Shock!

április 20.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Hét különböző gyógyszer maradványait találták meg Chris Cornell szervezetében

0519cc2Nyilvánosságra hozták pénteken az illetékes michigani hatóságok Chris Cornell toxikológiai jelentését. A felreppent pletykákkal ellentétben a Soundgarden frontemberének szervezetében nem találtak illegális anyagszármazékokat – receptre felírhatókat azonban bőségesen.

Egyértelmű öngyilkosság Chris Cornell halála – tette közzé a michigani Wayne megye orvosszakértői hivatala. A Soundgarden 52 éves énekes/gitárosa május 17-ei detroiti koncertje után akasztotta fel magát szállodai szobájában, ami előtt azóta is értetlenül áll mindenki, aki ismerte. Noha korábban az amerikai bulvársajtóban felreppentek olyan hírek, amelyek szerint Chris karján friss tűszúrásnyomokat találtak az orvosok, a végleges jelentés mindezt cáfolja. Miközben eddig azt valószínűsítették a hozzá közel állók, hogy Cornell többet vehetett be az Ativan nevű szorongásoldóból, amely nagyobb dózisban paranoid gondolkodáshoz és öngyilkos késztetésekhez vezethet, Theodore Brown orvosszakértő véleménye szerint mégsem ez okozta a tragédiát. Mindezt arra alapozza, hogy ugyan a Chris vérében mért 200 ng/milliliteres mennyiség lényegesen magasabb a gyógyszerrel élők 30-50 ng/milliliteres szintjénél, de még így is 100 ng/milliliterrel alacsonyabb annál az átlagnál, amit azoknál szokás mérni, akiknek halála bizonyíthatóan összefüggésbe hozható az Ativannal.

Mint a jelentésből kiderül, Chris ugyanakkor nem kizárólag Ativant szedett: szervezetében összesen hét különböző, receptre felírható gyógyszer maradványait lelték meg, ezek hatóanyagai között a lorazepám mellett a pszeudoefedrin (utóbbi számos országban nem is engedélyezett, az énekes orrsprayként alkalmazta), a butalbitál (ez Magyarországon pszichotróp anyagnak minősül), illetve az ópiátfüggők esetében a gyógykezelések során alkalmazott naloxon is megtalálható. Cornell emellett koffeintablettákat is szedett nem sokkal halála előtt.

„Akik ismerjük Christ, sokan észrevettük, hogy utolsó óráiban nem volt önmaga, és valami nagyon nem volt nála rendben", nyilatkozta a Rolling Stone-nak a jelentés közzétételét követően az énekes özvegye, Vicky. „A jelentésből megtudtuk, hogy különböző anyagokat találtak a szervezetében. Oly sok józan év után úgy tűnik, abban a szörnyű pillanatban károsodott az ítélőképessége és teljesen megváltozott a gondolkodása. Valami egyértelműen és rettenetesen elromlott: gyermekeinkkel együtt összetört szívvel kell tudomásul vennünk, hogy sosem lehet megváltoztatni, ami akkor történt. Nagyon nagyra értékeljük azt a szeretetet, amit kapunk ezekben a rendkívül nehéz időkben, és segíteni szeretnénk másoknak is, hogy megelőzzük az efféle tragédiákat."

Chris Cornellről június 23-án Magyarországon is megemlékeznek az A38 Hajón, egy nagyszabású rendezvény keretében. Részletek itt.

 

Hozzászólások 

 
-30 #1 bogar 2017-06-03 09:03
Bravó
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

A Life Divided - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Orphaned Land - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.

 

Watch My Dying - Budapest, Kultiplex, 2005. november 12.