Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Hivatalos: idén nincs nyári fesztivál- és koncertszezon

Ami eddig is sejthető volt, most hivatalossá vált: idén minden nyári fesztivál és tömegrendezvény elmarad a kormány döntése értelmében, a koronavírus-járvány terjedése elleni korlátozások miatt.

0311koncert

Mivel a kormány tegnap meghozott, csütörtökön ismertetett döntése értelmében legkorábban augusztus 15-éig nem lehet Magyarországon tömegrendezvényeket tartani, innentől hivatalosan is biztos, amit azért eddig is sejteni lehetett: teljes egészében elmarad Magyarországon a 2020-as nyári fesztivál- és koncertszezon a koronavírus miatt.

Jövőre lesz a jubileumi Rockmaraton

Ami a rock/metál-orientáltságú rendezvényeket illeti, a FEZEN-ről pár napja már tudjuk, hogy a nemzetközi fellépők 2021-ben érkeznek a rendezvényre. Most a Rockmaraton is bejelentette, hogy jövőre halasztják a jubileumi fordulót. „Egy évi munkánk vész kárba, és súlyos anyagi csapást szenvedünk. De a legfájóbb az a hiányérzet, ami arcul csapott minket a bejelentést követően. Mégis mit fogunk csinálni július második hetében, ami évtizedek óta számunkra is az év legfontosabb hete, az év legnagyobb bulija, és életünk legjelentősebb pozitív visszacsatolása? Az a szeretet, amit tőletek kaptunk, hajtott előre minket minden évben. A tudat, hogy amit csinálunk ennyi embernek fontos, átlendített minden nehézségen és erőt adott, hogy azokban az években is tovább folytassuk, amikor gazdaságilag teljesen kilátástalannak tűnt. Ezek nélkül lesz a legnehezebb, de egy dolog biztos: akkor sem adjuk fel! A 30. jubileumi Rockmaraton fesztivált egy évvel elhalasztjuk, és 2021. július 5 – 10. között fogjuk megrendezni a jól megszokott és megszeretett helyszínen, a dunaújvárosi Szalki-szigeten. Az idei program nagy részét megpróbáljuk átszervezni, természetesen az összes hazai bandánkra számítunk, de a harmincnégy nemzetközi fellépő közül lehetnek majd olyanok, akik a turnéjuk módosítása miatt kikerülnek. A változásokat szeptembertől folyamatosan kommunikálni fogjuk", áll a fesztivál közleményében.

„Idén február végéig rekordmennyiségben, több ezren vásároltatok jegyet az idei rendezvényre, mi pedig a befolyt összeg 80 százalékát előlegként tovább is utaltuk a zenekaroknak és a beszállítóknak″, írja a szervezőgárda. „A fesztiválszervezéssel járó, el nem halasztható éves költségek (irodabérlet, könyvelési díj, járulékok, hirdetések stb-stb.) miatt közel 15 milliós veszteséget szenvedünk, de ahogy korábban ígértük, akkor sem maradunk egyetlen vendégünknek sem adósa, ha ezért hitelt kell felvennünk. Minden megvásárolt jegy automatikusan érvényes a jövő évre. Azok számára, akik bizonytalanok, vagy a nehéz helyzetben szükségük van minden forintra 2020. május 15 – december 15. között biztosítjuk, hogy bármikor (!) visszaválthassák a jegyüket a TIXA külön erre a célra fejlesztett felületén – ezzel kapcsolatban hamarosan jövünk a részletekkel.″

Se Sziget, se VOLT

A Sziget-csoport összes rendezvénye is elmarad idén, nem lesz tehát Sziget és VOLT, illetve Balaton Sound sem. „A mostani helyzetre nincs történelmi tapasztalat", mondja Kádár Tamás, a Sziget főszervezője. „Ezért a megoldás kulcsa sincs a zsebünkben. Egyelőre csak végtelen szomorúságot érzünk, hogy a rengeteg munka, szeretet és odaadás, amit a kollegáink évtizedek óta ezekért a fesztiválokért és a vendégeinkért tesznek, idén semmivé vált." A főszervező szerint most mindenek előtt ki kell alakítani az elővételes jegyvásárlók számára az optimális megoldást, legyen szó a jegyek jövő évi felhasználhatóságáról vagy a visszatérítés menetéről. A nemzetközi példákat elemezve minderre számos megoldás látott már napvilágot, vannak országok, ahol külön jogszabályokkal is támogatják, szabályozzák ezt a folyamatot. „Az biztos, hogy ez a precedens nélküli helyzet nagyon komoly anyagi károkat okoz a teljes fesztiválpiacon, és ezáltal az országnak is, rengeteg munkahely és cég sodródik veszélybe", mondja Kádár Tamás.

Bár elindultak az egyeztetések a kormányzattal az esetleges segítségről, az iparágat érintő mentőcsomagról és a különféle szakmai szervezetek régóta egyeztetnek többfajta vészforgatókönyvről, de konkrét eredményre még nem jutottak a fesztiválszervezők a döntéshozókkal. „Számunkra most az az elsődleges szempont, hogy a vendégeink a lehető legkedvezőbb megoldást kapják, és jövő nyáron együtt élvezhessük ezeket a világszínvonalú fesztiválokat. Elképzelhetetlen a gondolat is, hogy huszonhét év kitartó és szeretett munkája, az eredményeink és nem utolsó sorban a több millió eddigi látogatónk fesztiválélményének lehetősége egyik pillanatról a másikra lenullázódjon. Egyelőre tehát türelmet kérünk, keressük a megoldást, azonban az biztos, hogy az sokat jelentene, ha azok a látogatók, akik már megvásárolták elővételben a jegyet, ezt a jövő évi fesztiválra való befektetésként kezelnék", tette hozzá Kádár.

Lőttek az önálló koncerteknek is

A fesztiválok mellett a mostani rendelkezés természetesen végleg pecsétet ütött az idén nyárra tervezett, még le nem mondott vagy el nem halasztott aréna- és szabadtéri koncertek sorsára is. Ezekkel kapcsolatban innentől kezdve minden bizonnyal folyamatában, egyesével érkeznek majd a közlemények és a részletes információk. Érdekes kérdés a kisebb, ötszáz fő alatti rendezvények, illetve a nyár végi események sorsa is, a következő hetekben alighanem ezekre is fény derülhet. Előbbiek kapcsán ugyanakkor tovább bonyolítja a helyzetet, hogy Budapestre és a vidéki településekre jelenleg eltérő szabályok vonatkoznak, a járvány további alakulása pedig kiszámíthatatlan, vagyis tervezni most még nem igazán lehet.

A koncertpiac jövőjéről iparági szereplőkkel készített összeállításunk itt olvasható.

 

Hozzászólások 

 
#2 Kormorán 2020-05-01 15:56
Nézzétek a jobbik oldalát. Leglább mostmár tudjuk mit NEM fogunk csinálni nyáron :)
Idézet
 
 
#1 Thasaidon 2020-04-30 14:57
Na, jó, ez az én formám. Egyszer az életben két fesztiválra is beruházok egy évben; Fekete Zaj, mert Green Carnation, és Void Fest, ami régi álom; plusz most előre megvettem a Desszert Feszt-bérletet, mert az elmúlt évek tapasztalatai alapján jobban megérné a bérlet, mint egyenként jegyet venni a koncertekre. Erre... ehh. :-D Szorítok minden fesztiválnak, hogy sikeresen vissza tudjanak térni, amikor elmúlt ez az extrém állapot.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anthrax - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Die Krupps - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.