Shock!

április 26.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Egy művész senkit sem bojkottál”

Habár Izraelben több hang is ezt követelte tőlük, az Orphaned Land nem hajlandó lemondani szeptember 10-ei fellépését az isztambuli Unirock Open Air fesztiválon. A két ország között azóta feszült a viszony, hogy az izraeli haditengerészet katonái máig ellentmondásos körülmények között kilenc török állampolgárt gyilkoltak meg a Mavi Marmara nevű hajó fedélzetén 2010-ben.

„Olyan helyzet alakult ki, hogy mára mi lettünk Izrael egyetlen követei Törökország felé", mondta a Jerusalem Post szerint egy sajtótájékoztatón Kobi Farhi énekes. „A vezetőink is nyugodtan példának tekinthetik mindezt, hiszen arról van szó, milyen barátságot tud teremteni a zene két ember között. A koncertjeinken épp ez történik, amikor a tömeg felé fordítom a mikrofont, és visszaénekelnek nekem héberül, vagy én éneklek nekik törökül, arabul."

Noha Izraelben többen is azt követelték, hogy az Orphaned Land bojkottálja a török fesztivált, a zenekar még csak el sem gondolkodott a lehetőségen. „Egy művész nem bojkottál senkit, és én magam sem tudom értékelni az ilyesféle akciókat. Törökországban is otthon érezzük magunkat. Párszor most megijedtünk kicsit, amikor belegondoltunk a helyzetbe, de nem engedhetjük, hogy a félelem megállítson minket. Ahogy mondtam, jelenleg mi vagyunk Izrael egyetlen követei Törökországban és az arab világban. Zenészként repülünk mindenhová, de ezzel együtt is úgy érezzük, hogy a saját országunk és népünk képviselői is vagyunk. Rengeteg dühödt hangot hallani a két oldalról manapság, mi azonban azt szeretnénk, ha az emberek egy másféle hozzáállással is találkoznának. Egy olyan hanggal, amelyik azt mondja: nézzétek, itt van sokezer ember egy koncerten, akik tökéletesen kijönnek egymással – legyen hát ez a példa!"

A fesztiválon az Orphaned Land mellett olyan bandák lépnek még fel többek között, mint a Between The Buried And Me, a Mayhem vagy az Eluveitie.

Az Orphaned Land december 7-én ismét Budapesten koncertezik a Concerto szervezésében a Club 202-ben, jövőre pedig egy szólólemez is várható Yossi Sassi gitárostól.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Iron Maiden - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. június 3.

 

Peter Gabriel - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. május 6.

 

Anthrax - Budapest, Budapest Park, 2013. július 30.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Dark Tranquillity - Budapest, Dürer Kert, 2010. október 14.