Shock!

április 20.
szombat
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Cornellnek gyógyult függőként sosem lett volna szabad Ativant felírni”

Még mindig nem készült el a végleges toxikológiai jelentés, de már nagyjából tudni lehet, mi történt Chris Cornell-lel: a Soundgarden frontembere alighanem túl sokat szedett be az Ativan nevű gyógyszerből, amely mellékhatásként öngyilkos gondolatokhoz is vezethet. Egy szakértő szerint gyógyult függők esetében különösen kockázatos az alkalmazása.

0519chris

A teljes rendőrségi jelentés szerint egy vörös edzőszalaggal akasztotta fel magát Chris Cornell, a Soundgarden frontembere a zenekar szerdai detroiti koncertje után. Az 52 éves énekes egy hegymászó karabiner segítségével erősítette fel az elasztikus szalagot fürdőszobai ajtajának tetejére, majd bezárta azt. A rendőrség megerősíti, amit Cornell felesége, Vicky már elmondott az utóbbi napokban a lapoknak: miután a koncertet követően beszéltek, az énekes szétesettnek tűnt, és azt mondta, a kelleténél többet vett be abból az Ativan nevű, szorongásgátló és nyugtató gyógyszerből, amelyet egyébként recept alapján szedett. Vicky ezt követően megkérte Chris testőrét, Martin Kirstent, hogy nézzen rá Cornellre, aki – miután nem kapott választ odabentről – berúgta a lakosztály ajtaját, majd a fürdőszobaajtót is, és megtalálta a holttestet. Cornell a fürdőszoba padlóján hevert, nyaka körül az edzőszalaggal, szájából pedig vér szivárgott. Maga Kirsten egyébként nem sokkal korábban járt az énekes szobájában, amikor segített neki beállítani a számítógépét – emellett pedig adott neki két Ativant is.

Miközben a témában megjelent, a neten eléggé elhíresült detroiti koncertbeszámoló elsőre leginkább csak mindentudó fontoskodásnak tűnt, a People-nak most Chris egyik barátja, Kevin Morris is úgy nyilatkozott: ott volt a koncerten, és egyértelműnek tűnt számára, hogy valami nincs rendben. „Az egész előadásból látszott, hogy valami nem kerek", mondta a lapnak. „Nagyjából a második daltól kezdve elkezdett szétesni, vagy nem is tudom. Egyből rájöttem, hogy nem érzi túl jól magát, és mindenki érezte, hogy valami van. Mintha ott sem lett volna velünk, mintha csak úgy lebegett volna. Szerintem küzdött, hogy be tudja fejezni a koncertet. Nem hiszem, hogy valaha is megtudnánk, mi baja volt. Kicsit talán aggódott is, hogy Detroitban, a világ zenei fővárosában játszik, és túl sok Ativant vett be..."

A történteket követően az amerikai médiában igen sok szó esik az Ativanról, amely egy lórúgásszerű erejű, szorongásoldó és nyugtató hatású készítmény, hatóanyaga a lorazepám nevű benzodiazepin-származék (a benzodiazepin-alapú körbe tartozik a nálunk is elterjedt Xanax és Seduxen is). Az amerikai 95.5 KLOS nevű rádióállomás megszólaltatta Drew Pinsky szakorvost, aki számos celebritás addikciós problémáit kezelte már a múltban, ő pedig azt mondta: gyógyult függőként Cornellnek sosem lett volna szabad Ativant felírni. „A benzodiazepinek öngyilkos gondolatokat szülhetnek, ez egy amolyan rejtett mellékhatás. Az embereknek tudniuk kell ezt, mint ahogy az ópiátokra is odafigyelünk. A benzodiazepinek hosszabb távon – és ez a hosszabb táv ebben az esetben mondjuk két hétnél többet jelent – nagyon veszélyes gyógyszerek, ha pedig az adott betegnek korábban drogproblémája volt, extrém módon kockázatos az alkalmazásuk." Nem Cornell az első híresség, akinek halála ilyen vagy olyan módon összefüggésbe hozható bizonyos benzodiazepin-készítmények – de nem feltétlenül az Ativan – vélhető túlszedésével: Heath Ledger, Wayne Static, Michael Jackson vagy Anna Nicole Smith esetében szintén szerepet játszottak a tragédiákban ezek a gyógyszerek, igaz, ők nem önkezükkel vetettek véget életüknek.

Mindeközben a legrangosabb amerikai rock/metal-fesztiválon, a columbusi Rock On The Range-en többen is megemlékeztek Cornellről. A Soundgarden eredetileg a rendezvény egyik idei headlinere lett volna. Alább Corey Taylor és a Bush előadása mellett a Live I Am The Highway-e is megtekinthető – a csapatnak több mint hét év után ez volt az első teljes koncertje Ed Kowalczyk énekessel a fronton, de a tragédia ezt is beárnyékolta.

Chris Cornellt valószínűleg jövő vasárnap helyezik örök nyugalomra Los Angelesben. A Shock! szerkesztőségének megemlékezését az énekesről itt olvashatod.

 

Hozzászólások 

 
-8 #41 Claudius Oltarimanus 2017-05-23 22:56
"Azzal sem értek egyet, hogy a gyógyszer nem tartalmaz hatóanyagot, és a placebo hatás alapján működik. Ezt akkor rá lehetne húzni bármelyik drogra is, élén az alkohollal, ami itthon ugye elég népszerű. A több mint 1 millió alkoholista országában aligha lehetne ezt elintézni azzal, hogy ha be akarsz rúgni, akkor be is leszel rúgva, de egyébként meg nem, mert te csak azt hiszed - elhiszed, hogy be fogsz rúgni. Nem. Tényleg be fogsz rúgni."
Ugyanakkor mégis jártam már úgy, hogy a gyógyszer csődöt mondott (nem múlt el a migrén).

Egy haverom járt úgy egy házibuliban, hogy kb. a hatodik sörénél tartott és kezdte "jólérezni" magát, mikor észrevette, hogy alkoholmentest iszik. Egyből kijózanodott! :-)

"Hogy "az orvosok kreatívitása az, hogy kitaláljanak betegségeket" azért elég meredek. Nem tartom kizártnak én sem, hogy bizonyos betegségek (AIDS) eredete a legkevésbé sem természetes, és hogy a tudomány, a technika és a kutatások úgy általánosságban jóval előrébb tartanak annál, mint amit a hétköznapok emberének elárulnak, és az sem újdonság, hogy egy átlagpolgár sohase fogja megtudni, milyen minőségű ellátásban részesül például egy vezető politikus."

Én is olvastam olyan történeteket, hogy az AIDS vírust mesterségesen állították elő és először a Haiti - szigeten élő homoszexuálisok at fertőzték meg vele egy hepatitis elleni vakcina segítségével a 70-es évek végén, valamint a Fekete-Afrikában is terjesztették himlőoltással. Ha mégis természetes úton jött létre akkor ez a vírus miért ennyire "rasszista/homofób"? Ezek jellegzetesen emberi tulajdonságok....A jó népnek persze azt adták be, hogy a zöld majmokról terjedt át az emberre. Gyerekként ezt már akkor is furcsállottam. "Hogyan? Az egyik kutató megdugott egy szerencsétlen zöld majmot?"
Idézet
 
 
-2 #40 cápaidomár 2017-05-23 13:53

Köszönöm azoknak az embereknek, akik mellém álltak, s nagyon tudom sajnálni azokat, akiknek még mindig le van csukva a szeme...



Szívesen, bár nem mindenben értek egyet Veled - ez gondolom Neked nem is baj. Én a magam részéről a hazai állapotokra kívántam csak rámenni, mert ott azért tapasztaltam ezt-azt. Arról erősen megvan a véleményem.

De akkor most hozzáfűzném a magamét.

Voltam már depressziós (sokáig), és hidd el, a legkevésbé se működött, ha olyan emberek között kellett lennem, akik "jókedélyűek", és nem , nem csak egy fajta stressz volt az, dehogy. Az annál egy sokkalta mélyebb és kiterjedtebb állapot. Nem véletlenül írtam, miként kapcsolódik az ilyesmi a művészetek világához. A stressz nem elég mélységű ahhoz, hogy ki tudjon hozni egy Orwell-ből egy 1984-et, vagy Much-ból egy Sikolyt. Mert az előbbi valójában a depresszió világát mutatja be, noha kívülről disztópiának tűnik. Ez csak két példa.

Azzal sem értek egyet, hogy a gyógyszer nem tartalmaz hatóanyagot, és a placebo hatás alapján működik. Ezt akkor rá lehetne húzni bármelyik drogra is, élén az alkohollal, ami itthon ugye elég népszerű. A több mint 1 millió alkoholista országában aligha lehetne ezt elintézni azzal, hogy ha be akarsz rúgni, akkor be is leszel rúgva, de egyébként meg nem, mert te csak azt hiszed - elhiszed, hogy be fogsz rúgni. Nem. Tényleg be fogsz rúgni.
Ugyanakkor mégis jártam már úgy, hogy a gyógyszer csődöt mondott (nem múlt el a migrén).

Arról, hogy a gyógyszer- és szépségipar a reklámokon keresztül micsoda brutális fenyegetést és frusztrációt tud okozni az emberek között tényleg lehetne sokat írni.

Hogy "az orvosok kreatívitása az, hogy kitaláljanak betegségeket" azért elég meredek. Nem tartom kizártnak én sem, hogy bizonyos betegségek (AIDS) eredete a legkevésbé sem természetes, és hogy a tudomány, a technika és a kutatások úgy általánosságban jóval előrébb tartanak annál, mint amit a hétköznapok emberének elárulnak, és az sem újdonság, hogy egy átlagpolgár sohase fogja megtudni, milyen minőségű ellátásban részesül például egy vezető politikus.

Végül a pozitív gondolkodásról. Az vagy jön magától, vagy nem. De senkit se lehet ránevelni. Nem úgy megy ez, hogy akkor én holnaptól kezdve pozitívan gondolkodom, de ma még lennék inkább negatív. Olyan ez, mint a hit vagy a szimpátia. Vagy jön magától belülről vagy nem, de erre rábírni nem lehet senkit sem.
Idézet
 
 
-6 #39 cápaidomár 2017-05-23 12:53
Idézet - Draveczki-Ury Ádám:
Idézet - Szűcs István:
Tudom, hogy ezért az üzenetért jó sok mínuszt fogok kapni, de nagy ügy... Ezen az oldalon is, mint a világ számos pontján az emberek teljesen másképp gondolkodnak egy adott témáról. Úgy gondolom, hogy ezzel minden rendben van, ám a lenéző és trágár stílust el lehetne hagyni mindenkivel szemben, mivel így senki sem jut előbbre.

A véleményszabads ág alap, te is azt gondolsz, amit akarsz, ahhoz ugyanakkor nem kötelességünk felületet biztosítani, hogy nálunk terjeszd a szép emlékű Budapest TV sarlatánjainak műsoraiba kívánkozó hülyeségeidet. Szóval szerintem jó lenne, ha ez a parttalan "vita" most itt be is fejeződne, mielőtt előkerül a fényevés üdvössége, meg hogy a gyógyszeripart valójában az annunaki gyíkemberek mozgatják a Nibiruról.

:-D Meglepően képben vagy a konteomániások dolgait illetően - legalábbis a lexikális oldalról.
Idézet
 
 
+4 #38 deniro2 2017-05-23 12:12
Idézet - Szűcs István:
JEgy depressziós ember, ha több héten keresztül van jókedélyű emberek társaságában, akkor állítom, hogy elindul egy szellemi javulás az illetőnél, s ehhez szerintem nem kell nagy ész.


Az eddig leírt sületlenségeid alapján úgy sejtem, hogy te orvos helyett inkább auditálni jársz a szcientológus haverjaiddal...
Idézet
 
 
+6 #37 Draveczki-Ury Ádám 2017-05-23 10:48
Idézet - Szűcs István:
Ember, te mit sértegetsz? Ki a sarlatán?

Jó lenne, ha visszafognád magad, mert egy szóval nem bántottalak. Maró gúny árad a soraidból...

Tiltsd le nyugodtan a felületet számomra. Legyenek olyan kiírások, melyek nem zavarják a lelki nyugalmadat. Azért mert nem értek egyet olyan emberekkel. akiket Te is képviselsz, azért nehogy már nekem kelljen csendben maradni.

És nem terjesztésképpe n írtam, amit írtam. Ez nem hittérítés... Ha ez nem jött le, akkor valami nagyon nem kóser...

Igen, vágom, minden hülye szembejön az autópályán. Egyébként nem KÉPVISELEK senkit magamon meg az oldalon kívül - pont erre célozgattam az előbb is.
Idézet
 
 
-18 #36 Szűcs István 2017-05-23 06:27
Ember, te mit sértegetsz? Ki a sarlatán?

Jó lenne, ha visszafognád magad, mert egy szóval nem bántottalak. Maró gúny árad a soraidból...

Tiltsd le nyugodtan a felületet számomra. Legyenek olyan kiírások, melyek nem zavarják a lelki nyugalmadat. Azért mert nem értek egyet olyan emberekkel. akiket Te is képviselsz, azért nehogy már nekem kelljen csendben maradni.

És nem terjesztésképpe n írtam, amit írtam. Ez nem hittérítés... Ha ez nem jött le, akkor valami nagyon nem kóser...
Idézet
 
 
+15 #35 Draveczki-Ury Ádám 2017-05-23 06:18
Idézet - Szűcs István:
Tudom, hogy ezért az üzenetért jó sok mínuszt fogok kapni, de nagy ügy... Ezen az oldalon is, mint a világ számos pontján az emberek teljesen másképp gondolkodnak egy adott témáról. Úgy gondolom, hogy ezzel minden rendben van, ám a lenéző és trágár stílust el lehetne hagyni mindenkivel szemben, mivel így senki sem jut előbbre.

A véleményszabads ág alap, te is azt gondolsz, amit akarsz, ahhoz ugyanakkor nem kötelességünk felületet biztosítani, hogy nálunk terjeszd a szép emlékű Budapest TV sarlatánjainak műsoraiba kívánkozó hülyeségeidet. Szóval szerintem jó lenne, ha ez a parttalan "vita" most itt be is fejeződne, mielőtt előkerül a fényevés üdvössége, meg hogy a gyógyszeripart valójában az annunaki gyíkemberek mozgatják a Nibiruról.
Idézet
 
 
+8 #34 Hulllahoooppp 2017-05-23 00:43
....és ezt tényleg itt kell, már bocsánat? Kb. annyira illik ide ez a vita, mint temetésre a flippergép.
Idézet
 
 
-10 #33 cápaidomár 2017-05-23 00:41
Montsegur:

Ha olyan betegséged lesz és nem teheted meg, hogy magánba menj, akkor a hálapénzes területre kerülsz. Bizony. Így a továbbiakban nincs miről vitáznunk.

"Tudjukkik": ezt Szűcs Istvánnak mondd, nem nekem. Rá tartozik.
Idézet
 
 
-13 #32 Szűcs István 2017-05-22 22:30
...és a Nap kering a Föld körül, ugye?

Orvos létedre írj le bátran visszaéléseket. Vagy szégyenled?

Hogy mersz ilyet leírni? Nagyon okosnak érzed magadat, gondolom, a rendelőben is játszod a Brinkmann professzort...
Idézet
 
 
+9 #31 Montsegur 2017-05-22 22:24
Idézet - Szűcs István:
Az szimplán hülyeség, hogy ezerféle betegség van... Az orvosok kreatívitása az, hogy kitaláljanak betegségeket és úgymond erre "megfelelő" kezelési módokat. Ám ezek a kezelési módok alig-alig vagy egyáltalán nem működnek.
.


...és a Nap kering a Föld körül, ugye?
Idézet
 
 
-8 #30 Szűcs István 2017-05-22 21:55
Vezesd már le nekem légyszíves hogy például hogy gyógyítassz meg egy beteget mindössze vitaminokkal meg féktelen pozitív gondolkodással akinek péládul: Áttétes rákja van,leukémiája, ALS....stb sorolhatnám....mert már nem azért de az elméleted szerint ha szorogsan tömöm magamba a c-vitamint mint a gumimacit és egész nap vígjátékokat nézek akkor ezek mindn szépen elmúlnak?.....Neked kéne orvosnak menned....a több évszázados tudás amit a világon az orvosok tudósok kutatók összeszedtek mint mehet a kukába....Szűcs Pisti megtalálta a gyógymódot....


Jómagam elkerülném, hogy orvosnak menjek, mert nem szeretnék embereknek olyan gyógyszereket felírni, ami javarészt semmire sem jó. Ugyanis az orvosok többsége placebo hatással ír fel készítményeket, s már a rendelőben beleülteti a páciens fejébe, hogy ettől biztosan meggyógyul. És vannak emberek, akik ezt el is tudják hinni, s valóban meggyógyulnak, de ez abban az esetben nem áll fenn, ha magától a gyógyszertől várom az eredményeket, mivel abban nincs hatóanyag. Feltetted már magadnak azt a kérdést, hogy miért van ennyi gyógyszer? Az szimplán hülyeség, hogy ezerféle betegség van... Az orvosok kreatívitása az, hogy kitaláljanak betegségeket és úgymond erre "megfelelő" kezelési módokat. Ám ezek a kezelési módok alig-alig vagy egyáltalán nem működnek.

Egy depressziós ember, ha több héten keresztül van jókedélyű emberek társaságában, akkor állítom, hogy elindul egy szellemi javulás az illetőnél, s ehhez szerintem nem kell nagy ész, bár ezen az oldalon inkább az a menő, hogy egy "Kapd be a faszomat!" megalázó hozzászólást lájkoljanak, úgymond éltessenek minél többen. Figyeld meg magadat, hogyha örülsz, s boldog vagy, akkor az egész tested, beleértve a szervezeted is príma energetikai hatásoknak van kitéve. Ennek ellenkezője, a stressz rákot tud okozni, ha minél több ilyen helyzetbe kerül az ember. A depresszió tulajdonképpen egy stresszfajta állapot. A vitaminokról meg annyit, hogyha tudatosan alkalmazod, s nem tömöd magadba, akkor az immunrendszered et tudod megerősíteni vele, ami kvázi egy jó közérzetet ad a mindennapokban.

Köszönöm azoknak az embereknek, akik mellém álltak, s nagyon tudom sajnálni azokat, akiknek még mindig le van csukva a szeme...

Ezzel az egésszel egy kicsit se az volt a tervem, hogy egy "Szellemi Világháborút" indítsak, csak a véleményemet írtam le, mint oly sokan mások. És direkt személytelen hangnemben írtam meg a magamét, ahogyan én látom, ahogy én tapasztalom.

Tudom, hogy ezért az üzenetért jó sok mínuszt fogok kapni, de nagy ügy... Ezen az oldalon is, mint a világ számos pontján az emberek teljesen másképp gondolkodnak egy adott témáról. Úgy gondolom, hogy ezzel minden rendben van, ám a lenéző és trágár stílust el lehetne hagyni mindenkivel szemben, mivel így senki sem jut előbbre.
Idézet
 
 
-1 #29 Annyád 2017-05-22 18:38
Idézet - Szűcs István:
Úgy gondolom, hogy egy embert sértettem meg, mégpedig az Ambrus nevű felhasználót. Elnézést kérek tőle...

Béke Veled!

Mi az hogy káttű?
Idézet
 
 
+15 #28 Montsegur 2017-05-22 17:10
Idézet - cápaidomár:
Művészvilágban sose volt újdonság a lelki / szellemi nyomor. Gyakran ez az ihletforrás, és szerintem mind tudnánk olyan alkotást felhozni, amiről annak ellenére, hogy nagyon szeretünk és nagyszerűnek tartjuk, tudjuk, hogy nem egészséges agy / lélek hozta létre. Hogy olyasmi van mögötte, amit soha, egyetlen percre sem szeretnénk megtapasztalni. Mégis kevesebbek lennénk nélkülük, a világ is szegényebb lenne. Az persze már más kérdés, meddig lehet így élni. Meddig érdemes. Főleg akkor, ha már családod van mondjuk és egyáltalán: igazi veszíteni valód.

Kedves Montsegur!
Mi ez az álságos hiszti? Mintha Te nem is a magyar egészségügy része lennél. Maga a színtiszta erkölcs, ugye, aki még hírből sem ismeri a korrupciót... :-)) Nálad nincs protekció, igaz? Szoktad egyébként ijesztgetni, kvázi fenyegetni a beteget? Szoktál hálapénzt szedni, Montsegur? Vagy ha még nem, akkor majd fogsz? Mert fogsz. Vagy már évek óta szeded. Feltételezem, tisztában vagy vele, hogy milyen visszaélések jellemzik a hazai egészségügyet. Ha esetleg nem tudnád (de tudod Te azt nagyon jól), lenne miről mesélni. A Csernusnak is csak addig volt fontos a pszichiátria, amíg szarrá nem keresete magát. Mégse beszélt nyíltan soha a hazai állapotokról, inkább írt (vagy íratott) még egy könyvet ugyanarról a témáról ,amiről már korábban írt hármat-négyet. Mert ez állt az érdekében.

Gyógyszerek: én szinte csak migrénemre szedek. Még egy tüdőgyulladást meg még egyet és még egyet is hajlandó lennék kihordani lábon inkább, minthogy még egyszer befeküdjek miatta kórházba, ha már nincs elég pénzem magánorvosra, mert egyébként csak ahhoz járnék.


Kedves Cápaidomár,

Miután megszólítottál, természetesen válaszolok:

1. "Álságos hiszti?" Nem, ezt önérzetnek hívják. Nem fogok szó nélkül hagyni egy "az orvosok ma ölik a betegeket, tisztelet a kivételnek" típusú beszólást.

2. Nem hálapénzes területen dolgozok, nem véletlenül: nem azért végeztem egyetemet, hogy jattokból éljek, mint egy pincér vagy egy benzinkutas. A hálapénzt maximálisan elítélem, remélem egyszer eltüntetik végre a rendszerből.

3. A beteg ijesztgetése, fenyegetése? Hol? Ha ilyennel találkozol, minden kórházban, rendelőintézetb en nagy betűkkel ki van függesztve a betegjogi képviselő elérhetősége, panaszt tehetsz. Változnak az idők, hidd el, ki fogják vizsgálni. Ezt nem kell hagyni. (Bár azt is hidd el, orvost fenyegető beteg is előfordul...)

4. Gyógyszerek: igen, a "tudjukkik" mesterkedésének köszönhetően most már vannak olyan antibiotikumok, hogy lábon is kihordhatsz egy tüdőgyulladást. De azért inkább feküdd is ki, csak szövődmények esetén javasolt a kórház.

Amúgy ez nem egy zenei blog? :-)
Idézet
 
 
-3 #27 cápaidomár 2017-05-22 13:38
Oké, értem. Végig a hazai helyzetre akartam reflektálni, mert mire másra reflektáljak? Nem terjesztettem ki a dolgot az univerzális orvostudományra , sem az összes orvosra a világon. Gondoltam, ez egyértelmű. Akkor hát mégsem.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Destruction - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Muse - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 15.