Shock!

március 29.
péntek
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

A 25 éve halott Phil Lynottra emlékeztek egykori zenésztársai

25 évvel ezelőtt, 1986. január 4-én hunyt el Phil Lynott, a Thin Lizzy énekes/basszusgitárosa. Tragikus távozásakor senkinek sem fordult meg a fejében, hogy a csapat életre kelthető nélküle, de a régi tagok 1996 óta kisebb-nagyobb kihagyásokkal mégis turnéznak a régi dalokkal. A szomorú évfordulón a jelenlegi felállás tagjai is megemlékeztek Lynottról.

A Thin Lizzy mostani tagságából Scott Gorham gitáros, Brian Downey dobos és Darren Wharton billentyűs képviselik a régi – azaz már Lynott-tal is közösen dolgozó – muzsikusokat. John Sykes gitáros/énekes távozását követően a csapat frontembere jelenleg a The Almightyból ismert Ricky Warwick, a basszusgitáros Marco Mendoza, a másik gitáros pedig a Def Leppard hathúrosa, Vivian Campbell (aki azelőtt ugyebár a DIO-ban és a Whitesnake-ben is bizonyított már). Azt most inkább ne döntsük el, mennyire tekinthető tényleges Thin Lizzynek ez a felállás (a jobb oldali képen), úgyis ezen vitatkozik mindenki 1996, azaz a leves felmelegítése óta, de a tagok természetesen megemlékeztek Philről az évfordulón.

„25 év telt el Phil halála óta, és még ma is hiányzik", mondta Scott Gorham. „A pokolba, mindannyiunknak hiányzik! Ez a fő oka annak, hogy ma is kimegyünk a színpadra és játsszuk a dalokat. Tizenegy éven át álltam mellette örömben-bánatban, és állandóan eszembe jutnak az emlékek, különösen az évnek ebben a szakában. Ahogy bizonyára el tudjátok képzelni, Phil és én testvérekként tekintettünk egymásra, akik valamiféle küldetést teljesítenek. Talán nem mindig bizonyultak ezek sikeres küldetéseknek, de azért beleadtunk apait-anyait. Nagyszerű barát volt. Biztos vagyok benne, hogy ma is figyel minket."

„Phil dalai különleges emlékeket idéznek fel bennem, főleg ekkortájt", fogalmazott Brian Downey. „A Cowboy Song visszavisz abba az időbe, amikor Phil és én kölykökként a dublini Apollo moziba jártunk a szombat délutáni cowboy-matinékra, hogy lássuk a Lone Rangert, Hopalong Cassidyt vagy Roy Rogers-t. Az Emerald azokra a mítoszokra és történetekre emlékeztet, amiket az ősi kelta háborúkról tanultunk a suliban, hiszen Phil ezekről írt a dalban. A Black Rose-ban Brendan Behant, a kiváló irodalmárt említi, aki a Bangor Roadon élt Dublinban, nem messze attól a helytől, ahol mindketten laktunk. Rengeteg személyes emlék jön elő így 25 év után is... Phil mindig rettenetesen hiányzik majd nekem."

„Fantasztikus dolog volt a Thin Lizzy tagjának lenni, az egész életemet megváltoztatta", csatlakozott társaihoz Darren Wharton. „Nemcsak emberként tett rám óriási benyomást az az időszak, de visszatekintve az is nyilvánvaló, hogy Phil, Scott, Brian és a Thin Lizzy a Dare-rel játszott saját zenémre is nagyban hatott. Nem elsősorban a dalszerzési stílusra gondolok, hanem inkább arra az őszinteségre és szenvedélyre, amit belevittek az egyedülálló zenéjükbe... Phil az évek múltával is naponta eszembe jut, és ilyenkor mindig elsuttogok magamban egy halk köszönömöt. Most, a turnéra készülve sem tudok mást tenni, ahol mind kifejezzük majd nagyrabecsülésünket és tiszteletünket Phil Lynott zsenialitása és a Thin Lizzy zenéje előtt. Ahogy felmegyünk majd a színpadra, ismét meg fogom köszönni, hogy a valaha létezett egyik legjobb rockzenekar tagja lehettem."

Az új felállású Thin Lizzy turnéja január 6-án indul a skóciai Aberdeenben. Magyarországhoz legközelebb február 6-án, a bécsi Arenában lehet elcsípni őket. A repertoárban természetesen kizárólag azok a régi dalok szerepelnek, melyeket az 1971 és 1983 között megjelent tizenkét stúdióalbumon ismerhetett meg a világ.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

The Winery Dogs - Budapest, Barba Negra Music Club, 2016. február 17.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Wisdom - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.

 

Whitesnake Tribute Band - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. május 4.

 

Watch My Dying - Budapest, Süss Fel Nap, 2005. február 8.