Shock!

március 29.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

Cradle Of Filth: visszaásnak az első két lemez zenei világához

Az utóbbi időszak szövevényes konceptlemezei után a Cradle Of Filth a következő nagylemezen visszatér az 1994-es The Principle Of Evil Made Flesh és az áttörést meghozó 1996-os Dusk... And Her Embrace direktebb, súlyosabb zenei világához – mondta Paul Allender gitáros egy friss interjúban.

A következő Cradle Of Filth lemez biztosan nem lesz konceptuális jellegű - nyilatkozta Paul Allender egy aktuális interjújában. „Most is dalokat írok, és az album kétségtelenül visszamegy majd ahhoz a vonalhoz, amilyenek a The Principle Of Evil Made Flesh és a Dusk... And Her Embrace idején voltunk", mondta a gitáros az Ultimate Guitarnak. „Totálisan ilyen típusú az eddig született zene, bár ennek ellenére is nehéz leírni. De egy csomó haver hallott már új ötleteket, és mind azt mondták: régi típusúnak hangzanak. Semmiképpen sem szeretnénk még egy újabb olyan albumot készíteni, mint az előző kettő, így eldöntöttük, hogy kicsit módosítunk az irányon: úgy alkalmazzuk majd a női vokálokat, mint akkoriban, és az erős dallamvonalak, harmóniák, meg az összes többi szarság is azt az érát idézik. És megint belepakoltam az anyagba egy rakás punkos irányultságú riffet, amitől az egész nagyon sötét és durva lett. Igazából mindig is szerettem volna visszakanyarodni a punkos vonalhoz, most pedig úgy alakult, hogy végre alkalmam nyílt rá. A Principle lemezen rengeteg punkos riff szerepelt, és még a Duskra is bőven jutott ezekből. Valami mást akartunk csinálni, de pozitív értelemben véve. A rajongók reakcióit, javaslatait is figyelembe vettük, és úgy döntöttünk: visszakanyarodunk ehhez a vonalhoz. Aki pedig eddig hallotta a végeredményt, le volt nyűgözve tőle."

Allender szerint konceptlemezt készíteni egyébként sem könnyű munka. „Nem szoktunk addig határozni a koncepcióról, amíg nem vettünk fel mindent és nem fejeztük be a melót. Mindig ez az utolsó mozzanat. Amikor dalokat írok, arra koncentrálok, hogy azok önállóan is megálljanak a lábukon, nem pedig nóták egymásutánját képzelem magam elé – azt szeretem, ha minden egyes szám teljes a maga valójában. Utána Dani (Dani Filth énekes) az, aki javaslatokat tesz a sorrendre, mert szövegileg ez ide passzolna, az meg amoda, bla-bla-bla-bla-bla. Így állnak össze a lemezeink. A koncepció az utolsó pillanatokban dől el, amikor Dani megírja a szövegeket. Először mindig a zene születik meg. Zeneileg egyébként rendben van, ha az ember konceptanyagot készít, de szövegileg, Dani oldaláról nézve őszintén szólva kissé púp az ember hátán..."

Az 1996-os Dusk... And Her Embrace volt az első black metal lemez, ami annak idején tényleg igen komoly üzleti sikert aratott, és ezzel ki is váltotta a műfaj ortodox híveinek rosszallását. Az album mára több mint 500 ezer példányban kelt el világszerte, amivel a műfaj egyik legsikeresebb kiadványának számít. A csapat utoljára tavaly adott ki lemezt Darkly, Darkly, Venus Aversa címmel, és felléptek az idei Metalfesten is.

 

Hozzászólások 

 
#1 TelekiPál 2011-11-11 07:13
A Dusk lemez kétségtelenül nagyon jó, de erős fenntartásaim vannak azt illetően, hogy pusztán a koncept albumok koncepciója lenne az eltávolodásért okolható, hanem ott van példának okáért az a fránya idő, a vámpír image levedlése és persze a pénz. Nem hiszek abban, hogy ez a csapat le tud tenni mégegy olyan lemezt, nem is elsősorban azért, mert zeneileg nem lennének rá képesek, de az egy 15 éves korong.

Zeneileg a csapat a kiégés jeleit mutatja, bár a Festen elég jól szóltak. Ennek ellenére, vagy pont ezért nehezen hiszem el, hogy képesek lennének pályájuk csúcspontját újból megidézni, de ne legyen igazam :)
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Anna Murphy - Budapest, Club 202, 2014. április 4.

 

Royal Hunt - Budapest, A38, 2014. március 13.

 

Jeff Loomis - Budapest, Dürer Kert, 2012. november 11.

 

Nevermore - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.