Shock!

április 20.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

In Flames: összegző lemez múltba révedés nélkül

0430ifŐsz elején jelenik meg a svéd In Flames új lemeze, a Siren Charms. Björn Gelotte gitáros szerint az album tökéletes keresztmetszetet ad arról, miben is utazik a banda, és úgy vannak benne a korai dolgaik értékei, hogy közben eszük ágában sincs hátrafelé tekingetni.

„Amikor elkezdtük a felvételeket, még érvényes szerződésünk sem volt”, mondta Gelotte az Ultimate Guitarnak. „És mi baromi lusták vagyunk ám, én legalábbis biztosan… Szóval amikor turnézunk, én például egyáltalán nem szoktam zenéket írni, egyszerűen szükségem van határidőkre a munkához: októberben már stúdiózunk, szóval jobb, ha elkezdesz agyalni a témákon, valami ilyesmire. Riffötleteim voltak, de eleinte nem is ezekből dolgoztunk, csak lassan tértünk vissza hozzájuk. A berlini stúdiózás ötlete pedig Anderstől jött, aki járt ott, és egyszerűen beleszeretett a helybe. Persze ma már más a lemezfelvétel, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt. Normális esetben nem is mész ilyen stúdióba. Egyszerűen nincs szükséged ilyen stúdióra ahhoz, hogy megfelelő hangzást kreálj. Viszont volt valami különleges az ottani atmoszférában: az, hogy hat hetet Berlinben töltöttünk egy ilyen fantasztikus stúdióban, ahol fantasztikus albumok egész sora készült, mindenképpen ad némi pluszt a végeredményhez. Nem tudom pontosan megfogalmazni, miben áll ez a plusz, de az például biztos, hogy Andersnek nagyon sokat jelentett ez a munka: az, hogy beleszagolhatott az ottani levegőbe, és megfelelő hangulatba kerülhetett. Számomra inkább csak simán egy állati jó hely volt. Nem is tudom megszámolni, hány koncertre mentem le, mert a világ összes zenekara megfordul Berlinben, amivel bizony simán együtt tudok élni. Baromi jó a kaja, baromi jó a sör, és az emberek is nagyszerűek. Marha jól éreztem magam.”

Ilyen stúdiózás után természetesen nem csoda, hogy Björn az In Flames valaha készített legjobb lemezének tartja a Siren Charmst. „Ez a legjobb eddig, mert ez a legfrissebb. Azt mutatja meg, hol tartunk most zenészként, és nemcsak hangszeres tudás, hanem dalszerzői képességek tekintetében is. Ez az album nagyszerű összegzése mindannak, amit eddig csináltunk, de anélkül, hogy visszatérnénk a gyökereinkhez. Baromi büszke is vagyok rá.”

A dallista az alábbi:

inflames_c01. In Plain View
02. Everything's Gone
03. Paralyzed
04. Through Oblivion
05. With Eyes Wide Open
06. Siren Charms
07. When The World Explodes
08. Rusted Nail
09. Dead Eyes
10. Monsters In The Ballroom
11. Filtered Truth

Az első single, a Rusted Nail videója alább megtekinthető. Az őszi európai turnénak szerencsére ismét lesz magyar állomása: a banda szeptember 28-án a Barba Negrában játszik a Hammer Concerts jóvoltából, az As I Lay Dying egykori hangszereseit tömörítő Wovenwar és a brit While She Sleeps társaságában. További információk itt.

 

Hozzászólások 

 
+1 #1 Gregus-Szabó Gergely 2014-07-27 07:42
Én az utóbbi hetekben amolyan felkészülés gyanánt végigmentem aZ In Flames összes lemezén. Szerintem valahol elvesztették a fonalat. Még mindig maradt személyes kedvencem a Whoracle és a Jester Race (a preferenciáim miatt írtam ilyen sorrendben), de azért ott van a Colony, a Clayman és a Reroute To Remain, illetve a Playground lemez néhány dala.
Kiváncsi leszek erre is, de az eddig kijött dalok alapján baromira elvesztették a fonalat. Az rendben, hogy ők nagyon élvezik, amit csinálnak, de, ha ilyen lesz a lemez, akkor én biztosan nem fogom, pedig vénülök rendesen, és a durva zenéket, amiket régebben gondolkodás nélkül hallgattam, mostanában már hanyagolom.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Perfect Symmetry - Budapest, Club 202, 2013. október 23.

 

Riverside - Budapest, A38, 2013. május 23.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Stuck Mojo - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 2.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.