Shock!

március 28.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Jason Becker javára teszi pénzzé gitárját Marty Friedman

Folytatja híres hangszerei elárverezését a hamarosan Budapesten koncertező Marty Friedman. A gitárzseni a japán földrengés és cunami utáni helyreállítási munkálatok mellett után ezúttal egykori kollégájának, a súlyos beteg Jason Beckernek is segíteni szeretne azzal, hogy aukcióra bocsátja egyik gitárját, amit még a Megadeth-ben használt.

„Ez a gitár volt az első Jacksonom, és egyben az első igazán jó gitárom is", kommentálta Marty. „Hawaiiban vettem épp akkor, amikor a Hawaii nevű bandában zenéltem. Akkoriban fekete-fehér tigricsíkos volt, több Hawaii felvétel és koncert során is ezt használtam. Egy időben még lángvető is volt a fejére erősítve... A Cacophony 1987-es Speed Metal Symphony lemez nagyrészét szintén ezzel a gitárral vettem fel, ha nem az egészet. Legalábbis nem emlékszem rá, hogy más gitárt is használtam volna a felvételek során. Ezzel készült a teljes Dragon's Kiss album is 1988-ban. Amikor beléptem a Megadeth-be, feketére festettem, és a Rust In Peace felvételei során szintén sokat használtam. Az egész lemezt ezzel és egy másik Jacksonnal játszottam fel, és még a Countdown To Extinction albumnál is dolgoztam vele. A Megadeth-években ez volt a kettes számú turnégitárom, legalább ezer koncerten használtam a zenekarban."

Mióta Marty 2000-ben kilépett a Megadeth-ből, a hangszer klímaszabályozóval ellátott tokban pihent, most azonban a gitáros úgy döntött: elárverezi, és az összes befolyó bevételt a Jason Becker Special Needs Trust alapítvány és az ALS Therapy Development intézet javára ajánlja fel. Marty egykoron a Cacophonyban játszott együtt Jason Beckerrel, aki húszéves kora óta súlyos betegségben, Lou Gehrig-kórban szenved. Azóta nagyrészt lebénult, és beszélni sem tud, a külvilággal egy speciális, a szemmozgásaihoz kötött gép és komputerek segítségével kommunikál. E berendezések révén zenéket is ír.

Marty május 19-én Budapesten, a Dieselben lép fel a Livesound szervezésében.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Leander Rising - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2013. február 7.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Wackor - Budapest, Kultiplex, 2005. október 8.

 

Wackor - Budapest, Wigwam, 2005. március 18.