Shock!

április 25.
csütörtök
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Gene Hoglan szerint is a Dark Angeltől lopta a Metallica a One kétlábdobos részét

0803geneA Metallica One dala és a Dark Angel Darkness Descendse közötti hasonlóságok közismertek. Most azonban maga Gene Hoglan is azt nyilatkozta: Lars Ulrichék egyértelműen tőlük vették kölcsön a ’88-as dal legendás kétlábdobos blokkjának alapjait.

Közismert, és mi magunk is megjegyeztük a Dark Angel 1986-os Darkness Descends lemezéről szóló Klasszikushock-cikkünkben, hogy a címadó számot bizonyára a Metallica is hallotta az …And Justice For All munkálataira ráfordulva, hiszen nyilvánvalóak a hasonlóságok a One-nal. Most Gene Hoglant is megkérdezték a Let There Be Talk podcastben a témáról, és a dobos teljesen egyértelműen fogalmazott. „Kereken megmondom: az az egész ott egy Dark Angel-nótából jött, a Darkness Descendsből. És ezt az egész színtér jól tudta, miután a Metallica kihozta a One-t, mert már akkoriban is rengeteg telefont kaptam azzal, hogy tudom-e, hogy lenyúltak bennünket”, szögezte le Hoglan.

Gene egy időben – félig viccesen – még azt is fontolgatta, hogy bepereli a Metallicát a nyilvánvaló kölcsönzés miatt. „Egy turnén velünk dolgozott a Metallica hangmérnöke, Big Mick Hughes. Éppen akkoriban számítottak esélyesnek a dallal a Grammyre, de még nem jelentették be a dolgot. Akkoriban még viccelődtem is azzal, hogy ha Grammyt nyernek vele, beperelem őket. De vicceltem, pedig még Mick is azt mondta: meg kellene próbálnom, mert lehet, hogy kapnék százezer dollárt csak azért, hogy befogjam a számat. De úgy álltam a dologhoz, hogy nem szeretnék a színtér páriája lenni azért, mert beperelem a Metallicát, miközben tényleg mindenki lopott Metallica-riffeket.”

Mikor ismét megkérdezték tőle, hogy akkor szerinte is a Darkness Descends jelentette az inspirációt a One híres kétlábdobos részéhez, Hoglan határozott igennel felelt: „Az egész dalhoz. A dobtémához mindenképpen. És ezért találtam ezt annyira viccesnek: annál a résznél eleve az az első szó, hogy darkness. Egyértelműen a Darkness Descends nyitódalából származik az egész. Amint meghallod, azonnal észreveszed.”

Hoglan később, a Fear Factory tagjaként turnézott a Metallica vendégeként, de saját bevallása szerint egyszer sem hozta fel a témát Larsnak.

 

Hozzászólások 

 
#7 Gál József kutyája 2019-01-07 22:26
Idézet - Dimmurtal:
Metallica - For whom the bell tolls című alapvetése, és Emperor - The acclamation of bonds című remekműve (kb. 04:11-től.). Mit szóltok? Szerintetek ez is nyúlás? Vagy lehetnek véletlenek?


Ez egyértelműen egy kikacsintás, még a harangszót is beletették, nyilván nem véletlenül.
Idézet
 
 
#6 Szőlő 2019-01-07 21:39
https://www.youtube.com/watch?v=0_Lgi1YVKNk

Itt egy 12 részes sorozat, ki-kitől lopott. Döbbenetes cuccok vannak benne.:-)
Idézet
 
 
#5 Dimmurtal 2019-01-07 16:56
Metallica - For whom the bell tolls című alapvetése, és Emperor - The acclamation of bonds című remekműve (kb. 04:11-től.). Mit szóltok? Szerintetek ez is nyúlás? Vagy lehetnek véletlenek?
Idézet
 
 
#4 Paul Kersey 2019-01-07 15:48
Akár lopta, akár nem, a One úgy tökéletes ahogy van!
Idézet
 
 
#3 bjorn 2019-01-07 15:04
Azért az igazsághoz hozzátartozik triola-triola-tá az nem olyan nagy egyedi ritmus képlet :D Nem Gene Hoglan találta fel. Ennyi erővel minden 2/4 AC/DC....
Idézet
 
 
#2 Asidotus 2019-01-07 14:42
Volt némi értetlenkedés a Darkness Descends lemeznél, hogy mit keres az ott a Klasszikushock rovatban.
Talán ez egy apró adalék a jogosságához :)
Idézet
 
 
#1 pumpika666 2019-01-07 13:48
hasonlít, de nem annyira, hogy ezért perelgessenek, főleg 30 év távlatából
azt mondom, ha még 88-ban Gene arcoskodott volna ez miatt, akkor elfogadom, de ma már tényleg szánalmas lenne ezen lovagolni, mint amikor a Led Zeppet és a Maident is évtizedekkel ezelőtti dalok miatt perelgették, függetlenül attól, hogy jogos volt amúgy mind2 esetben a dolog, csak elkéstek vele sok-sok évet
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Poisonblack - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

Pain of Salvation - Budapest, A38, 2010. október 24.

 

Winger - Budapest, A38, 2009. december 9.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.