Shock!

március 29.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Lehetsz a legnagyszerűbb gitáros, de ha a dalaid laposak, negyedóráig tudod lekötni az emberek figyelmét”

Közhelyszámba megy, hogy a mostani évek nem a rockzenéről és a gitárról szólnak. Nem látja ezt másképp Kirk Hammett sem, ám a Metallica gitárosa szerint mégis bárki könnyebben válhat ma jó hangszeressé, mint valaha.

metallica_k2019_04

„Nem vagyok zenei sznob, és nem szeretnék rosszakat mondani más zenei stílusokról", szögezte le a Guitar Worldnek adott interjújában Kirk Hammett. „De ki merem jelenteni, hogy a gitár szerepe ma sokkal kevésbé jelentős, és valóban nem olyan népszerű, mint azelőtt. És ezzel nincs is semmi gond, én is voltam már tanúja hasonlónak a '80-as évek elején, amikor minden a szintetizátorokról, a new wave-ről, meg ki tudja még, miről szólt, aztán hatalmas erővel robbant vissza a köztudatba a gitár. Amikor a Metallica felbukkant, a rockzenére többnyire a dinoszauruszok muzsikájaként tekintettek. Szóval remélem, most is visszatér majd a gitárzene, főleg, hogy napjainkban egyszerűbb megtanulni gitározni, mint valaha. Minden információ ott van szó szerint az orrod előtt, a telefonodban."

Kirk szerint ugyanakkor nem a tekerős vonal jelenti a jövőt. „A gitárhősök kihalófélben vannak. Az új generációban annyi kiváló zenész található, hogy nehéz kiemelni csak egyet, mert mindenki a maga módján gitárhős közülük. De sokszor csak nagyszerű zenei akrobatamutatványokról van szó, miközben a gitárhősök megítélésben mindössze egyetlen szempont számít: a játszott dal. Lehetsz a legnagyszerűbb gitáros, de ha a dalaid kurva szarok, unalmasak, laposak, nagyjából negyedóráig tudod lekötni az emberek figyelmét, aztán mindenki tovább kutat az Instagramon más gitárosok után."

A Metallica gitárosa úgy látja: a jelenlegi rengeteg segédanyag komoly fejlődés alapja lehet. „Mivel rengeteg a hozzáférhető forrás, összességében jobbak a mai zenészek, és ebben az ilyen instás klipek is szerepet játszanak. Én is rendszeresen nézek hasonlókat, és felteszem magamnak a kérdést: vajon képes vagyok mindarra, amit ezek az arcok csinálnak? Átlátom a megközelítésüket, a technikájukat? Képes vagyok utánuk csinálni? És ha nem, bennem van a késztetés, hogy megtanuljam. Nagyon kedvelem például St. Vincentet. Imádom a riffjeit. A dalszerzői stílusa, motívumai is teljesen eltérnek attól, amik nekem eszembe jutnának, és ez baromi érdekes. És nagyon bírom, hogy Annie emellett totálisan tudatos is mindabban, amit csinál, és érti a mögötte meghúzódó elméletet is. Mindig extra tiszteletet vált ki belőlem, ha valaki nem csak ide-oda csapong, meg ötletszerűen kap bele a dolgokba."

 

Hozzászólások 

 
#8 Goodbye 2021-03-01 22:18
Igaza van, bár ő sem olyan jó, hogy bárkit kritizáljon. Mégis megváltoztatta a könnyűzenét, és generációkat inspirált a gitártanulásra. Bárcsak megértenék a fiatalabb zenészek, hogy miről is beszél.
Idézet
 
 
#7 Kerei Gusztáv 2021-03-01 21:32
Idézet - Kovacs Ervin:
Hat, sajnos az o dalai is kurva szarok mar vagy 30 eve, es ahogy mongya, 15 percnel tovabb nem tudom hallgatni azt amit 30 eve muvelnek.


Kovács Ervin nem tudja hallgatni 15 percnél tovább, amit a Metallica 30 éve művel! Köszönjük az információt, beleremegett a föld.
Idézet
 
 
#6 Kovacs Ervin 2021-03-01 17:31
Hat, sajnos az o dalai is kurva szarok mar vagy 30 eve, es ahogy mongya, 15 percnel tovabb nem tudom hallgatni azt amit 30 eve muvelnek.
Idézet
 
 
#5 Ronin 2021-03-01 17:01
Idézet - Tulus:
Kirk, az új lemezről is beszélhettél volna :(
Én nem értem (na jó természetesen értem, csak értelmetlennek tartom) ezt a tendenciát, amit ugye az internet adta lehetőségek még felkorbácsolnak , hogy "mindenki" beszél "a levegőbe" az új almunáról, meg közzé teszik a borítót és a dallistát... a lényeget majd úgy is a zene adja... pláne egy Metallica esetében. Az is valami, hogy most nem mondta, hogy elvesztette a lelefonját egymillió riffötlettel :-)
Idézet
 
 
#4 Tulus 2021-03-01 15:18
Kirk, az új lemezről is beszélhettél volna :(
Idézet
 
 
#3 Montsegur 2021-03-01 10:17
Kirk ajánlhatna máskor is zenéket. Szégyen, de én ezt a hölgyet nem is ismertem... pedig tényleg jó! :)
Idézet
 
 
#2 Torzonborz 2021-03-01 08:31
Én dob szempontjából tudok nyilatkozni. Valami őrület, hogy generációról-generációra mennyivel technikásabbak a dobosok. Ugyanakkor nagyon kevés köztük, aki a groove-ot is birtokolja. Nagy részük nem tudja, hogy a kevesebb több. Ha végig tekeri az egész számot, annak közel sincs akkora értéke, mint egy megfelelő ponton elhelyezett, egyedi díszítésnek.

Ian Paice (Deep Purple), Black Night, Come Hell or High Water koncert. Odaszab az a rövid szólórész benne. És amúgy persze a fickó egész életműve maga a csoda. Pedig nem teker úgy mint a maiak.
Simon Phillips, Steve Gadd, stb. Ők igazi zenészek, élet van a játékukban. A maiak többsége viszont biorobot. :(
Idézet
 
 
#1 Yxycxy 2021-03-01 06:16
Igaza van, jól látja a dolgokat. A gitarozás főleg manapság nagyon elment egy olyan irányba, ahol sajnos nem a dalok, a fogósság, a "mondanivaló" számít , hanem a technikai tudás kényszeres villantása a lényeg, ahol már a szöveg alatt a riffekben is arpeggio-t nyomnak ezerrel egyes zenekarok, nem általánosítani akarok, de ez van .
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Alter Bridge - Budapest, Petőfi Csarnok, 2014. június 11.

 

Queensryche - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Heathen - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Wendigo - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 11.

 

Wackor - Budapest, Petőfi Csarnok, 2008. október 31.