Shock!

április 30.
kedd
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

300 millió dollárért adta el a zenéjéhez fűződő egyes jogait a KISS

Mérföldkőnek számító megegyezést kötött a svéd Pophouse-szal a KISS: a zenekar a hírek szerint mintegy 300 millió dollárért átadta a cégnek az eredeti felvételeihez és kiadási jogaikhoz kapcsolódó előadói járandóságait.

kiss_k2022_03

Tavaly decemberben beszüntette aktív tevékenységét a KISS, és mint már a búcsúkoncerteken is bejelentették, a zenekar a jövőben digitális Demon, Starchild, Catman és Spaceman avatarok formájában él majd tovább. Utóbbiakat az Industrial Light & Magic (ILM) állította elő a svéd Pophouse Entertainment segítségével: előbbi cég a filmipar évtizedek óta legnagyobb nevű trükkműhelye, utóbbi pedig a hatalmas sikerű, londoni ABBA Voyage show-t jegyzi. Mint most a Fortune beszámolt ról, a Pophouse-szal közös együttműködés nem merült ki ennyiben: a svédek most a lap értesülései szerint mintegy 300 millió dollárért átvették a KISS zenei katalógusához kapcsolódó jogok egy jelentős részét is – ugyanakkor távolról sem mindent, bár a pontos részletek nem ismertek.

Ehhez nyilvánvalóan az avatar show-hoz is szükség van, bár utóbbi projekt jelenleg még csupán előkészítési szakaszban jár, és a legfrissebb információk szerint legkorábban 2027-ben indulhat be ténylegesen. Ugyanakkor Gene Simmons szerint ez csupán a torta egyik szelete. „Mindig is új területeket térképeztünk fel a popkultúrában, és e megállapodás révén ez a következő években is folytatódik majd – mondja a basszer. – A Pophouse ugyanis pontosan ugyanezt teszi: minden szabályt felrúg. Máris több terven dolgozunk, ezek közül az avatar show az egyik, a másik egy zenekari film, a harmadik pedig egy KISS-témájú élményprojekt. Ennél izgalmasabb nem is lehetne a jövő!"

Nem a KISS az első nagynevű előadó, amely az utóbbi években részben vagy egészben eladta a zenéjéhez fűződő egyes jogokat: Bruce Springsteen, Paul Simon, Bob Dylan, Stevie Nicks, Neil Young, a ZZ Top vagy a Red Hot Chili Peppers egyaránt horribilis összegeket keresett hasonló tranzakciókkal, Cyndi Lauper katalógusát pedig egyenesen a Pophouse vásárolta meg. Simmons az A Journal Of Musical Thingsnek adott interjújában már korábban is nyitottnak mutatkozott a hasonló üzletekre. „Bob Dylan 3-400 millióért adta el a jogait. Ezzel mindössze annyi a probléma – és hangsúlyozom, hogy imádom a csávót, áldott legyen a lábnyoma is –, hogy a zenéje nem sokat mond egy mai húszévesnek. Egy mostani fiatalt egyszerűen nem érdekli az a The Times They Are A-Changin' meg a Maggie's Farm. Ez van... Mindössze nagyon kevés zene állja ki az idő próbáját. A KISS-nek azonban más zenei előadókkal szemben megvannak a maga márkavédjegyei. Az arcunk túlnő a zenén, túlnő mindenen. Springsteen 500 millióért adta el a jogait, de ott is csak zenét kap a vásárló, nem imázst. Sosem láttam Springsteen-rajzfilmet, -képregényt vagy -akciófigurákat. Vagyis aki megveszi egyszer a mi katalógusunkat, persze a megfelelő árért, egy időtálló imázst is megvesz a zene mellé. Olyan ez, mint a Mikulás vagy Superman: olyan védjegyszerű imázs, amit senki más nem tud újraalkotni. És egyetlen más zenei előadó sem rendelkezik hasonlóval.″

 

Hozzászólások 

 
#1 Simon Zoltán papper 2024-04-05 09:54
All Along the Watchtower ........ Knockin on heavens door, talán az egyik legtöbbet feldolgozott dal....és filmek stb....gondolom a dollár ilyenkor a Dylan jogtulajdonosná l csörög :) ....még akkor is ha egy átlag G&R rajongó mondjuk nem tudja ki a dal szerzője.
Idézet
 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Hozzászólások

Galériák

 

Red Dragon Cartel - Budapest, A38, 2014. május 5.

 

Helstar - Budapest, Club 202, 2012. szeptember 12.

 

Sting - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2011. június 30.

 

K3 - Budapest, Diesel Klub, 2011. május 19.

 

Thaurorod - Budapest, Petőfi Csarnok, 2011. március 14.

 

Solar Scream - Budapest, Dürer Kert, 2010. november 6.