Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Harminc év után végre meg tudok élni a zenélésből”

Május 10-én kerül a boltokba a kanadai speed/thrash pionír Anvil új lemeze, a Juggernaut Of Justice, ami egyben egy új fejezet nyitányát is jelenti a banda életében. Ez ugyanis a csapat első albuma, ami a róluk szóló, hatalmas publicitást kapó 2008-as dokumentumfilm bemutatása óta napvilágot lát.

A korábban csak a beavatott szűk kör által ismert Anvillel az utóbbi években a legnagyobb amerikai magazinok is rendszeresen foglalkoztak, a róluk szóló 2008-as Anvil! The Story Of Anvil hihetetlenül jó kritikákat kapott, és olyan kapukat nyitott meg a banda előtt, amikről már maguk a tagok sem álmodtak. A dokumentumfilm több fesztivál közönségdíját is besöpörte, a The Times pedig egyenesen azt írta róla, hogy alighanem a valaha készített legjobb film a rock’n’rollról. A reflektorfénybe került trió a mozi sikerét követően sorra kapta a meghívásokat a neves metalfesztiválokra, de koncertezhettek az AC/DC-vel is.

„Mindent megkaptunk ettől a filmtől”, mondta a QMI Agencynek Steve Kudlow énekes/gitáros, azaz Lips. „Egy olyan bandából, ami 20 ezer példányt ad el egy CD-ből, olyan banda lettünk, ami milliók tudatába férkőzött be. Úgy becslik, a filmet csak az Államokban nyolcmillióan látták – ezek összehasonlíthatatlan számok a korábbiakhoz képest. Már úgy értem, amikor a Conan O’Brien showban játszottunk, abban a tíz percben többen láttak minket, mint addig az egész karrierünk során összesen…” Lips szerint a legfurcsább változást akkor érzi, amikor más hírességekkel találkozik. „Összefutottunk Paul McCartney-val. Ez olyan, mintha Istennel találkoznál. Erre ilyet szól: hé, Lips, mi újság? Ma este is nyomatjuk a rockot? Én meg csak álltam ott: istenem, tudja, ki vagyok, látta a filmet… És végtelen a lista a hasonló találkozásokból. Tényleg őrület… A dolog árnyoldalával pedig inkább igyekszem nem is foglalkozni, de általában a hirtelen felbukkanó barátok képében jelentkezik. Olyan arcok ezek, akikről tíz-húsz éve nem is hallottunk, de most hirtelen felbukkannak. Vagy amikor mások azt mondják: ó, már sztárok vagytok, aligha foglalkoztok majd velem. Az ilyesmi baromi idegesítő.”

Több mint harminc év zenélés után az Anvil tagjai végre fent tudják tartani magukat a zenélésből. „Végre ki tudom fizetni a számláimat a zenekarból. Hogy többet keresek-e? Nem tudom, talán. Annyit biztosan nem, hogy abból limuzint vegyek. De létezem, és nem kell amiatt aggódnom, hogy van-e állásom vagy sem. És ez óriási: harminc éven át dolgoztam azért, hogy eljussak erre a pontra.”

A Juggernaut Of Justice Dave Grohl kaliforniai stúdiójában, a Studio 606-ben készült el a veterán Bob Marlette producer hathatós segítségével. A lemez a The End Records gondozásában jelenik meg.

A kultikus kanadai heavy metal banda év végén újabb speciális akció révén keltett komoly feltűnést, amikor egy Facebook-kampánynak köszönhetően pályafutásuk során először listavezető dalt produkáltak. A közösségi oldalon indított svédországi kezdeményezés, az Anvil Aid célja az volt, hogy 2010-ben ne az Idol tehetségkutató és énekverseny (az X-Faktor helyi megfelelője) valamelyik résztvevője vezesse a svéd karácsonyi listákat. Ugyan a normál listán nem sikerült az első helyre juttatni az Anvil több mint 28 éves klasszikus dalát, a digitális eladások között a Metal On Metal a december 24-ével végződő héten megcsípte az első helyet, vagyis az akció részben elérte célját. A minta nyilván a hamarosan talán egy új lemezzel is visszatérő Rage Against The Machine tavalyelőtti példája volt, hiszen a Killing In The Name egy hasonló facebookos akciónak köszönhetően a brit listák első helyére került 2009-ben karácsonykor.

Az 1982-es Metal On Metal lemez címadója egyébként soha nem jelent meg hagyományos single-ként. „A Metal On Metalnak talán nagy dalnak és sikernek kellett volna lennie a maga idejében, de baromi messze voltunk a tűztől, nem is beszélve a kiadónkról, a menedzsmentünkről és minden egyébről, ami akkoriban körülvett minket", nyilatkozta a svéd Bandit Rock rádiónak akkor a kampányról Lips. „Olyan volt az egész, mintha egy hangya feszült volna neki az Empire State Buildingnek, hogy feldöntse... Szóval egészen rendkívüli efféle akciókról hallani, tényleg fantasztikus. Nem is tudom, mi mást mondhatnék... Ez az egész nem a pénzről szól, hanem a kemény munkáról és az eltökéltségről, ami aztán meghozza a gyümölcsét."

Címkék:

 

Hozzászólások 

 
+1 #1 Wiktor 2011-04-27 21:29
A film tényleg zseniális!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Rise Against - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Slayer - Tokaj, Hegyalja Fesztivál, 2011. július 15.

 

Nitzer Ebb - Budapest, Dürer Kert, 2011. május 1.

 

Mercenary - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.