Shock!

április 26.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Egy olyan világban, ahol rengetegen árucikként kezelik a zenét, mindig üdítő volt tudni, hogy létezik Prince”

0423princeMég mindig csak felocsúdóban van a zenei világ Prince két nappal ezelőtti halálának sokkjából. A popzene egyik legnagyobb alakjának távozása a rockszínteret is megrázta: a számtalan megemlékezés közül két zenés tribute-ot mutatunk, Chris Cornell Nothing Compares 2 U-átdolgozását, illetve két friss koncertfelvételt Corey Taylortól.

A legbefolyásosabb amerikai bulvárportál értesülései szerint közvetett vagy közvetlen módon egy Percocet nevű fájdalomcsillapító túladagolása okozhatta Prince április 21-ei halálát. A TMZ úgy tudja, a múlt heti atlantai koncertet követő kényszerleszálláshoz már közvetlenül az vezetett, hogy a hetek óta influenzával – és évek óta ízületi problémákkal – küzdő énekes túl sokat vett be a gyógyszerből. Az 57 éves zenész holttestén nem találtak külsérelmi nyomokat, és öngyilkosságra sem utal semmilyen jel, így jelenleg a toxikológiai vizsgálatok folynak, ezek azonban még akár hetekig is eltarthatnak. A hatóságok egyelőre nem kívánták kommentálni a TMZ értesüléseit, de a portál általában nem szokott mellélőni ezekben a témákban – hogy csak egy ijesztően hasonló esetet mondjunk, Michael Jackson tragédiája kapcsán is szinte pontról pontra bejött, amit ők hoztak le elsőként…

Mindeközben a közönség és a zenészvilág is a könnyűzene egyik utolsó egyetemes legendájának elvesztését gyászolja. Corey Taylor a tragédia napján éppen Prince otthonában, Minneapolisban lépett fel, így természetesen adta magát a fellépésen a Purple Rain, illetve a Little Red Corvette előadása – utóbbit egyébként is rendszeresen játssza szólókoncertjein a Slipknot és a Stone Sour frontembere. „Egy olyan világban, ahol rengetegen árucikként kezelik a zenét, mindig üdítő volt tudni, hogy létezik Prince”, mondta a színpadon Corey. „Márpedig Prince mindig jelen volt. És lehet, hogy most már nincs velünk, de a zenei életműve velünk marad.”

Szintén rendszeresen játszotta koncertjein Prince egyik szerzeményét Chris Cornell, aki most a Sinéad O’Connor előadásában világslágerré vált Nothing Compares 2 U stúdióváltozatát is közzétette a tragédia kapcsán. „Prince zenéje annak a lélekkel telített, csodaszép univerzumnak a soundtrackje, amelyet ő teremtett, és mindannyian kitüntetve érezhetjük magunkat, amiért részesei lehettünk ennek a gyönyörű világnak”, mondta a Soundgarden énekese. „Először pár hónappal ezelőtt játszottam élőben a Nothing Compares 2 U-t, amely számomra időtlen, és így van ezzel gyakorlatilag mindenki, akit csak ismerek. Sajnos Prince szövege ebben a pillanatban nem is lehetne aktuálisabb, és innentől fogva mindig azért éneklem majd ezt a dalt, hogy így tisztelegjek e páratlan művész előtt. Mindnyájunknak rengeteg inspirációt adott, és sokkal érdekesebbé tette ezt a világot.”

Tegnap a RaM Colosseumban adott nagy sikerű koncertet Steven Wilson, aki szintén egy feldolgozással hajtott fejet a páratlan tehetségű elhunyt művész előtt: a Sign 'O' The Timest adták elő a ráadásblokkban. Wilson az előző esti bécsi koncert előtt harminc perccel tudta meg a hírt, és már aznap eljátszották a dalt - amit egyébként a 2014-es Compilation Albumra rögzített. Elmondása szerint nagy hatással volt rá Prince, fiatalkori idolját gyászolja, amit nekünk is bővebben kifejtett a koncert előtti délutánon készített interjúban.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Devin Townsend Project - Budapest, Barba Negra Music Club, 2015. március 12.

 

Portnoy, Sheehan, MacAlpine, Sherinian - Budapest, PeCsa Music Hall, 2012. október 19.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

Overkill - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 11.

 

Apocalyptica - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. február 23.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.