Shock!

március 19.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Meghalt Martin Birch, az Iron Maiden, a Deep Purple és a Black Sabbath legendás producere

71 éves korában elhunyt Martin Birch, a hard rock és a heavy metal fénykorának egyik legmarkánsabb produceregyénisége. A szakember elsősorban a Deep Purple és az Iron Maiden klasszikus korszakainak állandó munkatársaként ismert.

0810martinbirch

David Coverdale, a Whitesnake frontembere hozta nyilvánosságra a Twitteren Martin Birch elhunytának hírét. A hosszú évek óta nyugdíjba vonult producer/hangmérnököt 71 éves korában érte a halál, bővebb részleteket egyelőre nem tudni a történtekről.

Birch annak idején hangmérnökként kezdte pályafutását a '60-as évek végén Jeff Beck, a Fleetwood Mac és a Deep Purple oldalán. Utóbbiakkal különösen szoros munkakapcsolatot alakított ki, a klasszikus '70-es évekbeli érában minden egyes albumukon dolgozott, majd a hangmérnöki feladatok mellett az évtized derekán a produceri munkába is bekapcsolódott náluk. Személyesen is igen komoly hatást gyakorolt az elkészült lemezekre, ennek legékesebb bizonyítéka, hogy az In Rock album Hard Lovin' Man dalánál a Purple egyenesen ihletőként tüntette fel a borítón. Nem véletlen, hogy később Ritchie Blackmore is vitte magával tovább a Dio-korszakos Rainbow, illetve David Coverdale is a Whitesnake későbbi alapműveihez, amelyeket producerként és hangmérnökként is egyaránt Birch jegyzett. A Rainbow első anyaga, majd a Rising és a Long Live Rock'N'Roll mellett a Whitesnake-nél egészen a Slide It In albumig mindig ő ült a keverőpultnál.

A '80-as évek elejének két Black Sabbath-alapalbumán, a Heaven And Hellen és a Mob Ruleson szintén Birch dolgozott, de igénybe vette szolgálatait ekkoriban a Blue Öyster Cult és a Michael Schenker Group is. Ezt az évtizedet ugyanakkor már elsősorban az Iron Maidennek szentelte, akiknél az 1981-es Killersnél csatlakozott be a folyamatokba, és egészen a Bruce Dickinson hattyúdalának bizonyult, 1992-es Fear Of The Darkkal bezárólag összes klasszikus nagylemezüket producerként és hangmérnökként felügyelte. Utóbbi elkészülte után visszavonult az aktív stúdiómunkáktól.

 

Hozzászólások 

 
#3 Claudius Oltarimanus 2020-08-11 09:35
Nem tudom tervben van e de az életműve megérne egy nagyobb terjedelmű cikket.
Idézet
 
 
#2 Gábor 2020-08-10 16:01
A Mob Rules minden idők legjobb hangzású metal lemeze.
Mondjuk a Fear of the Dark elég gyengén szól, de ott a zenei anyag sincs topon.
R.I.P.
Idézet
 
 
#1 Joseph 2020-08-10 11:03
Fantasztikus zenészekkel alkotott imádnivaló lemezeket
Mai füllel hallgatva is tökéletesek.
Legyen neki könnyű a föld!!RIP..
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Voivod - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.

 

Wackor - Budapest, A38, 2004. szeptember 29.