Shock!

május 05.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

„Az ordítozós, üvöltözős megközelítés már a múlté”

Bill Kelliher, a Mastodon gitárosa szerint az atlantai zenekartól már nem nagyon érdemes a régi üvöltős-zúzós-atomkomplex témákra számítani. A csapat a nyárra várható Once More Round The Sun lemezen inkább dalközpontúan gondolkodott.

„Az új lemezen szereplő dalok egy jelentős része nagyon is a hagyományos verze/refrén szerkezeten alapul”, mondta Bill Kelliher gitáros a Loudwire-nek. „Már megcsináltuk a magunk igazán komplex, matekos és progresszív lemezeinket, de szerintem akkor születnek a legjobb dalaink, amikor kicsit lecsupaszítjuk őket. A tiszta verzékre, refrénekre koncentrálunk, és ezek mellé adagoljuk fűszerként a progos elemeket. Kicsit úgy érzem, a múltban néha előfordult, hogy amikor valamit nem találtunk elég bonyolultnak, úgy álltunk hozzá: akkor tekerjük meg egy kicsit még jobban! Most viszont inkább az a jellemző, hogy egyszerűsítsünk, így aztán eljutottunk egy olyan megszólalásig, amit nagyon jónak tartok. Ez egy letisztult hangzás, tele igen fogós verzékkel és refrénekkel.”

Mindez természetesen az énekfronton is természetszerű változásokat hozott. „Egy idő után rádöbbentünk, hogy egy csomó bemelegítést csinálunk, odafigyelünk az énekdallamokra, elkezdtünk órákat venni: ez mind csupa olyan dolog, amire szükség van ahhoz, hogy formában tartsd a hangod. Tíz évvel ezelőtt biztosan nem gondoltam volna, hogy 2014-ben ilyesmikkel foglalkozunk majd. Mindannyian énekleckéket veszünk, a koncertek előtt bemelegítjük a hangszálainkat. Egyre professzionálisabban kezeljük ezt a kérdéskört. És szerintem az ordítozós, üvöltözős megközelítés már a múlté. Az akkori zenénk azt a durvább énekstílust követelte meg, mert maga a zene is abban az irányban mozgott: hadd szóljon csak, ahogy a csövön kifér… Nem igazán voltunk még tisztában vele, miként kell dalokat írni, egyszerűen csak összedobáltuk a riffeket, ráüvöltöztünk, az embereknek meg tetszett. Azóta érettebben gondolkodunk, és szerintem el is veszítettünk pár rajongót, akik épp ezt az irányt szerették, de szándékosan mégsem folytathattuk ugyanazt. Számomra minden egyes album egy pillanatfelvétel a zenekarról, arról a pontról, ahol emberileg éppen jártunk, amikor megírtuk azokat a riffeket. Ahogy öregszel, úgy válik egyre nehezebbé szar dolgokról ordítani és csak ordítani… A dalaink ma már kicsit rockosabbak, és kicsit több gondolat búvik meg a groove mögött. Sokkal inkább a groove-ról, az érzésről szólnak ezek a nóták, mint arról, hogy szimplán csak olyan gyorsan zúzzunk, amennyire tudunk, vagy annyira bonyolultan fogalmazzunk, amennyire csak lehet. Ehelyett inkább több energiát fektetünk abba, hogy olyan megközelítésű dalokat írjunk, mint a Zeppelin, az AC/DC vagy a Sabbath tette. Ők sem játszottak célirányosan a lehető leggyorsabban vagy leglassabban, hanem egyszerűen csak nótákat raktak össze. Szerintem lassan természetes módon jutottunk el mi is erre a pontra.”

A Once More Round The Sun valamikor június környékén jelenik meg. A High Road című új dal itt meghallgatható.

 

Hozzászólások 

 
+1 #3 grand magus 2014-04-26 21:03
Együtt öregszünk.
Idézet
 
 
+11 #2 Flagellator1974 2014-04-26 20:04
Nem vagyok az erőtlenül ordibálós énekesek rajongója, sőt. De ezek a fiúk valahogy másképp csinálják. A Leviathan-t meg nagyon eltalálták!! Az egy hatalmas lemez.
Idézet
 
 
+4 #1 Sárvári Gábor 2014-04-26 15:43
Király!
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Deep Purple - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2014. február 17.

 

Lillian Axe - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Amorphis - Budapest, Diesel Klub, 2010. november 21.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.

 

ZZ Top - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2009. október 15.

 

30 Seconds To Mars - Budapest, Sziget fesztivál, 2010. augusztus 13.