Péter (a kurva anyád) zeneipari pápával a Beatrice ügy miatt, azt is érdemes elolvasni.
Idézet
 
 
+7 #1 emberfia 2013-04-25 14:21
Nyugodjék békében!
Nagyon sajnálom, nekem 3 könyvem volt tőle: Rock a vasfüggöny mögött és A rock története 1-2. Nagyon vártam a folytatást, állítólag anyagi okok miatt nem jelent meg a harmadik kötet (erről tud esetleg valaki valamit?).
Mindhárom könyv (és nyilván a többi is) hihetetlenül részletes volt, a mai napig szívesen forgatom őket. Rengeteg munka volt bennük, az látszott.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hirdetés

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Suicidal Tendencies - Budapest, Zöld Pardon, 2012. július 11.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wendigo - Budapest, Rocktogon, 2007. április 29.

 

Wendigo - Gödöllő, Trafó, 2004. október 8.

 

Wendigo - Budapest, Pesti Est Café, 2004. május 15.