Shock!

szeptember 24.
vasárnap
Betűméret
  • Betűméret növelés
  • Alap betűméret
  • Betűméret csökkentés

DVD kritika tartalomböngésző

0-9ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

Twisted Sister: Live At Wacken

A Still Hungry ismertetőjében említettem, hogy a Twisted Sister mai, igencsak gyilkos formáját képileg megörökíteni hivatott DVD még várat magára. Nos, jelentem: a várakozásnak vége, a kétoldalas DVD-CD megjelent, bár egy kissé felemásra sikeredett. Sajnos ugyanis a 2003-as Wacken koncert hanganyaga megsérült (tulajdonképpen ez hátráltatta a megjelenést is és ha minden igaz, ezért lett a Still Hungryból csupán "sima" CD - elhihetjük, ha nagyon akarjuk), nem is sikerült teljes egészében megmenteni.

megjelenés:
2005
kiadó:
Drakkar
Neked hogy tetszik?
( 2 Szavazat )

Ezért csak egy vágott anyag került kiadásra, amely valóban visszaadja a TS élő teljesítményének erejét, de hát mégiscsak csonka felvétellel van dolgunk. Azt pedig elég nehezen tudom elképzelni, hogy csak és kizárólag a Wackenes fellépést vették volna fel, ha pedig igen, az elég súlyos hiba. Persze, könnyen lehet, hogy Bang Your Head!-estül, Sweden Rockostul stb. lefilmeztek mindent és kollektíve sérült az egész úgy, ahogy volt.

Sosem tudjuk már meg, értékelni azonban sajnos csak a kész DVD alapján értékelhetünk. Ennek pedig egy nagyon nagy hibája, hogy bár egy rendkívül érdekes dokumentumfilm formájában meséli el az újjáalakulás történetét, sajnos nincs lehetőségünk arra, hogy a doksit meg a koncertet külön nézzük meg. Tehát mintha csak egy VHS-szalagot néznénk a hőskorból, egy kis interjú, egy kis koncert, pedig a DVD lényege éppen az, hogy kiválaszthatom, hogy mit akarok éppen nézni. Úgyhogy sajnos a koncert lendülete meg-megtörik az interjúbevágásokkal. Pedig, mint mondottam, a film nagyon jó: mindenki nagyon szimpatikus, értelmesen beszélnek a tagok; megismerhetjük a teljes háttértörténetet, ami előremozdította a nagy összeborulást; részleteket láthatunk a legelső újjáalakuló koncertekből: először egy jótékonysági vacsorán lépett fel a csapat 2000-ben; majd szomorú apropóból, a NY Steel elnevezésű, a szeptember 11-i áldozatok emlékére szervezett metal fesztiválon játszottak, mindkét alkalommal farmerben-pólóban, smink stb. nélkül (persze így is királyok!). De a Wacken koncert ugyanolyan állat, mint amilyen állat a BYH-n és Pesten volt a banda. Azt mondjuk nem hinném, hogy a Burn In Hellből azért vágták ki a dobszólót, mert pont az a rész sérült volna, de végül is sokaknak úgysem tetszett AJ Pero magánszáma (bár nekem annál inkább hiányzik). Extrákkal sem kényeztetnek el minket: egy csoffadt fotógalérián és egy igen rövid Still Hungry-werkfilmen kívül nincs semmi (ez utóbbi legalább jó).

A CD-oldal is kicsit felemás. Egyrészt technikai okokból: a CD-lejátszóm és a laptopom nem olvassa pl. be; discmanem és asztali DVD-játékosom viszont igen. Ez még úgy alapvetően nem is lenne baj (legyen az én egyéni szocproblémám), de én a banda helyében biztos nem erőltettem volna semmiféle 1980-as élő felvételeket. Ugyanis a Bad Boys Of Rock'N'Roll korai koncertváltozatában a gitár olyan hamis, hogy az már fáj - nagyon rossz húzás volt ezzel indítani a CD-t, főleg hogy a végén található hat Wackenes nóta megeszi reggelire a négy korai zsengét. Az I'll Never Grow Up, Now!-t amúgy is ki nem állhatom, de a kétszeres tempójú Born To Be Wild sem valami átütő erejű. Meg kellett volna fordítani a sorrendet: miután a 2003-as verziók leszedik a fejünket, átvezetőnek jó lett volna az az egy szál, szintén elég kircsi 1985-ös felvétel (You Can't Stop Rock'N'Roll) és a végén hátradőlve, elnéző mosollyal, kellemesen nosztalgiázhattunk volna a bájosan amatőr archív kincsekre. Persze, lejátszó-programozással mindez megoldható...

Összességében én mindenképpen szívesebben vártam volna még egy kicsit egy teljes koncertre (ide a rozsdás bökőt, hogy lesz még ilyen is, főleg most, hogy a teljes Stay/Still Hungry van műsoron), de azért azt el kell, mondjam, hogy egyáltalán nem sajnálom a cuccért a BYH-n kiadott 18 euro egyetlen centjét sem. Egyrészt mert itthon valószínűleg kb. a másfél-kétszeresébe fog kerülni ez a kiadvány (ha egyáltalán kapható lesz - de ne legyen igazam!), másrészt pedig arra a Live In Wacken is kiválóan alkalmas, hogy a gyerekeimnek megmutassam majd, mi fán is termett a Twisted Fuckin' Sister-féle heavy metal.

 

Szóljon hozzá!


Hirdetés

Kereső

Friss

Hozzászólások

Galériák

 

Within Temptation - Budapest, Sziget fesztivál, 2011. augusztus 10.

 

Magma Rise - Budapest, Club 202, 2011. május 11.

 

Die Hard - Budapest, Diesel Klub, 2011. február 13.

 

Helloween - Budapest, Petőfi Csarnok, 2010. november 28.

 

Jerry Lee Lewis - Budapest, Papp László Budapest Sportaréna, 2010. október 31.

 

Wisdom - Budapest, Sziget fesztivál, 2007. augusztus 14.