Shock!

április 19.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Az új zenekarok nem szánták rá az időt, hogy kialakítsák maguk körül a varázst”

Gene Simmons szerint az elmúlt harminc év könnyűzenei történései össze sem hasonlíthatók az azt megelőző harminc évvel. A KISS basszer/énekese szerint a mai előadókra újabb három évtized elteltével aligha emlékeznek majd vissza legendaként.

1103kiss

„A rock halott”, ismételte meg korábban többször is hangoztatott kijelentését a Gulf Newsnak Gene Simmons. „Az új zenekarok nem szánták rá az időt, hogy kialakítsák maguk körül a varázst, az izgalmat, nem alkottak epikus dolgokat. Mármint ott a Foo Fighters: tök jó zenekar, de ők is húsz éve itt vannak. Ha végigtekintesz az 1958 és 1988 közötti időszakon, az harminc év: közben ott volt Elvis, a Beatles, Jimi Hendrix, a Rolling Stones, satöbbi-satöbbi. Ha a diszkót szeretted, hallgattad Madonnát, ha hard rockra vágytál, az AC/DC-t, esetleg minket, meg még pár csapatot. Aztán ott volt a Motown, tényleg rengeteg nagyszerű muzsika. 1988 és napjaink között szintén több mint harminc év telt el. Mondd meg nekem, ki az új Beatles! Nem tudsz válaszolni. Vannak persze népszerű előadók, például a BTS, tényleg minden stílusban akadnak ilyenek. A népszerűség viszont nem egyenlő az ikonikus státusszal, az örökérvényűséggel, vagy azzal, hogy valaki komoly örökséget hagy maga után. Az más kategória.”

Gene a maga részéről kétli, hogy a mai színtér előadóira újabb három évtized elteltével ikonikusként tekintenek majd vissza. „Ott volt a Beatles a maga páratlan valóságában: maguk írták a dalaikat, maguknak hangszerelték meg ezeket, ellátták a produceri feladatokat, többnyire ők játszottak fel mindent. Nem playbackeltek, nem volt semmiféle digitális rásegítés, nem igazították ki az éneksávokat. Na, ilyen nem lesz többet. A modern előadók óriási mértékben támaszkodnak a technikára. Ha az illető csak úgy felvenné, amint a zuhany alatt énekel, fel sem ismernéd. Sokkolnának a hallottak… Egyetlen rapper sem játszik hangszeren. Nem írnak dalokat, csak szavakat pakolnak egymás után, de akkordok, dallamok, harmóniák nincsenek. És ezzel most nem azt mondom, hogy a rap nem fontos, mert nagyon is az. De nem Beatles.”

Simmons ettől még számos mai előadót nagyra tart. „Szerintem Billie Eilish fantasztikus. Épp attól érdekes, hogy a bátyjával közösen írja a zenét, és senki másra nem hasonlítanak. A női előadók közül Lady Gaga is óriási, szintén maga írja a dalait, és úgy énekel, mint senki más. De hát ő valódi zenész: dalokat ír, zongorázik, tényleg képes erre. A világ javarésze imádja a popdívákat, noha többségük nem magának írja a dalait, és nem játszik hangszeren. Ami amúgy teljesen rendben van. Mindenki azt szeret, amit csak akar. De ettől még egyik sem említhető egy lapon a Beatlesszel.”

A KISS december 31-én grandiózus koncerttel köszöntötte az újévet Dubaiban, amit a helyszínen emberek ezrei élvezhettek a környező hotelek erkélyeiről, illetve pénzért lehetett és lehet megnézni a neten. A fellépés két Guinness-rekordot is beállított: egyrészt a zenekar egyszerre hetvenhárom lángnyelvet lőtt fel a színpadról a műsor egy pontján, másfelől egy harmincöt méteres lángnyelvvel szintén eddig példátlan látványosságot produkáltak.

A koronavírus-járvány következtében tavaly természetesen nem láthattuk Európában a KISS-t, vagyis a július 16-ai magyar koncertből sem lett semmi. A csapat jelen állás szerint szinte napra pontosan egy évvel az eredeti dátum után, 2021. július 15-én állnak majd színpadra az Arénában. A már megvásárolt jegyek automatikusan érvényesek az új időpontra.

 

Hozzászólások 

 
#7 Thasaidon 2021-01-08 11:30
Biztos a korom szülötte vagyok (mármint a saját időmé, érted, nem az égésterméké, haha), meg főként underground sznob, de nekem nagyon tetszik, hogy annyi zenekarnak van lehetősége a világ elé tárni az alkotásaikat, és ezek nem lépnek szupersztárstát uszba, nem arénákban játszanak. Rengeteg jó zenét találni, mindenki kb. teljesen egyéni "portfóliót" alakíthat ki, és vagy marha izgalmas produkciók születnek a föld alatti műhelyekben, vagy mivel hasonló stílusból is tengernyi banda van, ezért mindenkinek jut valami, amire jobban rezonál. Imádom. Az ilyen kis bandákra szervezett kis fesztiválok is meghitt hangulatúak, azt is imádom. Most éppen a Mamiffertől a Mara című szám szól, és azt is imádom. Ami hátulütője a mai helyzetnek, az talán az, hogy nehezebb megélni a zenélésből, egy kis együttes, aminek esélye sincs világsikerre, könnyebben feloszlik, ha az élet egyéb dolgai elvonják a figyelmüket. De erről ezerszer volt szó itt, nálam okosabbak billentyűzetébő l. Egy szó mint száz, én hallgatóként nagyon boldogan lubickolok a jelenlegi zenei színtérben.

Off: gonosz vagyok, de Jon Schaffer capitoliumi szereplése túl bulvár ahhoz, hogy a Shock-hírek között szerepeljen? :-D
Idézet
 
 
#6 Bólogató kutya 2021-01-07 00:33
Más világ volt 30 éve, megint más 60 éve a mai korhoz képest. Megkockáztatom, hogy ha megjelenne egy mai Beatles (tehetségben, zeneiségben, hatásában, stb), az ma kis túlzással fel sem tűnne az embereknek.
Másképp szórakozunk, másképp fogyasztunk zenét, összehasonlítha tatlanul nagyobb mindenre a választék, és ez nem a zenészek hibája - képtelenség ugyanazt a varázst és annak kialakítását elvárni.
Azzal együtt megjelent az elmúlt 60 évben jópár nagyhatású zenekar, izgalmas trendek, viszik tovább a lángot, aki odafigyel, az látja.
Még egy Beatles nem lesz. Pontosabban folyamatosan voltak, és lesznek. Épp úgy, ahogyan Ádámok és Évák is.
Idézet
 
 
#5 Lantis 74 2021-01-06 21:19
Engem mindig is elsősorban az érdekelt, hogy egy banda milyen zenét csinál. A körítés, meg a show műsor már csak másodlagos. Ha egy banda jó muzsikát csinál, és ez tettszik népnek, akkor úgy is felfigyelnek rá.
Idézet
 
 
#4 Zsolti 2021-01-06 19:22
Vicces, hogy végig a Beatlesszel példálózik, gondolom, nem olvasta ezt a cikket :D
https://www.heydullblog.com/photos/kiss-as-the-anti-beatles/
Idézet
 
 
#3 Herr Flick 2021-01-06 18:35
Mit ért azon h mai előadók? Mert abban benne van a Slipknot is amire tuti emlékezni fognak...meg mindenki aki régebben indult de ma is aktív az benne van a mai színtér szereplői kategóriában...vagy azokra gondol akik perpillanat legnépszerűbbek de csak üres lufik?? Ilyen egyslágeres csodák régen is voltak ez nem újdonság...vagy azokra gondol akik most indulnak? Azokról meg nem jelentheti ki előre h hányan fognak rájuk emlékezni később! ja igen és ha jól tudom a maga idejében a beatlest utálták a kritikusok sőt bartók bélát is, csak mert most perpillanat szerinte valami szar simán lehet legenda később
Idézet
 
 
#2 tónyó 2021-01-06 13:02
Simmons és a szokásos idegesítő nyilatkozatai.
Idézet
 
 
#1 Torzonborz 2021-01-06 11:55
Sok igazság van benne. De Puzsért idézve, ez már a történelrm utáni, kultúra nélküli emberiség korszaka. Saját megfogalmazásom : Sötét újkor.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Orphaned Land - Budapest, Club 202, 2013. október 4.

 

Roger Waters - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 22.

 

Slayer - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. április 8.

 

Paul Gilbert - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 29.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.