Shock!

május 05.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Jani Lane halála: kérdőjelek és össznépi gyász

Továbbra sem tudni pontosan, mit keresett az egykori Warrant frontember Jani Lane abban a kaliforniai motelben, ahol augusztus 11-én holtan találták egy üveg vodka és nem kevés gyógyszer társaságában. Egykori zenésztársait és a '80-as évek végi dallamos hard rock színtér muzsikusait sokkolta az énekes tragédiája.

A rendőrség továbbra sem tudja, pontosan milyen indíttatásból ment Jani Lane abba az otthonától több mint 40 kilométerre fekvő kaliforniai szállodába, ahol aztán holtan találták, és egyelőre halálának pontos okát sem hozták nyilvánosságra. Annyi mindenesetre bizonyos, hogy az egykori Warrant énekes holtteste mellett vodkát és gyógyszereket találtak, de a hatóságok nem találtak arra utaló nyomokat, hogy Jani esetleg önkezével vetett volna véget életének. Lane hosszú évek óta súlyos alkohol- és abból fakadó súlyproblémákkal küzdött, gondjait a tengerentúli bulvármédia is alaposan dokumentálta. Egyelőre maga a család is sötétben tapogatózik az egykori platinalemezes rocksztár indítékait illetően.

„Mélyen megrendített minket Jani halálhíre, gondolatainkban és imáinkban a családjával vagyunk", áll a jelenleg Robert Mason énekessel dolgozó Warrant közleményében. „Jani hosszú ideig életünk nagyon fontos részét jelentette. Mindig is hihetetlenül büszkék leszünk a zenére, amit közösen teremtettünk. Igazi tehetség volt, mindnyájunknak nagyon fog hiányozni."

„Még mindig sokkban vagyok Jani halálhíre miatt", mondta a Stryper frontember Michael Sweet. „Nem egészen egy hónapja ültem vele együtt egy közös öltözőben a That Metal Show felvételein. Ha tudom, mit hoz a jövő, több időt töltök vele... Jószívű, nagylelkű srác volt. Tudom, hogy kemény élete volt rengeteg csatával, de hát kinek nem? Úgy tűnt, őszintén keményen dolgozik a dolgai rendbetételén. Szomorú, hogy végül így alakult." „Jani Lane története újabb szomorú sztori", kommentálta a történteket Dee Snider a Twisted Sisterből. „Egy olyan srác története, aki valóra váltotta az álmait a nagyságról, majd az ugyanezen álmok okozta nyomás, kísértések és csalódások elvakították. Mindannyian figyelemmel kísértük az évek során, hogyan szárnyalt, botlott meg és zuhant el, majd állt fel a padlóról újra meg újra. Tragikus, hogy többé már nem tud felállni. Nyugodj békében, Jani."

„Sokan kérdeznek Jani Lane-ről, és nem igazán tudom, mit mondhatnék nekik", nyilatkozta Sebastian Bach. „A kép, ahogy egymagában ott van egy Comfort Innben Woodland Hillsben egy üveg vodkával meg egy rakás gyógyszerrel, túlzottan is tipikusan festi le, milyen a rockzenészek élete. Olyan élet, amit szélsőségek határolnak. Szélsőséges figyelem olyan emberek részéről, akiket nem ismersz, miközben a munka és az utazás messzire szakít azoktól, akik fontosak számodra. Ezreknek játszol, aztán visszamész a hotelszobába, magadra zárod az ajtót, ami a koncertek és az idegenek hízelgésének tökéletes ellentéte. Ebben a helyzetben sokaknak a vodkásüveg vagy bármi más hasonló lesz az a barátjuk, aki örökké a közelben van, miközben mások csak jönnek és mennek. Én is ismerem ezeket az érzéseket. Janihez hasonlóan az időm javarészét én is magányosan töltöttem a szállodai szobákban, miközben a szerelmemre gondoltam, aki éppen valahol máshol volt. Lefogadom, hogy Jani is ugyanígy volt ezzel. Hogy is lehetett volna másképpen? Emlékszem, amikor évtizedekkel ezelőtt meghívtak a házába egy sütögetésre, Jani azonban fel sem bukkant. Az apjával burgereket meg steakeket sütöttünk, és csodálatos napot töltöttem a családjával. Mélyen együttérzek velük, főleg a gyermekeivel, akik már csak a papájuk emlékébe kapaszkodhatnak. Ez tényleg szívszaggató. Jani halála legyen újabb lecke arra, hogy mondjunk néha kedves szavakat is egymásnak, mielőtt túl késő lesz. Biztos vagyok benne: ő sem várta volna, amint most hirtelen mindenki előbukkan a semmiből, majd Jani Lane életét és munkásságát kezdi el ünnepelni. És valószínűleg éppen ezért halt meg egyedül egy hotelszobában, az egyetlen igazi barátjával – amely aztán a végén meg is ölte."

A 47 évesen elhunyt Jani Lane a Warrant élén a '80-as évek végének egyik legfelkapottabb MTV-s rocksztárja volt. A csapat az 1988-as Dirty Rotten Filthy Stinking Rich lemez Heaven című balladájával vált platinalemezes előadóvá, az 1990-es Cherry Pie-jal pedig megfejelték sikereiket: ez a lemez csak az Egyesült Államokban több mint 2 millió példányban kelt el. A grunge-korszakban a Warrantnek is leáldozott, de az 1992-es, elődeinél fémesebb Dog Eat Doggal karrierjük talán legerősebb produktumát tették le az asztalra, és az 1995-ös Ultraphobic miatt sem kellett szégyenkezniük. Az ezt követő 1996-os Belly To Belly már semmiféle visszhangra nem talált, a zenekar ezután hakniturnékkal tartotta el magát, az évek során masszív alkoholistává vált Lane pedig 2004-ben végül otthagyta társait. A csapat a Jamie St. Jamesszel felvett Born Again album után, 2008-ban visszahívta, ám a kollaborációt – elsősorban az énekes állapota miatt – végül mindössze hat hónap után lefújták. A Warrant idén tavasszal Robert Masonnel adta ki új anyagát, a Rockaholicot.

Augusztus 24-én egy egyelőre meg nem nevezett Los Angeles-i klubban emlékkoncertet rendeznek Lane tiszteletére, ahol az L.A. Guns és a Great White már biztosan ott lesz a fellépők között. Jani emlékére a múlt hétvégén Los Angeles egyik legpatinásabb étterme, az 1931-ben alapított Canter's Deli mindössze egy dollárért árusította a cseresznyetortát, és aktuális turnéjának azóta adott bulijain a Warrant is neki dedikálta a Heavent.

Lane-t felesége, bátyja és három nővére mellett két édeslánya és két nevelt lánya gyászolja.

 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Uriah Heep - Budapest, PeCsa Music Hall, 2013. szeptember 21.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Megadeth - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Beardfish - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.